Skip to content
medium (10)-1

Werksfeer verbeteren? Leg de focus op verbinding!

30 okt 2018 ||

De werksfeer verbeteren, dat staat bij veel bedrijven hoog op de prioriteitenlijst. Een inspirerende omgeving werkt motiverend en verhoogt de productiviteit. Zo heeft een fijne werksfeer voordelen voor zowel werknemers als werkgevers!

Een goede werksfeer is van veel facetten afhankelijk. Gezelligheid, ontwikkeling, ontspanning, vertrouwen en transparantie zijn bijvoorbeeld pijlers die vaak terugkomen wanneer het gaat om het verbeteren van de werksfeer. Maar het belang van verbondenheid wordt nogal eens over het hoofd gezien.

Vitale levensstijl

Vitam heeft een duidelijke missie: mensen verleiden om te kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl. Deze missie komt terug in onze bedrijfscatering, waar we onze gasten verleiden een gezonde keuze te maken, maar ook in onze concepten voor kantoren in heel Nederland.

Maar wat bedoelen we eigenlijk met een vitale levensstijl?

Volgens ons bestaat vitaliteit uit de volgende onderwerpen:

  • Eten en drinken
  • Ontspannen
  • Bewegen
  • Leren
  • Verbinden

Over bewegen op kantoor en ontspanning op kantoor hebben we al vaker geschreven. In dit artikel willen we daarom het belang van verbinden bespreken.

Wat is verbinding?

Verbondenheid geeft je het gevoel ergens bij te horen. Je voelt je gezien en gewaardeerd. Je kunt je verbonden voelen met bijvoorbeeld collega’s, familie, vrienden of huisdier. Maar je kunt je ook verbonden voelen met je omgeving, je werk en hetgeen je leuk vindt om te doen. Wanneer je je verbonden voelt, voel je je blijer en gelukkiger.

verbinding

Verbondenheid op de werkvloer

Een gevoel van verbinding is voor iedereen anders. Toch zijn er wel een aantal algemene punten voor verbondenheid in het werk te noemen:

  1. Een takenpakket dat aansluit bij je vaardigheden
  2. Voldoende mate van zelfstandigheid
  3. Sociale verbondenheid

Hoe zit het met de verbondenheid in jouw bedrijf? Als je het idee hebt dat een medewerker niet lekker in zijn vel zit, kijk dan eens naar deze drie punten.

1. Takenpakket

Een takenpakket moet uitdagend genoeg zijn, maar niet té moeilijk. Als werkzaamheden te makkelijk zijn, halen we daar weinig voldoening uit. Maar zijn ze te moeilijk, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor het zelfbeeld. En dat brengt weer de verbondenheid met de organisatie in gevaar. Kijk daarom kritisch naar de takenpakketten van je medewerkers, en vraag ze hoe dit wordt ervaren.

2. Zelfstandigheid

Waar de ene medewerker grotendeels bij de hand genomen wil worden, is bij de ander complete zelfstandigheid gewenst. En waar de een liever alleen werkt, voelt de ander zich het best wanneer hij onderdeel is van een groep. Toch wil iedere werknemer een zekere mate van zelfstandigheid ervaren in zijn werk. Ook hier is de juiste balans belangrijk. Ga daarover in gesprek, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek.

3. Sociale verbondenheid

Heeft een medewerker het gevoel dat hij of zij bij de groep hoort, of voelt deze zich als het buitenbeentje op kantoor? Sociale verbondenheid is enorm belangrijk voor een fijne werksfeer. 40 uur per week doorbrengen met mensen waar je geen klik mee hebt, maakt een medewerker niet gelukkig en zal de werksfeer dan ook negatief beïnvloeden. Het is daarom goed om ook te werken aan de sociale cohesie binnen en tussen de teams!

fijne werksfeer

Sociale verbondenheid verbeteren

Vitam richt zich naast gezonde voeding ook op de andere pijlers van vitaliteit. Verbinding vinden wij bijvoorbeeld ook belangrijk. Voorbeelden zijn onder andere onze Complimentenactie en de Sharing = Caring actie. Hierbij richten wij ons vooral op de sociale verbondenheid.

Complimentenactie

De manier waarop we waardering willen ontvangen kan per persoon verschillen, maar de behoefte is er bij iedereen. Om de sociale verbondenheid te stimuleren, hebben we complimentenkaarten ontwikkeld waarmee collega’s elkaar een mooi compliment kunnen geven.

Zo kan met een klein gebaar een dag opeens een stuk leuker worden!

Sharing = Caring

Een cadeau krijgen is leuk, maar geven is nog veel leuker. Met de sharing = caring actie kunnen medewerkers elkaar verrassen met een gratis kopje koffie of thee.

Iedereen die een een smoothie of een kop koffie of thee koopt met een speciale sharing = caring sticker, mag deze aan iemand anders weggeven. Met een simpel gebaar kunnen medewerkers elkaar in het zonnetje zetten. Dit zorgt voor een erg positieve sfeer op de werkvloer.

complimentenactie

Werksfeer verbeteren

Een betere werksfeer creëren kan op veel manieren. Kijk ten eerste naar het takenpakket, de mate van zelfstandigheid en vervolgens naar de sociale verbondenheid. Deze laatste geef je een boost met leuke acties waarbij collega’s elkaar in het zonnetje kunnen zetten!

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk