
koploper gezond en duurzaam
Bewuste catering betekent ook dat we de seizoenen hun natuurlijke werk laten doen, onze ondernemende mensen sterk willen houden, en de juiste samenwerkingen aangaan. Want we willen koploper blíjven, en daarvoor heb je goede samenwerkingspartners nodig. Dus werken we samen met onze leveranciers, opdrachtgevers, onze gasten en medewerkers om onze doelen te behalen en de wereld een beetje mooier achter te laten. En ook met onze samenwerkingspartners maken we bewuste keuzes om het anders te doen. Baanbrekend zelfs. Zoals met Boerschappen, het Land van Vitam en Stichting Voedselbosbouw Nederland.

-
Als koplopers op het gebied van duurzaam en gezond eten en drinken droomden we ervan om zoveel mogelijk mensen te laten eten uit korte, transparante ketens. Zodat duurzaamheid en gezond eten en drinken geborgd is. En die droom maakten we waar. Daarvoor heeft Boerschappen een versgroothandel opgezet, waar wij op al onze locaties het hele versassortiment gaan inkopen. Gezond en duurzaam gegarandeerd dus.
-
Met de manier waarop we nu eten, gaan we over de grenzen van de aarde heen. Het leidt tot biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en afname van bodemkwaliteit - en daarmee ook van voedingswaarde. Dat moet anders! Daarvoor moeten boeren, telers en makers overstappen op een duurzamere werkwijze. Dat lukt alleen met eerlijke prijzen, afnamegaranties en langetermijnpartners. En precies daar maken wij het verschil.
-
Verduurzaming van het voedselsysteem lukt alleen als je samenwerkt. Dus hebben we een baanbrekende stap vooruit gezet. We hebben onze samenwerking met Boerschappen uitgebreid. Hoe? Boerschappen zet een versgroothandel op, met producten die rechtstreeks van boeren en telers komen. Voor een eerlijke én transparante prijs. We stappen dus af van inkoopkanalen waar geen zicht is op herkomst of wat een boer verdient.
Wij zijn de eerste - en voorlopig enige - cateraar die op deze manier inkoopt. Zo versnellen we de verduurzaming van ons aanbod. Want Boerschappen levert gegarandeerd uit een korte keten producten met een biologisch, PlanetProof of ander (top)keurmerk. Altijd uit het seizoen, zoveel mogelijk van Nederlandse bodem, en deels van regeneratieve telers die de aarde herstellen in plaats van uitputten.
-
De samenwerking met Boerschappen is een bewuste keuze voor systeemverandering. Met een baanbrekende opbrengst. Voor wie?
Voor de wereld: Met seizoensgebonden, lokale producten verkleinen we onze CO2-voetafdruk. En we dragen bij aan biodiversiteit, herstellen bodems, besparen water- en grondstoffenverbruik en verbeteren dierenwelzijn.
Voor de mens: Door boeren en te steunen, bouwen we aan een eerlijker, veerkrachtiger voedselsysteem. We geven perspectief aan degenen die aan de basis van ons eten staan.
Voor de gasten: Gezonder eten door het aanbod van biologisch en regeneratief geteelde producten zonder chemische bestrijdingsmiddelen. En lekkerder, want producten uit het seizoen zijn nou eenmaal smaakvoller.
Voor de opdrachtgevers: Duurzame catering. Ze behalen makkelijker hun duurzaamheidsdoelstellingen, want alle versproducten sluiten aan op de hoogste duurzaamheidsstandaarden. Aantoonbaar, want er is volledige transparantie. Die inzichtelijke duurzaamheidsdata zijn direct bruikbaar voor MVO-rapportages en certificeringen. En het versterkt hun merkpositionering als maatschappelijk verantwoord en aantrekkelijk werkgever. Want kiezen voor duurzame catering is kiezen voor een merk met betekenis.
-
We garanderen transparantie in de keten; van ieder versproduct in het buffet op elke Vitam-locatie is de herkomst bekend. En we werken met eigen boeren voor ons assortiment, zodat we rechtstreeks afspraken kunnen maken en inzicht hebben in de impact van de producten. Met als doel om uiteindelijk te werken met boerderij-specifieke data. Zodat we kunnen aantonen dat de producten die we via Boerschappen inkopen een lagere footprint hebben. We garanderen ook keurmerken. De gasten hoeven geen keuzes meer te maken; de versproducten zijn altijd de bewuste keuze.
Het Land van Vitam
Het Land van Vitam is een stuk landbouwgrond van groente- en fruitteler Gerard Mertz in Sint Geertruid - Mertz Kleinfruit - waarop hij speciaal voor Vitam het jaar rond 40 verschillende groenten teelt op regeneratieve wijze. Dat betekent dat de bodem en de biodiversiteit kunnen herstellen. Schevichen Groeit! ondersteunt met een beplantingsplan en verzorgt de monitoring. De oogst die van dit land af komt wordt door Beter Bij Ons met een elektrische bus naar de locaties in Limburg vervoerd. Daar gaan wij de groenten natuurlijk verwerken in het assortiment. Zo van het land, via de koks, op het bord van de gast. Dat is pas vers en natuurlijk!
.png?width=640&height=640&name=Good%20doing%20food%20(21).png)
Stichting voedselbosbouw nederland
In 2018 zijn we een bijzondere samenwerking aangegaan met Stichting Voedselbosbouw Nederland, die in dat jaar is gestart met de aanleg van een voedselbos in Schijndel, vlak bij ons servicekantoor. Dit wordt het grootste productievoedselbos van Nederland. Een voedselbos combineert landbouw en natuur en is een zelfvoorzienend ecosysteem waarin meerjarige, eetbare soorten domineren. Oogsten bestaan na enkele jaren uit diverse soorten fruit, noten, groenten, eetbare bloemen, scheuten, paddenstoelen en honing en de aan te planten soorten worden deels afgestemd op het assortiment van Vitam. Zo wordt het voedselbos een proeftuin voor onze gasten en een speeltuin voor onze koks! Bovendien organiseren we educatieve activiteiten voor basisschoolkinderen in het voedselbos van Schijndel.
.png?width=640&height=640&name=Homepage%20(4).png)