Good
doing
food
We zijn continu bewust bezig. Met eten en drinken. Dat vraagt om bewuste keuzes in onze werkwijze. Bewust betekent voor ons altijd een beetje beter voor de mens en altijd een beetje beter voor de wereld. In alles wat we doen. It’s good doing food. Dat is onze aanpak.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen, natuurlijk!
We zijn in 2003 opgericht met het idee dat het anders kan en moet. En dat betekent de wereld een beetje beter maken. Met onze omvang hebben we die mogelijkheid. Bewust verantwoord ondernemen hangt voor ons nauw samen met welke producten je gebruikt, bij wie en waar je ze vandaan haalt, hoe je ze bereidt en hoe je verspilling zoveel mogelijk voorkomt. En met meer dan 30.000 gasten per dag in onze restaurants hebben we als cateraar een belangrijke rol als het om gezond eten en drinken gaat. Dus serveren we elke dag lekkere en gezonde gerechten. Maar ook op sociaal maatschappelijk vlak maken wij een verschil. Zo doen we het goed voor de mens en de wereld. Bewust verantwoord. Bewust anders.
-
Vitam is de grondlegger van bewuste catering. Wij doen het dus anders dan de anderen. Als bewuste cateraar geven wij onze medewerkers alle ruimte om in hun restaurant eigen keuzes te maken. Altijd afgestemd op de wensen van gasten en op maat voor opdrachtgevers. Langs onze lat van vers, seizoensgebonden en gezond. Dus geen mega inkoop van producten en geen menugestuurde catering. De chef-kok, restaurantmanager en restaurantmedewerkers; allemaal ondernemend en allemaal gastvrij. Want als gast in onze restaurants wil je je welkom voelen en genieten van lekker eten en drinken. En daar zorgen de Vitammers elke dag bewust voor.
-
Met meer dan 30.000 gasten per dag in onze restaurants hebben we als cateraar een belangrijke rol als het om gezond eten en drinken gaat. Dus serveren we elke dag lekkere, gezonde gerechten. We kiezen onze ingrediënten bewust en gebruiken meer groente, meer vezels en meer plantaardige eiwitten, maar minder zout en minder suiker. Zeg je gezond eten en drinken, dan zeg je al gauw vers. De lekkerste en gezondste gerechten maak je nu eenmaal met verse producten. En vers bereid op locatie. Zo krijgt de gast de optimale smaak geserveerd. Daarbij volgen we natuurlijk de seizoenen want ‘seizoensvers’ is het beste dat er bestaat. Van het land af, via onze chefs, zo in het buffet en op je bord.
-
We zijn in 2003 opgericht met het idee dat het anders kan en moet. En dat betekent de wereld een beetje beter maken. Met onze omvang hebben we die mogelijkheid. Bewust verantwoord ondernemen hangt voor ons nauw samen met welke producten je gebruikt, bij wie en waar je ze vandaan haalt, hoe je ze bereidt en hoe je verspilling zoveel mogelijk voorkomt. Maar betekent voor ons ook sociaal ondernemen. Waar het kan kiezen we voor sociale inkoop en initiatieven. Bovendien hebben we veel aandacht voor de ontwikkeling van onze medewerkers. We zijn ons namelijk bewust van ieders talent en geloven in leuk werk voor iedereen. Dus ook voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo doen we het goed voor de mens en de wereld. Bewust verantwoord. Bewust anders.
Lees het vitam jaarverslag
Een jaar vol bewuste keuzes en mooie resultaten. En een jaar vol lekker eten en drinken. Dat was 2023 voor Vitam. Daar vertellen we graag over in ons jaarverslag. Waarin gedreven Vitammers aan het woord komen en je meegesleept wordt in onze wereld van bewuste catering.
It's good doing food!
VITAM'S VOEDSELVISIE
Met de manier waarop we nu in Nederland eten gaan we over de grenzen van de aarde heen: het zorgt voor biodiversiteitsverlies, klimaatverandering, vervuiling, ontbossing en overbevissing. Dat willen we bestrijden. Dus maken we al sinds onze oprichting bewuste keuzes om gezond, duurzaam en sociaal eten en drinken de standaard te maken: met onze manier van werken - Good Doing Food. Puur, vers en onbewerkt eten is dan ook de basis in onze restaurants. Om ervoor te zorgen dat we in 2050 met ons eten binnen de grenzen van de aarde blijven, moeten we nog meer stappen zetten. Daarom hebben we een voedselvisie opgesteld, die het WNF-rapport “Gezond eten binnen de grenzen van één aarde” als basis heeft. Dit rapport is afgestemd met het Voedingscentrum, zodat een gezond voedingspatroon is geborgd.
HET LAND VAN VITAM
Het Land van Vitam is een stuk landbouwgrond van groente- en fruitteler Gerard Mertz in Sint Geertruid waarop hij speciaal voor Vitam het jaar rond 40 verschillende groenten teelt op regeneratieve wijze. Dat betekent dat de bodem en de biodiversiteit kunnen herstellen. Schevichen Groeit! ondersteunt met een beplantingsplan en verzorgt de monitoring. De oogst die van dit land af komt wordt door Beter Bij Ons met een elektrische bus naar de locaties in Limburg vervoerd. Daar gaan wij de groenten natuurlijk verwerken in het assortiment. Zo van het land, via de koks, op het bord van de gast. Dat is pas vers en natuurlijk!
HET LAND VAN VITAM
zo reduceren we de CO2-uitstoot
Natuurlijk zetten we ons in om de CO2-uitstoot in onze dienstverlening te reduceren. We maken dan ook bewuste keuzes voor ons assortiment en in onze bedrijfsvoering om dat te realiseren. In ons laatste Energiemanagement actieplan lees je welke doelen we ons hiervoor hebben opgelegd en hoe we die gaan bereiken, ook is onze voortgang hierin zichtbaar gemaakt.
Elk kwartaal werken we ons actieplan bij. Onze voorgaande actieplannen zijn hieronder te vinden:
IT's good doing food!
Natuurlijk zetten we ons dagelijks in om de CO2-uitstoot van onze dienstverlening te reduceren. En omdat je samen nog meer kunt bereiken, hebben we ons aangesloten bij verschillende initiatieven.
-
Samen verder verduurzamen
Goed doen voor de mens en de wereld betekent voor ons ook meer plantaardig eten. En áls we kiezen voor dierlijke producten, vinden we het belangrijk dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Daarom hebben we ons aangesloten bij het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP). Met dit programma slaan partijen in de dierlijke productieketen (vlees, zuivel en eieren) de handen ineen om de dierlijke productieketen verder te verduurzamen. En omdat het verduurzamen van dierlijke producten een sterk effect heeft op de totale CO2-voetafdruk van ons assortiment, vinden we dit een belangrijk initiatief. Waar we dus graag bij aanhaken. Zodat we elkaar kunnen helpen om CO2-uitstoot te reduceren. En de wereld een beetje beter achter te laten. -
Op weg naar zero waste met FM Koplopersgroep
Samen met een aantal andere organisaties maken wij deel uit van de FM Koplopersgroep. Deze groep bestaat uit facilitaire aanbieders en is gericht op afvalpreventie, het voorkomen van afval en toewerken naar zero waste. Het doel van de koplopersgroep is om onze diensten aan te bieden met minder materiaalgebruik. Net als de andere deelnemers hebben we een klantcase op het gebied van zero waste waar we acties toepassen. Met als resultaat een afvalvermindering bij onze opdrachtgevers. En dat is mooi. Want hoe minder afval we produceren, hoe minder afval er wordt verbrand. En daarmee zetten we stappen in het reduceren van de CO2-uitstoot van de hele sector. Zo doen we goed voor de wereld. -
Bijdragen aan een duurzaam voedsellandschap
We zijn aangesloten bij het landelijk collectief Boeren, Natuurlijk! Dit initiatief is geïntroduceerd door MVO Nederland en vereenvoudigt het omschakelen naar natuurlijke landbouw voor boeren. De 35 aangesloten organisaties hebben een maatschappelijk en financieel belang bij een toename van de biodiversiteit in de Nederlandse landbouw. We werken met de deelnemers samen om het aanbod en de afname van duurzame producten samen te brengen. Wij denken hierbij mee hoe innovatieve businessmodellen kunnen bijdragen aan de transitie naar een duurzaam voedsellandschap. Een transitie waar we ons volop voor inzetten. Zodat we bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit en het reduceren van de CO2-uitstoot.
-
We zijn gecertificeerd voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen, trede 3. Dit is het hoogste prestatieniveau. Sociaal ondernemen is voor Vitam heel belangrijk. Al sinds de oprichting. We zijn ons bewust van ieders talent en geloven in leuk werk voor iedereen, wel of geen afstand tot de arbeidsmarkt. Wij willen dat iedereen in onze maatschappij gelijke en goede kansen krijgt. We hebben dan ook een grote groep medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Allemaal collega’s met wie we dagelijks fijn samenwerken en die we de gewenste begeleiding bieden.
-
Met onze ISO 9001- en 14001-certificaten borgen we dat onze processen en procedures op orde zijn en dat we voldoen aan wet- en regelgeving. De ISO 14001-norm richt zich op het beheersen en verbeteren van prestaties op het gebied van milieu. Met het ISO 9001-certificaat voldoen we met een procesmatige aanpak aan de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. In 2022 heeft er weer een audit plaatsgevonden op basis van de ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 en MVO Prestatieladder versie 2020. We hebben de audit goed doorstaan en er waren geen tekortkomingen.
-
De MVO Prestatieladder is een certificatienorm voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het behalen van het certificaat maakt onze duurzame ontwikkeling concreet in een managementsysteem dat de balans vindt tussen ‘people, planet, profit’.
-
We zijn gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder, trede 3. De CO2-prestatieladder is een CO2-managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus, waarbij 5 het hoogste is. Niveau 1 t/m 3 betekent dat je als organisatie aan de slag gaat met de uitstoot van de eigen organisatie. Bij 4 en 5 geldt dit voor de CO2-uitstoot in de keten en sector. Met het behalen van niveau 3 zijn we dus mooi op weg en hebben we de hoogste trede met betrekking tot de uitstoot van de eigen organisatie bereikt.