Skip to content
Gezonde lunch op het werk

Vezels zijn hot. Bij Vitam al jaren de standaard.

Fibermaxxing: de socials staan er vol mee. Een hype dus. Maar in tegenstelling tot vele andere vluchtige eethypes, is dit er één die goed aansluit bij Vitam’s visie op gezond eten en drinken. Want één van de speerpunten van ons gezondheidsplan is het verhogen van de vezelinname. En dat is precies waar het om draait bij fibermaxxing. Bij deze trend verhoog je bewust je vezelinname, vanuit de gedachte dat dit helpt bij gewichtsbeheersing, verzadiging en een gezonde spijsvertering. Een trend die goede effecten teweeg kan brengen dus. Zolang er niet overdreven wordt, want een te hoge vezelinname kan juist klachten geven.

 

Waarom is het belangrijk om vezelrijk te eten? 

Voedingsvezels is de verzamelnaam voor koolhydraten die niet door onze darmen worden verteerd of opgenomen. Vezels zijn afkomstig uit de celwand van planten en komen daarom voor in plantaardige producten. In ons eten zit niet één enkel vezeltype, het gaat om een mengsel van verschillende soorten. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, en een vezelrijk voedingspatroon heeft gunstige effecten op de darmgezondheid, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Bovendien geeft vezelrijke voeding een verzadigd gevoel na het eten; je krijgt dus niet alleen goede voedingsstoffen binnen, het zorgt er ook voor dat je niet te veel eet. Een vezelrijk voedingspatroon is dus aan te raden. En ook niet moeilijk om vol te houden, want vezels zitten in veel voedingsmiddelen: groente, fruit, volkorenbrood, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten. Niet voor niets zijn er op de socials zoveel kleurrijke food video’s te vinden met tips om meer vezels binnen te krijgen. 

 

Vezels bij Vitam

Dat het verhogen van de vezelinname een speerpunt is in ons gezondheidsplan is heel duidelijk terug te zien in het aanbod op onze locaties; groente en peulvruchten hebben de hoofdrol. Die zijn terug te vinden in alle onderdelen van het buffet. Maar ook graanproducten spelen een belangrijke in het verhogen van de vezelinname. Daarvan bieden we dan ook standaard de volkoren variant aan. Zo vindt de gast altijd volkoren brood, het vezelrijke Vitam-brood en de vezelrijke witte bollen van Vitam. Dat werpt zijn vruchten af. Vorig jaar steeg het gemiddelde vezelgehalte van het ingekochte brood van 5,56 gram per 100 gram in 2023 naar 5,74 gram - een toename van 3,2%. Daarmee blijft het gemiddelde vezelgehalte van ons brood ver boven de norm voor vezelrijk brood (minimaal 4,5 gram vezels per 100 gram).

Maar er is meer dan brood. Zo hebben we halverwege 2024 alle pastasoorten waarvoor een volkoren variant beschikbaar is omgezet naar volkoren. Dit betekent dat de witte varianten van deze pasta’s zijn uitgefaseerd, en volkoren de nieuwe standaard is geworden. Door deze aanpassing is de totale hoeveelheid ingekochte vezels binnen de categorie pasta’s met 12% toegenomen in 2024. Dit hebben we ook gedaan met wraps; in juli 2024 zijn we volledig overgestapt op volkoren wraps en groentewraps die voldoen aan het vezelcriterium (minimaal 4,5 gram vezels per 100 gram). Door deze omzetting is de totale hoeveelheid ingekochte vezels binnen de categorie wraps met 33% gestegen.

 

Voor Vitam geen hype maar een bewuste keuze

Fibermaxxing kent dus vele voordelen. En ben je een fibermaxxer, dan kun je in een Vitam-restaurant dus zeker je weg vinden. Niet alleen nu, want voor ons is het verhogen van de vezelinname geen hype. Het is een bewuste keuze. Met een gevarieerd, lekker en kleurrijk aanbod van vezelrijke producten en gerechten maken we het voor de gasten makkelijk om meer vezels binnen te krijgen. En dus gezonder te eten. Zo doen we goed voor de mens en de wereld. It’s good doing food!