Skip to content

Boost je weerstand!

25 jun 2021 |

We weten allemaal dat het belangrijk is om een goede weerstand te hebben. Maar wat houdt het precies in? En belangrijker nog, hoe kan je je weerstand dan versterken of op peil houden? In deze blog 'Boost je weerstand' delen wij praktische tips op het gebied van voeding, beweging en mindset.

Wat is weerstand?

Weerstand is het vermogen van het menselijk lichaam om negatieve invloeden van buitenaf te weren en er voor te zorgen dat je niet ziek wordt. Naast voedzame en gezonde voeding is het ook belangrijk om te zorgen dat je lekker en voldoende beweegt en dat je je ontspannen voelt. Aan de slag dus om te zorgen dat jouw lichaam tegen een stootje kan!

Geef jouw weerstand een boost!

Tip 1 - voeding: Gezonde gerechten-receptenbundel

Gezonde voeding draagt natuurlijk bij aan een goede weerstand. Met de receptenbundel ‘Gezonde gerechten’ word je geïnspireerd met smaakvolle recepten, die voldoen aan de Schijf van Vijf. Zo zie je dat gezond en lekker gewoon goed samen gaan.

Download jouw exemplaar >

Tip 2 - voeding: Eet volgens de Schijf van Vijf

Gezonde voeding gaat verder dan alleen maar vitamine C; eet zoveel mogelijk volgens de Schijf van Vijf. Hier staat de Schijf van Vijf kort opgesomd:
 • Veel groente en fruit
 • Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst
 • Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten
 • Genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas
 • Een handje ongezouten noten
 • Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.
 • Voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie

Tip 3 - beweging: Dagelijkse oefeningen 

Doe een week lang dagelijks oefeningen en daag jezelf uit door er elke dag een schepje bovenop te doen:

 • Down-dog to bear-crawl
  Down dog naar bear crawl
  Aantal keer herhalen van maandag tot vrijdag: 20-25-30-35-40
 • Boat-pose
  Boatpose
  Aantal keer herhalen van maandag tot vrijdag:15-20-25-30-35

Tip 4 - beweging: Staand werken en bewegen

Iedereen weet het eigenlijk wel: zittend werken is slecht voor je gezondheid.. Maar weten jullie ook hoe slecht? Studies laten zien dat minder zittijd leidt tot een hogere kans op langer leven. Dat betekent dat we ons er niet alleen bewust van moeten zijn, maar ook echt iets aan moeten doen!

Voor het mentale herstel en de statische belasting tussen je nek en schouder spieren is afwisseling belangrijk:

 • Ga om het anderhalf uur minimaal 7 minuten bewegen. Bijvoorbeeld door staand te gaan werken of lopend bellen.
 • Ga binnen dit anderhalf uur iedere 20 minuten minimaal 30 seconden niet naar je scherm kijken. Ga eens gezellig een praatje maken met een collega of ga wat te drinken halen.

Tip 5 - mindset: Mindfullness coach-app

Om fit en vitaal te worden heb je de juiste mindset nodig. Positief denken helpt je relaxter in het leven te staan. Je bent meer in evenwicht en hebt meer energie waardoor je je fitter en sterker voelt. Leren, ontspannen of verbinden dragen bij aan een positieve mindset. Daarom helpen we je graag om je verder te ontwikkelen.

VGZ heeft een gratis mindfulness coach app waarmee je kunt leren ontspannen. Meer leven in het hier en nu kan heel fijn zijn in deze pittige tijd, maar ook erg lastig. Download de app en ga aan de slag. https://www.vgz.nl/mindfulness-coach-app.

Tip 6 - mindset: Goede nachtrust

Zorg voor een goede nachtrust. Na een goede nacht staat u vol energie op. En u bent alerter, creatiever en socialer. Ook voor de lange termijn is goede slaap belangrijk. Met slaap herstelt uw lichaam en geest.
Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hierbij een aantal tips om een goede nachtrust te bevorderen:

 • Zorg voor regelmaat: sta elke dag rond hetzelfde tijdstip op
 • Zorg voor een ideale temperatuur (tussen 16-18 graden) op je slaapkamer. Zet de verwarming uit en doe een raampje open.
 • Lees een papieren boek: leg je mobiel en tablet weg voor het slapengaan en zet ook de tv uit. Dan krijgen je hersenen de kans om melatonine aan te maken en daar word je slaperig van.
 • Haal leuke herinneringen op: dit zorgt voor een fijn en ontspannen gevoel.

New call-to-action