Skip to content

Geheugenopfrisser Zout

18 jul 2023 |

 

Bijna iedereen doet het: te veel zout eten. Gemiddeld eten we in Nederland per jaar maar liefst 1 kg zout te veel. (1) Niet goed voor de gezondheid! Dat is algemeen bekend. Maar waaróm is het niet goed voor je? Zout heeft toch ook positieve eigenschappen? En waar kun je op letten als je wil minderen met zout? Allemaal vragen waar we in deze geheugenopfrisser antwoord op geven.

Wat zout met je lichaam doet

Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. En natrium is nodig voor de vochtbalans in je lichaam, voor de regulering van je bloeddruk en voor een goede werking van je spier- en zenuwcellen. Je hebt dus zout nodig. Maar niet te veel, want dat kan leiden tot chronische nierschade en een hoge bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. (2) De maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is 6 gram. En eigenlijk heeft het lichaam al voldoende aan 1 tot 3 gram zout per dag.

Zout in ons eten en drinken

In eten en drinken zit van nature niet veel natrium. We krijgen het vooral binnen door keukenzout. Dit voegen we zelf toe aan ons eten, en het grootste deel wordt toegevoegd door fabrikanten. Met name om de houdbaarheid te verlengen en extra smaak toe te voegen. Denk hierbij aan brood, kant-en-klaarmaaltijden, soepen, vleeswaren en snacks.(2) Allemaal bewerkt eten dus. Op de etiketten op de verpakking staat het zoutgehalte aangegeven. Bevat een product meer dan 1 gram zout per 100 gram, dan is het te zout. Bevat het minder dan 0,3 gram zout per 100 gram, dan noemen we dit zoutarm of zoutbewust. Dat is een gezondere keuze. Soms wordt er himalayazout, zeezout of keltisch zout toegevoegd aan etenswaren en wordt daarbij het idee gegeven dat dat gezonder zou zijn dan keukenzout. Maar dat is niet waar. Het is allemaal gewoon zout.

Minderen doe je zo

Het is voor iedereen wel duidelijk dat je moet oppassen met zout. Maar waar begin je? Het lijkt overal in te zitten. Toch is het niet moeilijk. Begin bij je broodbeleg. Kaas en vleeswaren bevatten veel zout. Kies daarom wat vaker voor iets anders op je brood, zoals een gebakken of gekookt ei, zelfgemaakte groentespread of (gegrilde) groente. En wil je toch graag kaas? Dan zijn mozzarella, hütenkäse en zachte geitenkaas betere keuzes. Ook je warme gerechten kun je zoutarmer maken. Laat de bouillonblokjes, kruidenmixen, ketjap, maggi en woksauzen wat vaker staan of ga voor de zoutarme varianten daarvan. Het allerbeste kun je je eten zelf op smaak brengen met verse of gedroogde kruiden, smaakvolle groenten zoals bleekselderij, verschillende soorten azijn of citroen- of sinaasappelsap.

Gewoon doen!

Het is dus niet zo moeilijk. Gewoon zelf de keuken in gaan en zo min mogelijk bewerkte producten kopen. Dan merk je vanzelf hoe lekker je eten wordt met andere smaakmakers en hoe leuk is het om hiermee te experimenteren. Je zult het zout niet eens missen!

 

Bronnen:

  1. Nierstichting: https://nierstichting.nl/minderen-met-zout/feiten-en-fabels/
  2. Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx