Vitam's Receptenboek

terugnaarrecepten

Karamel brownie met sinaasappel-kaneelroom

Nagerecht

6 PERSONEN

EI, LACTOSE, GLUTEN

Ingrediënten

Brownie
  • 1 blikje gecondenseerde melk 
  • 60 gram boter
  • 150 gram fijne tafelsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel stroop
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 200 gram monchou
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel (decoratie)

Bereiding

Stap 1 BEREIDING BROWNIE
Stap 2 Eerst maken we de (dulce de leche) karamel. Verwijder de papieren wikkel van het blikje gecondenseerde melk en zet het blikje in een pan met ruim water, zorg dat hij onder water staat.  
Stap 3 Breng het water aan de kook en laat het blikje 3 uur koken. Terwijl de pan op het vuur staat moet je af en toe even kijken of het blikje nog wel onder water staat, giet indien nodig wat extra water in de pan. Houdt een deksel op de pan, dan voorkom je dat er teveel water verdampt.
Stap 4 Verwarm de oven voor op 190 graden.
Stap 5 Smelt de boter met de chocola in een pannetje. Voeg de stroop en beide soorten suiker toe en laat dit onder regelmatig roeren oplossen in het chocolade mengsel. Laat het mengsel vervolgens iets afkoelen.
Stap 6 Klop de eieren en het vanille extract door elkaar met een garde. Voeg het afgekoelde chocolade mengsel toe aan de eieren en meng dit tot een glad mengsel.
Stap 7 Doe de bloem, cacaopoeder en bakpoeder bij elkaar in een kom en zeef dit bij het mengsel. Spatel tot een mooi egaal beslag.
Stap 8 Giet het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm. Schep met twee theelepels klodders dulce de leche in de vorm. Gebruik ongeveer de helft van het blikje. Met een mes meng je de karamel door het browniebeslag. Meng niet te lang door, stop wanneer er een mooi – niet al te fijn- patroon is ontstaan.
Stap 9 Bak de brownie in 30 minuten op 190 graden. De bovenkant ziet er droog en krokant uit na het bakken, maar van binnen is hij nog lekker zacht en smeuïg. Laat de brownie volledig in de vorm afkoelen.
Stap 10 BEREIDING ROOM
Stap 11 Doe de monchou in een mengkom.
Stap 12 Rasp de sinaasappel en voeg dit samen met de kaneel toe aan de monchou. Klop de monchou luchtig met een mixer.
Stap 13 Klop de slagroom stijf met een mixer. Meng eerst 1/3e van de slagroom door de monchou en roer dit stevig door met een garde zodat er geen klontjes meer zijn. Spatel dan voorzichtig de rest van de slagroom erdoorheen. Zet koud tot gebruik.
Stap 14 PRESENTATIE
Stap 15 Leg een groot mes in warm water en laat even warm worden. Maak droog en snijdt de brownie in mooie porties. Als de brownie blijft plakken aan het mes: leg het mes weer even in warm water en maak schoon en droog alvorens verder te snijden.
Stap 16 Bestrooi ieder bord met wat gezeefde cacao en plaats hierop de brownie. Laat een eetlepel op dezelfde manier warm worden in een bakje heet water en schep op iedere brownie een quenelle sinaasappel-kaneel room.

TIP! Lukken de quenelles niet zo goed? Schep het mengsel in een diepvrieszakje en knip hier de punt vanaf. Spuit vervolgens een mooie toef bovenop de brownie.

Deel dit recept in jouw netwerk: