9 manieren om voedselverspilling in de catering te minimaliseren
Als cateraar verzorgen wij dagelijks tienduizenden maaltijden. Wij vinden het belangrijk om hierbij zo min mogelijk voedsel te verspillen. In dit blogartikel lees je hoe wij dit in de praktijk aanpakken.
Binnen onze bedrijfscatering doen wij er alles aan om onze voedselverspilling zo laag mogelijk te houden. Een mooi voorbeeld zijn onze Good Food producten. Bij mooi weer ontploffen de kassen van Zorgboerderij kwekerij Osdorp. Van de overschotten maken wij onze Good Food ketchup. En ons fruitige appelazijn wordt gemaakt van kleine appeltjes die niet helemaal voldoen aan ons schoonheidsideaal.
Ook in onze dagelijkse dienstverlening weten we voedselverspilling steeds verder terug te dringen. Onderstaand vind je onze 9 vuistregels waarmee we dit doen!
1. Inventariseer vooraf
Aan het eind van de dag, doen we meteen een inventarisatie voor de volgende dag. Hoeveel gasten kunnen we verwachten? Zijn dit er meer of minder dan normaal? Zo weten we zeker dat we niet voor te weinig maar ook niet voor te veel mensen koken.
Het credo liever te veel dan te weinig gaat bij ons niet op. Om voedselverspilling te minimaliseren streven wij liever naar precies genoeg!
2. Weet hoe je bewaart
Ieder product heeft zijn eigen bewaaradvies. Vooral bij groenten en fruit kan dat nogal verschillen. Wist je bijvoorbeeld dat een tomaat lekkerder blijft wanneer je deze buiten de koelkast bewaart? En een komkommer bewaar je het liefst in het donker buiten de koelkast.
Een handige tool die wij graag gebruiken is de bewaarwijzer op de website van het Voedingscentrum.
3. Maak van FIFO je grootste vriend
De afkorting FIFO klinkt voor een leek misschien als de naam van een gezellige trouwe viervoeter, maar binnen onze dienstverlening betekent het First In First Out.
Door de voorraadkast en de koelkast FIFO in te delen, blijft de voorraad overzichtelijk en zorgen we dat we nooit producten weg hoeven te gooien omdat ze ongemerkt over datum zijn geraakt. De producten met de kortste THT (ten minste houdbaar tot) staan bij ons altijd vooraan.
4. Leer van je gasten
Onze medewerkers zien regelmatig dezelfde gezichten. Superleuk, want zo leren we onze gasten echt kennen. Zo weten we op den duur precies wat ze lekker vinden en wat niet. In onze bedrijfsrestaurants spelen wij daarom in op de wensen van onze gasten en passen we het aanbod zo aan dat er zo min mogelijk wordt bereid wat niet geconsumeerd wordt.
5. Houd rekening met piektijden
Na het spitsuur, wanneer het grootste deel van de gasten zijn maaltijd al gevonden heeft, gaan we strategisch om met de overgebleven producten die niet zo lang houdbaar zijn.
Door deze producten vooraan op een opvallende plek in het buffet te plaatsen maken we van hier de gemakkelijke keuze van en verleiden we onze gasten om hiervoor te kiezen. Nudging wordt dat ook wel genoemd. Handig en zeer effectief!
6. Bereid vers
De klanten een zo groot mogelijk keuze geven, blijkt in de praktijk vaak een onnodige luxe met veel voedselverspilling tot gevolg.
Waar ze wel heel enthousiast van worden is het vers bereiden van een maaltijd! Lekker, je kunt het gerecht naar wens aanpassen én er wordt minder voedsel verspild. En daar wijzen we onze lunchgast ook actief op.
7. Kleinere bakken
Wanneer voedsel eenmaal uit de koelkast is, gaat de houdbaarheid voor veel producten snel omlaag. De oplossing is eenvoudig: door producten in kleinere bakken te presenteren weten we veel voedselverspilling tegen te gaan. Bijvullen kan altijd!
8. Hergebruik
Van het hergebruiken van producten, maken we bij Vitam echt een sport. Van overgebleven brood maken we bijvoorbeeld croutons. En overgebleven groenten toveren we om naar een heerlijke soep.
Doordat we ondernemerschap en eigen initiatief stimuleren, komen onze medewerkers steeds weer met nieuwe creatieve oplossingen en recepten om van overgebleven producten smakelijke nieuwe gerechten te maken. Tijdens onze kookstudio's, waarin chefs elkaar inspireren, is 'minimal waste' altijd een onderwerp op de agenda.
9. Vrijdag combinatiedag
Vrijdag, nog één dagje op de automatische piloot en daarna lekker weekend? Niet bij Vitam! Vrijdag is bij uitstek de creatieve dag om van alle overgebleven producten creatieve nieuwe combinaties te bedenken. Zo hoeft eten niet de prullenbak in omdat het na het weekend niet meer goed is.
Voedselverspilling in bedrijfscatering tegengaan
Voedselverspilling is zonde en, zoals je in dit artikel hebt gelezen, grotendeels overbodig. Bij Vitam dagen we onze medewerkers uit om steeds weer nieuwe manieren te ontdekken om zo min mogelijk voedsel te verspillen.
Tip: houd onze blog de komende tijd in de gaten… Onze chef Roland Biermans (werkzaam in het duurzame en circulaire stadskantoor van de gemeente Venlo) gaat deze week (de week van de circulaire economie!) elke dag bloggen over zijn minimal waste aanpak in zijn restaurant. Aanrader!
Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!