Skip to content
medium (28)

Flexitarisch, met goede reden! (+recept)

11 mrt 2019 ||

Als we het hebben over het eten van vlees, dan leken er ooit twee kampen te bestaan: die van de vegetariërs en veganisten aan de ene, en die van de carnivoren aan de andere kant. Inmiddels zien we een grote (en groeiende) groep consumenten die ‘flexitarisch’ zijn in hun vlees- en visconsumptie. Flexitariërs zijn mensen die één of meerdere keren per week (bewust) geen vlees, vis, vleeswaren of -snacks eten. Maar wat zijn nu de redenen om die producten van het menu te schrappen? We noemen de belangrijkste…

1. Je gezondheid – Het is niet gezond om veel vlees te eten. Vooral de vette vleessoorten staan bekend om de hoge dosis verzadigde vetten die het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Daarnaast worden rood vlees en bewerkte vleessoorten in verband gebracht met onder andere beroertes en diabetes. Minder vlees eten werkt ook de andere kant op: als je plantaardig eet, kies je automatisch voor meer groenten, peulvruchten en noten. En dat betekent: meer variatie aan voedingsstoffen waar je lijf blij van wordt!

Gezond

2. Opmars van veggies - Groenten zijn lekker! Waar je voorheen een verloren gevulde paprika op een menukaart vond als vegetarisch alternatief, worden groenten nu door sterrenchefs en populaire foodies omarmd als dé helden van het menu. Zo zien we zelfs dat groenten met verve de bereidingswijze van vlees ondergaan: bloemkoolsteak, bietenburgers, tomatentartaar…. Groenten staan hun mannetje!

3. Respect voor de dieren – Steeds meer mensen voelen zich pas comfortabel bij het eten van een stukje vlees of vis, als ze weten dat het dier op hun bord goed is behandeld. Daarom kopen zij liever een paar keer per week een goed (en vaak dus duurder) stukje vlees, bijvoorbeeld biologisch of met een Beter Leven Keurmerk. De rest van de week is de keuze dan dus vegetarisch.

4. Goed voor de huishoudpot – Vooral als je de kwaliteit van je vlees of vis voorop stelt, is vegetarisch eten over het algemeen beter voor je portemonnee. Als groenten het hoofdbestanddeel van je maaltijd zijn, kies dan vooral voor groenten van het seizoen. Door de ruime verkrijgbaarheid zijn die namelijk lager van prijs, maar vooral ook extra smaakvol én duurzaam!

5. Voor een betere wereld – Door minder vlees te eten, verlaag je meteen de milieudruk van je voeding. De vleesproductie is namelijk een van de grootste boosdoeners in de uitstoot van broeikasgassen. Als een vleeseter één week geen vlees eet, dan bespaart dat bijvoorbeeld 130 liter water. En een CO2-uitstoot die gelijk staat aan 76 kilometer autorijden*.

Groene stappen

Nationale week zonder vlees
Kortom, genoeg reden om lekker flexitarisch door het leven te gaan! En je hoeft vlees echt niet volledig van je menu te schrappen: een paar dagen per week geen vlees op je bord, kan al een groot verschil maken. Om extra bewustzijn te creëren voor de impact die vlees eten op onze wereld heeft, wordt van 11 t/m 17 maart de ‘Nationale week zonder vlees’ georganiseerd. Wij omarmen dit initiatief in onze restaurants en spelen hier bijvoorbeeld op in met de module ‘Veggie voor een dag’, waarbij we onze gasten verwennen met smaakvolle vegetarische en veganistische gerechten. Hieronder vind je een voorbeeldrecept. Meer inspiratie voor de rest van de week? Check dan ook deze inspiratie van onze chefs:

Recept: Zoete aardappel met linzenvulling

voor 4 personen, bereidingstijd 20 minuten

Zoete aardappel recept

Ingrediënten

  • 4 middelgrote zoete aardappelen
  • 400 g rode linzen
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en fijn gehakt
  • 1 ui, gepeld
  • 2 wortels, in dunne plakjes gesneden
  • 2 tomaten
  • 100 gram verse spinazie, gewassen
  • 1 el kurkuma
  • 2 tl kardemom
  • 4 eetlepels dikke yoghurt
  • Klein handje verse koriander (gehakt)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 ° C. Snijd in elke zoete aardappel een opening aan de bovenkant en leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier.
  • Zet de aardappels 45-60 min. in de oven. De binnenkant van de aardappel moet zacht zijn.
  • Zet ondertussen een grote pan op matig vuur. Snipper de ui en voeg deze samen met een beetje boter, knoflook, kurkuma en kardemom in de pan. Bak dit een paar minuten. Voeg een scheutje water toe als het een beetje begint te verbranden.
  • Voeg de wortelen en de linzen toe en bak dit gedurende 2 minuten mee. Voeg 1 liter water en een snufje zout toe en roer alles goed door. Zet het vuur wat lager wanneer het water begint te koken. Zet de deksel op de pan en laat sudderen.
  • Roer af en toe goed door zodat de linzen niet aanbranden. Voeg meer water toe indien nodig. Haal het pan van het vuur als de linzen op een puree beginnen te lijken. Snijd de tomaten in bootjes door ze in partjes te snijden en het vruchtvlees te verwijderen. Voeg de tomaten en spinazie toe aan de linzen en warm nog heel even door.
  • Plaats elke zoete aardappel op een bord. Vouw de aardappel open en lepel er linzenstoof in. Maak af met een lepel yoghurt en wat verse koriander.

* Bron: Nationale week zonder vlees

 

E-book doe mij maar vega