Vitam's Receptenboek

terugnaarrecepten

Hollandse Oersalade

 Bedacht door Wouter Bos. Prijs gewonnen op De Lekkerste wedstrijden op Horecava.

“Bij deze oersalade heb ik bijna alleen maar producten gebruikt die ik in mijn achtertuin kan oogsten. Ik gebruik o.a. gele oerwortel, radijs, witlof, rode biet en pompoen”, aldus Wouter.

4 PERSONEN

Ingrediënten

Hollandse Oersalade
  • 100 gram winterpeen
  • 100 gram gele oerwortel
  • 100 gram pompoen
  • 30 gram radijs
  • 15 gram rode biet
  • 30 gram venkel
  • 30 gram witlof
  • 100 gram jus d'orange
  • 50 gram honing
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 1 limoen

    Voor de dressing
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 100 gram zonnebloemolie
  • 10 gram fijne mosterd
  • 1/4 bosje kervel

Bereiding

Stap 1 Schil de winter peen en gele wortel en snijd deze in gelijkmatige plakken van 0,5 cm.
Stap 2 Vermeng deze plakken met de jus d’orange, honing, peper en zout.
Stap 3 Gaar dit in de oven op 160 graden, ongeveer 12 minuten.
Stap 4 Snijd de rode biet in gelijk matige plakken van 0,5 cm.
Stap 5 Snijd de radijs, pompoen, venkel in dunne plakjes en maak dit aan met sushi azijn en peper.
Stap 6 Maak de witlof schoon en verwijder het bittere gedeelte. Haal de bladeren uit elkaar en maak dit aan met limoensap en wat peper.
Stap 7 Meng alle groenten (winterpeen, gele wortel, rode biet, radijs, pompoen, venkel en witlof) in een mengkom maak het aan met de kerveldressing.
Stap 8 Maak dit geheel op in een diep bord met wat rucola eronder.
Stap 9 Garneer het gerecht af met de Parmezaanse kaas-schilvers en de shiso cress.