Skip to content

Peulvruchten in de spotlights

Peulvruchten staan bij Vitam het hele jaar door in de spotlights. Want die zien wij als een lekker en onbewerkt product waarmee we mooie stappen kunnen zetten in de eiwittransitie. Peulvruchten zijn niet alleen duurzaam, maar ook super voedzaam, gezond en en vooral heerlijk!

Goed voor de mens

Het Voedingscentrum adviseert om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Dat halen veel mensen nog niet; Nederlanders eten gemiddeld ongeveer 2 keer per maand peulvruchten. Dat is jammer, want peulvruchten hebben veel positieve eigenschappen. Zo zijn ze rijk aan eiwitten en vezels. Hierdoor zorgen ze voor een langer verzadigd gevoel. Daarnaast bevatten ze veel vitamines, waaronder B vitamines, en mineralen zoals zink, ijzer, magnesium, kalium en fosfor. Ze verlagen je slechte (LDL) cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.

        

En ook goed voor de wereld

Peulvruchten hebben nog veel meer voordelen. Ze zijn niet alleen gezond voor ons, maar ook voor de planeet! Veel peulvruchten, waaronder bruine bonen, lupine, kikkererwten, veldbonen en ook sojabonen, kunnen lokaal geteeld worden. Deze lokale teelt zorgt voor een gezonde en vruchtbare bodem. Peulvruchten zijn namelijk vlinderbloemige gewassen. Dit houdt in dat ze stikstof kunnen binden en daarmee de bodemkwaliteit verbeteren. Bovendien hebben ze een lage CO2-uitstoot vergeleken met andere eiwitbronnen. Minder milieubelastend dus!

 

Lekker veelzijdig

Eigenlijk is het heel makkelijk om meer peulvruchten te eten. Want ze zijn ontzettend veelzijdig. Ze passen bij elk eetmoment. Denk aan een ontbijt met sojayoghurt (op basis van sojaboontjes dus), banaan en een topping van geroosterde kikkererwtjes met cacao? Of bij de lunch een heerlijke maaltijdsoep op basis van peulvruchten, zoals een kruidige bonensoep, een Italiaanse Ribolita of een voedzame erwtensoep? Liever geen maaltijdsoep als lunch? Dan is een volkorenbol met een peulvruchtenspread een goed idee. Bijvoorbeeld een pittige hummus met geroosterde groenten of een frisse velderwtenspread met vegan feta en wat tuinkers. Behoefte aan een tussendoortje in de middag? Dan zijn geroosterde kikkererwten of popcorn van witte bonen echte aanraders. En natuurlijk is ook de avondmaaltijd heel makkelijk in te vullen met peulvruchten. Van spaghetti met linzen of een kruidige kikkererwtencurry tot een pittige chili sin carne of een wrap met rode kidneybonen. Volop mogelijkheden om te variëren dus!

 

Peulvruchten in het Vitam-buffet

Het is wel duidelijk dat peulvruchten lekker, gezond en duurzaam zijn. En veel mogelijkheden bieden voor de lekkerste gerechten. Dat zie je dan ook terug in de restaurants van Vitam. In al onze buffetonderdelen verwerken we peulvruchten: in plantaardige desserts, soepen en huisgemaakte spreads, en als vast onderdeel van onze saladebar, als onderdeel van onze warme lunchgerechten, en geroosterd als topping bij onze yoghurtbar, saladebar en soepen. En we blijven in beweging en innoveren continu – ook met peulvruchten. En met resultaat. Vorig jaar hebben we Bowls & Beans ontwikkeld: een module waarin peulvruchten en groenten samenkomen in kleurrijke en voedzame bowls. Heel lekker én succesvol, want met deze module wonnen we zowel de juryprijs als de publieksprijs Best Practice Award op het Groentecongres!

Zo laten we lekker, gezond en duurzaam samengaan. Vitam dopt haar eigen boontjes. It’s good doing food.

 

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten

https://beanmeal.nl/

 

Dop jij ook je eigen boontjes? Probeer dit recept van de 'frisse bowl':

- 20 minuten

🙍 - 1 persoon

 

Ingrediënten:

Basis

55 gr witte bonen

55 gr groene linzen

55 gr sojabonen

1 gr olijfolie

1 gr appelazijn

1 gr peper

4 gr limoen (sap en rasp)

 

Topping

80 gr komkommer

5 gr bosui

95 gr wortel

1 gr zonnebloemolie

1 gr knoflook

15 gr yoghurt

30 gr rode ui, zoetzuur sous vide

 

Bereidingswijze:

  1. Meng de witte bonen, groene linzen, sojabonen, olijfolie, appelazijn, peper en limoen (sap en rasp).
  2. Snijd de komkommer in plakjes.
  3. Snijd de bosui in fijne ringen.
  4. Snijd de wortel in fijne plakjes. Meng met de zonnebloemolie en knoflook. Gril 7 minuten in de oven op 190 graden.
  5. Doe de bonenmix in een kom. Leg hierop de yoghurt, de komkommer, de winterwortel, de bosui en de rode ui.