Skip to content
IMG-20190320-WA0000

Gezonder eten in de praktijk - het verhaal van Sabina (restaurantmanager)

21 mrt 2019 |
Omdat je broek niet meer past, omdat je het goede voorbeeld wilt geven aan je kinderen of omdat je gezondheid er echt om vraagt… Gezonder eten is een veel gehoorde wens. In onze restaurants zien we dat gasten steeds meer waarde hechten aan de kwaliteit en voedingswaarde van hun eten en dat de vraag naar verse en onbewerkte producten toeneemt. Daar worden we blij van! Het is niet voor niets onze missie om mensen te verleiden te kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl. Dat geldt voor onze gasten, maar óók voor onze medewerkers. Sabina (34 jaar) is Vitam restaurantmanager en zij gaat dit jaar actief aan de slag met het verbeteren van haar eetgewoontes. Ze wordt hierin bijgestaan door onze vitaliteitscoach Merel.

Sabina: ‘Ik ben een echte dieetexpert! Sonja Bakker, Weight Watchers, detoxen… ze zijn allemaal de revue gepasseerd. En zeker had het effect, want de kilo’s vlogen eraf. Of dat lekker voelde? Eventjes ja, maar constante honger en een futloos gevoel zorgden ervoor dat ik snel weer ‘als vanouds’ ging eten. Welkom terug kilo’s!

Ik ben erg blij dat ik nu de kans heb gekregen om met Merel op een verantwoorde manier te werken aan een gezonder eetpatroon. Want daar gaat het me om! Ik heb een dochtertje van 7 en zij verdient een vitale, energieke moeder (die het goede voorbeeld geeft!).

Delen met anderen

Mijn eerste stap was het delen van dit 'goede voornemen'. Niet alleen met Merel, maar met al mijn collega’s. Best spannend hoor, je stelt je toch kwetsbaar op. Maar als gezonder eten en afvallen gemakkelijk zou zijn, dan deed iedereen het wel toch? Veel mensen hebben dezelfde struggle, ook daar kom je achter als je er met anderen over praat. Ik hoop juist ook een beetje het taboe te doorbreken. De reacties zijn overigens heel positief, dat geeft me steun en zelfvertrouwen.

LSVT_SabinaTekengebied 2

Guilty pleasure

Ik had inmiddels wel een idee van wat ik wel en niet moest eten, maar er waren een paar echte eyeopeners. Bijvoorbeeld dat ik door “verantwoorde” muesli-repen in combinatie met een paar stuks fruit per dag, te veel suiker binnenkreeg. Daar kwam ik achter toen ik via de Eetmeter van het Voedingscentrum mijn dagelijkse menu ging bijhouden.

Ook leerde ik dat suiker eten zorgt voor nóg meer zin in suiker, het gevaar van ‘maar blijven snoepen’. Daarom eet ik nu fruit (ja, ook suiker!) op dat flauwe moment nét voor het avondeten. Omdat ik weet dat ik bijna aan tafel ga en omdat de vezels van fruit wel verzadigen, grijp ik niet naar meer producten met suiker.

Het hielp me overigens wel om even streng voor mezelf te zijn: ik at een maand geen chocolade, mijn echte 'guilty pleasure'. Ik ben voor mijn gevoel echt afgekickt! Nu eet ik een bescheiden stukje als traktatie, maar ik eet echt niet meer een hele reep gedachteloos weg.

De steun van structuur

De basis zit voor mij in structuur en afspraken met mezelf maken. Zo probeer ik iedere dag de aanbevolen 250 gram groenten te eten. Bijvoorbeeld met komkommer en tomaat op mijn brood, en een extra salade bij de avondmaaltijd. Dat voelt gewoon goed, ook voor mijn gezin.

De structuur gaat me overigens op werkdagen beter af dan in het weekend, maar ik heb besloten dat dat OK is. Te streng zijn voor mezelf, dat werkt niet. Dat weet ik inmiddels wel. En ook in het weekend gaat het steeds beter hoor. En geniet ik bewust van een stukje chocola of een lekker frietje.

Stapje voor stapje naar beter eten, dat is de tactiek. En het werkt! Ik voel me fitter en heb geen enorme energiedips meer. En mijn huid is een stuk rustiger geworden. Ook mentaal heeft het zijn uitwerking. Ik voel me zelfverzekerder, alsof ik de grip weer terug heb. Eten ‘overkomt’ me niet meer.

IMG-20190320-WA0000

Mijn next steps?

Doorgaan met waar ik mee bezig ben! Met het mooie seizoen voor de deur, wil ik ook vaker gaan wandelen ’s avonds. Ik loop al veel op mijn werk, maar die extra beweging in de buitenlucht helpt ook om te ontspannen. Kom maar op met dat voorjaar!’

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk