Vitam's Receptenboek

terugnaarrecepten

Moussaka

Hoofdgerecht

4 PERSONEN

LACTOSE

Ingrediënten

moussaka
  • 3 kruimige aardappelen 
  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 300 gram gehakt 
  • 400 gram tomaten
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 laurierblaadje
  • halve tl kaneel
  • 2 tl oregano
  • Traditionele olijfolie
  • 50 gram fetakaas
  • snufje zout en peper

Bereiding

Stap 1 Was de groenten en verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2 Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de pan en voeg hier een scheutje olijfolie aan toe. Bak de uien en de knoflook op een laag vuur. Voeg daarna het gehakt toe en bak het rul.
Stap 3 Snij de tomaten in blokjes. Voeg toe aan het gehakt en voeg vervolgens de tomatenpuree er aan toe. Bak kort mee en voeg hier de kaneel en het laurierblad aan toe. Laat de saus voor ruim 30 minuten koken.
Stap 4 Schil in de tussentijd de aardappels en snijd zowel de aubergine als de aardappelen in dunne plakken. Vul een bakje met water en zout en laat de aubergine hier in weken voor 15 minuten. Giet wat olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelplakken zodat de goudbruin zijn en laat vervolgens uitlekken op keukenpapier.
Stap 5 Spoel het zout van de plakken aubergine af en dep ze droog met een theedoek. Bak vervolgens aan beide kanten bruin met een beetje olijfolie. Laat ook de plakken aubergine uitlekken op keukenpapier.
Stap 6 Voor de bechamelsaus; smelt de vloeibare boter in een kleine pan. Als de boter zachtjes bakt voeg dan de bloem toe. Roer goed door elkaar voor een minuut.
Stap 7 Voeg vervolgens geleidelijk scheutjes halfvolle melk toe en blijf roeren. Zodra de saus de juiste dikte heeft, zet dan het vuur uit en voeg het ei met de geraspte kaas toe. Meng vervolgens door elkaar en breng op smaak met een beetje zout en peper.
Stap 8 Vet de ovenschaal in met de olijfolie en bedek de bodem met de aardappelschijfjes. Voeg daarna een lepel van de tomatensaus, opvolgend de bechamelsaus en vervolgens met een laag aubergineplakken. Blijf dit herhalen totdat de bovenste laag bedekt is met de aardappelplakken.
Stap 9 Top af met de fetakaas en bak de Moussaka af in de oven voor 30 minuten.

Deel dit recept in jouw netwerk: