Skip to content
gezond-eitje

Een ei hoort erbij! (+ recept)

16 apr 2019 |

Pasen staat weer voor de deur. De hoogste tijd voor een ode aan onze gezonde vriend het eitje. Je kan hem koken, klutsen, bakken, pocheren en met Pasen natuurlijk ook versieren! In dit artikel leggen we uit waarom een ei een gezonde keuze is en delen we een lekker recept om zelf mee aan de slag te gaan.

Zijn eieren gezond?

In een niet zo ver verleden dacht men dat eieren eten cholesterol verhogend werkt, wat gevaarlijk is voor je gezondheid. Het klopt dat eigeel veel cholesterol bevat, maar het is een mythe dat eieren eten daarom je cholesterolniveau verhoogt. Zo werkt het lichaam niet.

Eieren zijn juist erg gezond! Een gekookt ei bevat maar weinig calorieën en zit boordevol antioxidanten, vitamines, mineralen en (je raadt het al...) eiwitten. Ook bezit het van nature gezonde stoffen als ijzer, choline, selenium en foliumzuur.

Eet dus gerust elke dag een eitje. Of twee!

Pas wel op met zout op je ei. Te veel zout verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en nierziekten. Kies daarom eens voor vers gemalen peper in plaats van zout. Ook superlekker en het went vanzelf!

gezond-eitje

Keurmerken

Heb je een eigen kippenhok in je tuin, dan heb je de kwaliteit van leven van je kippen zelf in de hand. Bij eieren uit de supermarkt, kijk je naar het keurmerk. Voor eieren bestaan verschillende keurmerken, zoals EKO, Beter Leven en Europees Keurmerk voor Biologisch. Een overzicht van alle keurmerken voor eieren vind je hier.

In onze restaurants kiezen we voor eieren met het Beter Leven keurmerk 2. Kippen die deze eieren leggen hebben een aanzienlijk beter leven dan de gemiddelde kip. Ze kunnen bijvoorbeeld scharrelen, naar binnen en buiten, hebben een normaal dag- en nachtritme en er komt natuurlijk daglicht de stallen in.

Is mijn ei nog goed?

Eieren hebben een vastgestelde houdbaarheidsdatum van 28 dagen. Heb je ze in de supermarkt gekocht, dan kun je de THT datum op de verpakking lezen.

Als je twijfelt of je eieren nog goed zijn, kun je een hele makkelijke test doen. Leg een ei (ongekookt) in een bakje of glas ruim water. Zakt het ei naar de bodem dan is het goed!

101 manieren om een ei te bereiden

Het leuke aan eieren is dat je ze op honderden manieren kunt bereiden. De bereidingswijze heeft veel invloed op de smaak, waardoor je ze steeds weer kunt herontdekken.

Koken

De populairste (en meest gezonde) manier om een ei te bereiden is door het te koken, zonder eerst open te breken. Extra leuk voor pasen, want dan kan de schaal versierd worden.

Plaats het ei in een pan met genoeg koud water om compleet onder te dompelen en breng aan de kook. Maximaal 6 minuten voor een zachtgekookt ei en 10 minuten voor een hardgekookt ei.

Laat de eieren na het afgieten nog even schrikken met koud water, zodat ze makkelijker pellen. 

Bakken

Een eitje bakken in de pan. Ook erg lekker!

Je kunt er voor kiezen om het eerst in een kommetje op te kloppen, en eventueel melk toe te voegen, of om de schaal op de rand te breken en zo meteen in een pannetje met olie of boter te gooien.

Als het meteen de pan in gaat, noemen we het een spiegelei als je de dooier heel laat, maar je kan er ook voor kiezen om deze te breken.

Bak je een spiegel maar één kant, dan noemen we het sunny side up en zo zijn er nog vele verschillende manieren om een ei te bakken. Welke jouw persoonlijke voorkeur ook heeft, zorg er altijd voor dat het ei goed doorbakken is. 

Pocheren

Op zoek naar een nieuwe culinaire uitdaging? Dan kun je er ook voor kiezen om je eitje te pocheren.

Zet een pan gekookt water op en voeg azijn toe. Azijn zorgt er voor dat het eiwit snel stolt. Roer het water, zodat er een draaikolk in de pan ontstaat. Breek nu het ei open en laat het in het midden van de pan zakken. Voor een zacht gepocheerd ei laat je het nu ongeveer 3 minuten koken. Voor de harde variant laat je het vijf minuten koken. Haal het ei eruit en laat het nog even uitlekken. 


Gezond paasrecept: Super healthy Poweromelet

Bereidingstijd: 15 minuten

Aantal: 1 omelet

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 el (plantaardige) melk
  • Snufje zwarte peper
  • 1/2 tl oregano, gedroogd
  • Handje verse basilicumblaadjes, ¾ fijngesneden
  • 2 tl olie om in te bakken
  • Handje spinazie. Als het grove bladeren zijn, dan iets fijner scheuren of snijden.
  • 100 gram champignons
  • Rode peper (optioneel)

Bereiding:

  1. Doe de eieren, melk, zwarte peper en oregano in een kom en klop het mengsel met een garde luchtig.
  2. Voeg de fijngesneden basilicum toe aan dit mengsel. Roer nog een keer.
  3. Verwarm een koekenpan met de olie. Als de olie heet is, kan het eimengsel de pan in.
  4. Leg de spinazie bovenop het eimengsel.
  5. Zet het vuur uit zodra de eieren gestold zijn.
  6. Snijd de champignons, bak ze kort en verdeel over de spinazie.
  7. Rol op en leg op een bord.
  8. Bestrooi met nog wat verse blaadjes basilicum
  9. Als je van spicy houdt, kun je nog een paar stukjes rode peper over de omelet heen strooien.

Eet smakelijk!

Op zoek naar meer heerlijke recepten? Download onze receptenbundel!:

New call-to-action