Skip to content
Floating Farm vitam zuivel

Van snijresten naar verse melk: Circulaire catering

7 feb 2020 |

In de cateringbranche heeft de footprint van je dagelijkse inkopen grote impact op je CO2-uitstoot. Dit werd al eerder benadrukt in het gesprek wat we aangingen met de Climate Neutral Group. Om uitstoot te verlagen moeten er maatregelen getroffen worden in de keten en het transport. Vitam mocht op verzoek van het Rijk meedoen aan de pilot van de Floating Farm in Rotterdam: een inspirerende stap in circulaire landbouw!

De Floating Farm is de allereerste drijvende boerderij op de wereld. De pilot om te onderzoeken of het AGF afval afkomstig van lokale cateraars omgezet kan worden in voeding voor de Floating Farm-koeien, is een initiatief van de Rijksoverheid. Zo kan Rotterdam op een circulaire manier voorzien worden van melk en andere hoogwaardige zuivelproducten. Daarbij wordt gestreefd naar minder CO2-uitstoot tijdens de verwerking en het transport van de producten.

 

Zelfstandig en circulair

Met de afnemende hoeveelheid landbouwgrond en een groeiende wereldbevolking in gedachten, pakt de Floating Farm het anders aan: ze zijn gevestigd op het wateroppervlak. Een zelfstandig en duurzaam opererende boerderij met eigen drijvende zonnepanelen om zichzelf te voorzien van energie. Regenwater wordt opgevangen, gereinigd en als drinkwater gebruikt voor de koeien.

Het circulaire initiatief verwerkt lokale groente-, fruit en broodresten (GFB-resten) tot veevoer. De opgeleverde zuivelproducten, mest en uiteindelijk vlees worden weer beschikbaar gesteld in de stad voor consumptie - en daarmee is het cirkeltje rond!

Bron:www.metronieuws.nl floating farm

 

Klimaatneutraal cateren

Vitam streeft naar klimaatneutraal cateren en onderneemt hiervoor verschillende maatregelen. Zo reduceren we afvalstromen door zoveel mogelijk voedselresten te hergebruiken in bijvoorbeeld smaakvolle soepen of smoothies. We zijn daarom enorm trots dat wij onze bijdrage mogen leveren aan de Floating Farm, door hen onze veganistische snijresten beschikbaar te stellen.

 

Snijresten ruilen voor melk

Het Vitam restaurant bij de Rotterdamse Belastingdienst stelt dagelijks hun snijresten beschikbaar aan de Floating Farm. Een koerier komt deze ophalen in een elektrisch vrachtwagentje (ePV’s) en vervoert dit naar de boerderij waar het verwerkt wordt tot veevoer. Wij zorgen dus voor voedsel voor de koeien, en de koeien zorgen voor heerlijke verse Floating Farm-melk, -yoghurt en -hangop in onze schappen. Hoe mooi is dat?!

Floating-Farm-Circulair-concept

 

Resultaat CO2-reductie

Hoeveel CO2-reductie levert dit initiatief dan jaarlijks op? Door het ophalen van 200 kg GFB-resten van cateraars in het centrum van Rotterdam op 200 dagen per jaar, het voeren van de opgehaalde GFB-resten aan de koeien aan boord van de Floating Farm én het aanleveren van verse zuivel komt het uit op 19,5 ton CO2-reductie per jaar.

Deze grote reductie is onder andere te danken aan de inzet van de GFB-resten als voedsel voor de koeien van de Floating Farm. Hierdoor hebben zij minder krachtvoer nodig in vergelijking met traditionele landbouw. Ook draagt de keuze voor elektrisch vervoer tijdens het transport van de resten en eindproducten bij aan de reductie.

Om de totale CO2-reductie van de Floating Farm in perspectief te kunnen zetten, zijn de metingen vergeleken met de situatie waarbij dezelfde GFB-resten uit overheidslocaties worden afgevoerd door afvalverwerkers.

 

Floating Farm x Vitam

We zijn erg trots dat Vitam een bijdrage heeft mogen leveren aan dit mooie initiatief en de prachtige resultaten die het heeft opgeleverd. De pilotfase was zo succesvol dat de Floating Farm de komende tijd op deze manier blijft ondernemen en zich blijft doorontwikkelen. We kijken uit naar de verdere samenwerking zodat lunchgasten bij de Belastingdienst in Rotterdam kunnen blijven genieten van de heerlijke circulaire zuivelproducten in ons bedrijfsrestaurant!

 

Meer weten over hoe Vitam haar verantwoordelijkheid neemt? Download het MVO-jaarverslag:

New call-to-action