Gezond eten met Vitam en Reade
Sinds het najaar van 2021 werken Reade en Vitam samen om een transitie te realiseren naar meer gezond, plantaardig en duurzaam eten en drinken voor cliënten, medewerkers en bezoekers. Ze zijn dus al een tijdje samen op weg en de organisaties zijn al goed op elkaar ingespeeld. Een mooi moment voor Katja Hoorn - voorzitter raad van bestuur bij Reade – en Marlies Martens – CEO bij Vitam – om met elkaar in gesprek te gaan. En om met elkaar in gesprek te gaan over hoe de transitie in z’n werk ging en wat de toekomstplannen zijn voor de mooie samenwerking.
In de zomer is het dan het zover. Op de Reade-locatie Jan van Breemen in Amsterdam vindt de ontmoeting plaats tussen deze twee ambitieuze vrouwen. Het gesprek komt meteen op gang door het enthousiasme van Katja: “Ik word elke dag zo blij van het eten bij Reade. Regelmatig maak ik een foto van mijn lunch en deel ik die met familie en vrienden. Het lijkt wel op dagelijks uit lunchen gaan.” Goed om te horen, vindt Marlies. Ze vraag Katja waarom ze er dan zo blij van wordt. Katja: “Het ziet er verzorgd uit, er wordt gebruikgemaakt van seizoensgroenten en elke dag word ik weer verrast. In het restaurant kun je goed zien dat lekker en gezond eten en drinken heel goed samengaan. En daar word ik keer op keer blij van.”
Katja en Marlies delen hun mening over het belang van lekker en gezond eten voor cliënten én medewerkers. Waarom vinden ze het eigenlijk zo belangrijk? Marlies vraagt Katja waarom ze het belangrijk vindt dat ook medewerkers goed en lekker eten krijgen. Katja: “We bieden onze cliënten goed eten en drinken, om zo hun herstel te verbeteren. Voeding heeft ook al een steeds grotere bijdrage tijdens het herstel en in het revalidatieprogramma. Maar daarnaast vind ik het betekenisvol dat je lekker eten en drinken ook aan de medewerkers kunt aanbieden. Het is heel goed dat zij tijdens de lunch al volop groenten en andere voedingsstoffen binnenkrijgen, zodat ze daarna hun werk weer energiek kunnen doen.”
Zo zag de transitie eruit
Reade had het eten en drinken eerst in eigen beheer. Zij zijn zelf gestart om het voedingsaanbod te verbeteren en sloten Bianca Wester van adviesbureau Wester & Van Doorn aan. Het bruine café op locatie Overtoom en de koffiecorner locatie Jan van Breemen werden omgebouwd tot een rustgevende koffiebar Boon & Blad. Daarnaast werd besloten om te gaan koken op de verpleegafdelingen zelf. Daarmee was de echte transitie ingezet. Toen werd er besloten om dit een extra boost te geven. Na een intensief offertetraject werd Vitam gekozen, en zo begon de samenwerking. Ook werden de 30 cateringmedewerkers van Reade overgenomen door Vitam en dat is naar tevredenheid verlopen. De medewerkers werden getraind door Vitam om deze nieuwe werkwijze door te voeren. Om goede voeding een nog grotere rol te geven, werd ook het aanbod in het restaurant gezonder. Katja geeft aan dat het een impactvolle transitie was, maar dat ze wel verrast is door het resultaat.
Ook Marlies is tevreden over de transitie en vindt het fijn om bij te dragen aan goede voeding binnen een revalidatie- en reumacentrum: “Je ziet dat nog veel zorginstellingen catering in eigen beheer hebben. Het lijkt erop dat ze de meerwaarde nog niet zien of dat ze het een te grote stap vinden om van eigen beheer af te stappen.” Katja ziet dit ook en geeft aan dat het een werkelijk verschil in werkwijze is, zowel financieel als inhoudelijk. Marlies gaat daarop in: “Ik denk dat wij als expert in F&B meer kunnen bieden aan zorginstellingen. Als de medewerkers bij ons in dienst komen, kunnen wij ze bijvoorbeeld trainen. En zij kunnen met onze manier van werken - vers koken en met seizoensproducten - een mooi aanbod neerzetten voor zowel cliënten als medewerkers.”
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Beide partijen zijn blij dat de transitie succesvol is verlopen en dat de samenwerking goed gaat. Natuurlijk zijn er ook al plannen voor de toekomst van de samenwerking van Reade en Vitam. Katja en Marlies bespreken wat de wens is en wat ze de komende jaren gezamenlijk zouden willen bereiken.
Marlies vraagt: “Hoe zie jij het voor je over twee jaar, of tien jaar?”
Katja antwoordt: “Je zou natuurlijk willen dat gezonde voeding en een gezonde levensstijl integraal een onderdeel zijn van onze identiteit. En dat mensen die hier voor een behandeling komen, worden geïnspireerd en dat meenemen naar andere plekken. Ik denk dat het voor een deel al gebeurt, maar het moet je wel aanspreken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er variatie is, met maaltijden uit verschillende landen en culturen.” Dat begrijpt Marlies; de doelgroepen die bij Reade komen hebben tenslotte verschillende achtergronden. Katja geeft aan dat er al best goed rekening mee wordt gehouden, maar dat dat nog spannender mag.
Katja is ook benieuwd hoe Marlies naar de toekomst kijkt en vraagt haar wat zij denkt dat een werkend perspectief is. Marlies legt uit: “Ik zou ook graag een meer volledige aanpak willen. Mensen inspireren en vertellen dat voeding impact heeft op hun levensstijl; en ook bijdraagt aan herstel als ze ziek zijn. Gezond eten is niet de oplossing, maar heeft zeker wel een positieve bijdrage. Ik zou het mooi vinden om daar een bijdrage aan te leveren. Je moet ook de koek en snack nog aanbieden, maar daar zijn een heleboel manieren voor om dat lekker en gezond te doen. Als je een paar jaar terugkijkt, dan was roken op een ziekenhuisbed normaal, dat is gelukkig niet meer terug te denken. Ik vraag me af of we dat ook niet voor elkaar kunnen krijgen met voeding in de zorg? Dat alles wat je eet goed voor de wereld en je gezondheid is.”
Katja is het met haar eens en oppert nog een idee: “Zou het mogelijk zijn dat familieleden een kijkje in de keuken krijgen? Zodat ze educatie en inspiratie voor thuis krijgen en zelf gezond eten en drinken kunnen verzorgen?”
Een mooi idee, vindt ook Marlies. Want bij Reade kunnen de mensen die klinisch revalideren binnen een gezond menu wel een maaltijd kiezen, maar thuis kunnen ze weer uit alle gezonde en ongezonde producten kiezen. “We zouden ze het liefst blijvend willen inspireren.”
Katja oppert nog een ander idee; om beweging nog meer aan eten en drinken te koppelen. Beweging heeft natuurlijk een centrale rol binnen Reade. Daar ziet Marlies ook kansen: “Bij Reade is bekend wat nodig is om de spieropbouw te stimuleren. Voeding is daar een heel belangrijk onderdeel in en daar zouden we mooie combinaties in kunnen maken. Het is belangrijk om de cliënt daarin mee te nemen, zodat zij weten waaraan ze moeten werken om hun doelen te bereiken.”
Katja is benieuwd of Vitam het aanbod in het restaurant nog gezonder gaat maken.
Marlies vertelt dat dat ook Vitam’s grootste wens is, en dat dat stapsgewijs gebeurt. “Nog niet iedereen is toe aan de volledige omslag naar gezond. We zijn niet in één keer overgegaan op alleen maar gezonde keuzes. Tijdens de opstart is er een grote stap gemaakt naar een gezonder assortiment, maar daar hebben we het niet bij gelaten. Continu verbeteren we het aanbod. We nemen de medewerkers van Reade mee in het verhaal erachter en laten ze proeven.”
Katja Hoorn (Reade) en Marlies Martens in gesprek over de geslaagde transitie
Natuurlijk heeft Katja nog meer ideeën: “Kan je bijvoorbeeld de gezonde keuzes nog breder kunnen uitdragen vanuit de uitgiftes? En hoe zou dat eruit kunnen zien?
Marlies: “We kunnen wel in de koffiebar en restaurants meer vertellen over voeding en hoe het bijdraagt aan een gezonde levensstijl of herstel. En we kunnen de familie en cliënten laten ervaren dat gezond en lekker eten goed samengaan. Bijvoorbeeld door te proeven en het verhaal erachter vertellen. En we bieden voor onze medewerkers bijvoorbeeld ook workshops aan, om hen goedkoop en gezond te leren koken, ook voor thuis.”
Beide dames raken enthousiast en wisselen ideeën uit voor kleinere initiatieven die nu al makkelijk en slim uitgevoerd kunnen worden om mensen te stimuleren voor de gezonde keuze te gaan. Van het neerzetten van watertappunten met fruitwater en het bieden van een theebar met verschillende soorten verse thee. En ook het belang van presentatie komt ter sprake – als het aanbod er aantrekkelijk uitziet, maak je eerder de gezonde keuze.
Marlies vat het samen: “Er zijn al grote stappen gezet met voeding binnen Reade. Maar nu met kleine stappen kunnen we het gaan verbeteren. En niet grote, acute veranderingen. En allemaal niets opleggen. Zo is 80% van ons aanbod al plantaardig. Maar dit schrijven we nergens. En mijn advies is dus ook niet om meteen voor volledig vegetarisch aanbod te gaan.”
Het is duidelijk dat beiden hetzelfde doel voor ogen hebben. Mooi verwoord door Katja: “Als je érgens impact kan maken, is het in de zorg. Voor zowel de cliënten als de medewerkers. Want de medewerkers in de zorg zijn een schaars goed en het is goed om die te verwennen.” Marlies sluit zich daarbij aan; bij dit mentaal en fysiek soms zware beroep moeten de koffie- en lunchpauzes momenten van ontspanning zijn.
Zowel Katja als Marlies hebben de motivatie om het nog breder te trekken dan alleen de samenwerking tussen hun organisaties. Katja zegt hierover: “We zijn met elkaar een voorloper; we hebben laten zien dat het werkt om vanuit de eigen expertises een gezamenlijk doel te bereiken. Goede voeding bij Reade. En daar zijn we trots op. Zo kunnen we andere zorginstellingen ook inspireren. Goed om die positieve positie te behouden.” Daar is Marlies het mee eens: “Het is goed om richting de zorg te laten zien wat we doen. Ik ben trots dat we samen met Reade voorloper zijn.”