Skip to content
Vitaliteit op de thuiswerkvloer

Drie pijlers van vitaliteit op het werk

9 apr 2020 ||

Als werkgever wil je goed voor je medewerkers zorgen. Dat begint bij het bieden van een fijne werkomgeving en aantrekkelijke werkzaamheden. Maar goed zorgen betekent ook het bieden van een vitale werkplek – zowel op kantoor als thuis – en daarmee bijdragen aan de vitaliteit van deze medewerkers. Dit brengt niet alleen grote voordelen voor hen met zich mee, maar ook voor de werkgever zelf. In dit whitepaper lichten wij vanuit onze ervaring toe wat wij onder vitaliteit verstaan, waarom het belangrijk is om bij te dragen aan de vitaliteit van je medewerkers en hoe je dat kunt doen.

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit gaat verder dan alleen gezond eten en drinken. Het gaat om meer uit het leven willen én kunnen halen. Iedereen doet dit op zijn eigen niveau. Met als doel het krijgen van meer energie en je fitter en sterker voelen. Vitaliteit betekent zowel fysiek als mentaal gezond blijven, waarbij beide factoren in balans zijn. Het levert een belangrijke bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Vitale medewerkers zijn vaker gelukkig, wat de kans op verzuim verkleint. In deze blog gaan wij in op de volgende aspecten die bijdragen aan vitaliteit: eten en drinken, bewegen en mindset.

1. Eten en drinken

Wat is nu écht gezond?

Voor ons als facilitaire horecadienstverlener staat gezonde voeding bovenaan de lijst als het om vitaliteit gaat. Een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat we voldoende energie, eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgen, wat belangrijk is voor een optimale gezondheid, vitaliteit en productiviteit.

Neem de Schijf van Vijf als uitgangspunt

Bij het bepalen of producten/gerechten al dan niet gezond zijn nemen wij de richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum als uitgangspunt. Volgens deze richtlijnen hebben we een gezond voedingspatroon wanneer we niet te veel eten en met name plantaardige en weinig dierlijke producten consumeren. Een gezond voedingspatroon is bovendien rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis en volkorenproducten, bevat voldoende magere melkproducten en is arm aan rood en bewerkt vlees, alcoholische en suikerhoudende dranken, zout en verzadigde vetzuren

60330099_xxl

2. Bewegen

Sport en beweging zijn goed voor de lichamelijke gezondheid. En dragen vaak ook nog bij aan de mentale gezondheid en sociale contacten. Mensen die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op gezondheidsklachten. De huidige beweegrichtlijnen voor volwassenen zijn als volgt:

  • 2,5 uur per week matig intensief bewegen. Denk aan activiteiten die je hartslag en ademhaling iets omhoog brengen, zoals stevig doorwandelen of sneller fietsen dan je basistempo.
  • 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals het trainen van kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren, bijvoorbeeld met hardlopen en bootcamps.

Meer bewegen op een werkdag

Als werkgever verwacht je van je medewerkers dat ze productief zijn tijdens hun werkdag. Hoewel het werken op kantoor vaak zittend gebeurt, hoeft dat niet te betekenen dat medewerkers tijdens de werkdag geen beweging krijgen. Er zijn vele laagdrempelige manieren waarop je je medewerkers kunt inspireren meer in beweging te komen op een kantoordag of thuiswerkdag.

  • Staand of bewegend werken: Het is raadzaam om zittend werken af te wisselen met bewegend of staand werken. Er is veel keuze aan kantoormeubilair beschikbaar om dit te faciliteren.
  • Korte pauzes: Stimuleer je medewerkers om dagelijks korte pauzes te nemen om in beweging te komen, bijvoorbeeld door samen met een collega koffie te halen, strekoefeningen te doen of een rondje te lopen. En doe dit ook voor de thuiswerkende medewerkers.
  • Persoonlijk contact in plaats van digitaal: Moedig je medewerkers aan naar elkaar toe te lopen voor een korte vraag in plaats van te mailen of bellen. Zo komen ze in beweging en het versterkt de onderlinge verbinding.
  • Bellen en vergaderen tijdens het wandelen: Adviseer je medewerkers te wandelen tijdens telefoongesprekken of vergaderingen waarbij geen scherm nodig is.

3. mindset

Om fit en vitaal te worden heb je de juiste mindset nodig. Positief denken helpt je relaxter in het leven te staan. Je bent meer in evenwicht en hebt meer energie, waardoor je je fitter en sterker voelt. Leren, ontspannen en verbinden dragen bij aan een positieve mindset. Als werkgever heb je invloed op een positieve mindset bij je medewerkers door hen te stimuleren activiteiten te ondernemen in het kader van leren, ontspannen en verbinden.

Zorg voor een ontspannen omgeving

Ontspannen werken begint bij een fijne werkomgeving. En die kun je vrij makkelijk faciliteren. Door aandacht te besteden aan de volgende aspecten, creëer je een meer ontspannen omgeving voor je medewerkers.

Help je medewerkers ontspannen

Naast een ontspannen werkomgeving is ook ontspanning tijdens en na het werk belangrijk om het stressniveau zo laag mogelijk te houden. Ook daarin kun je als werkgever een belangrijke rol spelen.

Ontmoeten en verbinden stimuleren

Verbondenheid geeft het gevoel erbij te horen. Je kunt je verbonden voelen met personen, maar ook met je omgeving, je werk of hetgeen je leuk vindt om te doen. Als je je verbonden voelt, ben je blijer en gelukkiger; vitaler en krachtiger dus. Voor werkgevers is het dan ook aan te raden aandacht te besteden aan de verbinding met én tussen medewerkers - zeker sinds hybride werken de norm is geworden. Collega’s werken deels thuis en zien hun collega’s - en het kantoor van hun werkgever - daardoor minder vaak. De dagen dat ze wél op kantoor zijn, staan dan in het teken van ontmoeten en verbinden. Als werkgever kun je op verschillende manieren het ontmoeten en verbinden stimuleren.

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk