Doing good
We zijn in 2003 opgericht met het idee dat het anders kan en moet. En dat betekent de wereld een beetje beter maken. Met onze omvang hebben we die mogelijkheid. Bewust verantwoord ondernemen hangt voor ons nauw samen met welke producten je gebruikt, bij wie en waar je ze vandaan haalt, hoe je ze bereidt en hoe je verspilling zoveel mogelijk voorkomt. Maar betekent voor ons ook sociaal ondernemen. Waar het kan kiezen we voor sociale inkoop en initiatieven. Bovendien hebben we veel aandacht voor de ontwikkeling van onze medewerkers. We zijn ons namelijk bewust van ieders talent en geloven in leuk werk voor iedereen. Dus ook voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo doen we het goed voor de mens en de wereld. Bewust verantwoord. Bewust anders.
It's doing good
Een aantal voorbeelden van Doing Good in de praktijk
-
BrightGreen
Om de CO2-impact van ons aanbod inzichtelijk te maken, maken we gebruik van CO2-impacttool BrightGreen. Deze tool geeft inzicht in de CO2-impact per gast (op basis van ingekochte ingrediënten) en toont dit in een dashboard. Zo zien wij op welke onderdelen we ons assortiment nog verder kunnen verduurzamen en zijn we in staat om al bij de inkoop van producten onze CO2-uitstoot te beperken. Ook brengt de tool de eiwitverdeling van het assortiment in kaart, wat het sturen op de eiwittransitie makkelijker maakt. -
Voedselbos
In 2018 zijn we een samenwerking aangegaan met Stichting Voedselbosbouw Nederland, die in dat jaar is gestart met de aanleg van een voedselbos in Schijndel – waar toen nog ons servicekantoor gevestigd was. Dit wordt het grootste productievoedselbos van Nederland. Een voedselbos is een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met het doel voedsel te produceren. Het is een duurzame manier van voedsel verbouwen die bijdraagt aan een vitale natuur. Zo zijn er geen zware machines nodig, het bos hoeft niet bemest te worden en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. In het bos zorgt de natuur zelf voor de voedselvoorziening en het ziekte- en plaagbeheer in het systeem. Het voedselbos is een innovatieve manier om de biodiversiteit te verrijken. -
Sociaal ondernemen
Waar het kan kiezen we voor sociale inkoop en initiatieven. Bovendien hebben we veel aandacht voor de ontwikkeling van onze medewerkers. We zijn ons namelijk bewust van ieders talent en geloven in leuk werk voor iedereen. Dus ook voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet voor niets zijn we koploper in inclusie en diversiteit in de cateringmarkt. Geen enkele cateraar in Nederland heeft in verhouding zoveel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Dat doen we gewoon. Gewoon anders. Met de juiste persoonlijke begeleiding en aandacht. Op maat dus. Zodat iedereen zich goed voelt en zich optimaal kan ontwikkelen. En zo laat Vitam een inclusieve voetafdruk achter.