Skip to content
medium (18)

10 makkelijke manieren om meer groenten te eten (deel 1)

19 mrt 2019 |

Groenten maken een opmars. En terecht, want er zitten veel voordelen aan een groenterijk eetpatroon. Zo krijg je automatisch veel vezels, vocht, vitamines, mineralen en andere belangrijke bouwstoffen binnen. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over!

Steeds meer mensen houden - om diverse redenen - een flexitarisch of (volledig) plantaardig dieet aan. Groente wordt dan vaak ingezet als vleesvervanger. Daarnaast zien we groenten steeds vaker een hoofdrol pakken in de horeca, waar geëxperimenteerd wordt met diverse bereidingen.

Ondanks deze mooie ontwikkelingen eten we volgens onderzoek weliswaar meer groenten, maar nog lang niet genoeg om aan de minimale intake van 250 gram te komen. Vitam helpt je graag op weg met 10 makkelijke manieren om die dagelijkse veggie-tax te bereiken!

1. Groene start van de dag 

Je kunt niet vroeg genoeg met groenten beginnen 😉 Rasp tijdens het ontbijt wortel en mix het door warme havermout met banaan, noten en kaneel, of maak een echte power-omelet met spinazie, een tomaatje en wat champignons. Niet zo’n stevige ontbijter? Dan kan een groene smoothie met banaan, mango, avocado en boerenkool een uitkomst zijn.

2. And next: lunch

Kijk, rond lunchtijd wordt het nóg makkelijker. Neem bijvoorbeeld soep, een smaakvolle manier om lekker veel groenten te eten. Van bijna iedere groente kan je soep maken, volop variatie dus! Soep is overigens ook de perfecte methode om restjes groenten (of die op het randje van versheid) te verwerken. Probeer bijvoorbeeld Ribollita, een voedzame no-waste soep. Mis je toch de vertrouwde boterham? Een plakje komkommer of tomaat, wat rucola of pompoenspread zijn dan de quick wins.

3. Salade, altijd goed

Als we het over lunch hebben, dan is salade ook een goede gewoonte. Maar ook als bijgerecht of hoofdmaaltijd is de salade een enorme groentefavoriet. IJsbergsla, tomaat, komkommer: kan... maar er is zoveel meer te kiezen! Fijngesneden witlof, geroosterde zoete aardappel, bloemkoolstronkjes, spinazie: allemaal bouwstenen voor een voedzame maaltijd. Vooral in combinatie met peulvruchten, noten, kaas en/of reepjes vlees of vis. O ja, en vergeet de smaakmakers niet! En dan bedoelen we niet per sé zout, maar mooie olijfolie, fruitig azijn, verse kruiden en cressen.

Groenten fruit restaurant

4. Uit en ín je dip! 

Je kent het, die energiedip zo net voor de lunch of het avondeten. Grijp dan niet meteen naar een mueslireep of instant soep, maar kies voor groenten, want die verzadigen op een gezonde manier! Worteltjes, reepjes paprika, plakjes komkommer of staafjes bleekselderij… voor een meer aangekleed snack-moment zijn deze groenten ook een frisse toevoeging aan (of vervanger van) chips of toastjes. Heerlijk met een kruidige yoghurtdip of romige hummus. Of: Verwerk je groenten IN de dip: Wat dacht je van wortelspread, guacemole of baba ganoush?

5. Groenten - go - carbs

Groenten worden steeds vaker ingezet als (gedeeltelijk) vervanger van de koolhydraten tijdens de maaltijd: Gemalen bloemkool als rijst, courgetteslierten als spaghetti (die maak je met een spiraalsnijder), lasagnebladen van pompoen. Om het consumenten makkelijker te maken, spelen fabrikanten slim in op de trend: denk aan pizza’s met groenten in de bodem of groentetortilla’s. Hieronder een recept van 'No Fairytales': wraps met 45% wortel, bieten of paprika. Lekker kleurrijk ook!

Je merkt het, over groenten raken we niet snel uitgepraat! Om het behapbaar te houden, snijden we dit bericht in tweeën. Houd onze blog in de gaten, want we delen snel de volgende serie tips. We hebben het dan onder andere over variatie, vergeten groenten, en de handigheid van de vriezer. O ja, en hoe groenten ook onderdeel kunnen zijn van een zoete ‘guilty pleasure’.

6 t/m 10 ...

Update: Inmiddels staan ook tip 6 tot en met 10 online. Lees het in deel twee!

Recept: Fajitas met groentetortilla's

voor 4 personen, 10 minuten bereidingstijd

Ingrediënten

  • No Fairytales tortilla’s: biet / wortel / paprika & chili (eventueel vervangen door volkoren tortilla)
  • 250 gram kipreepjes (ook lekker met (vegetarisch) gehakt)
  • 1 grote rode paprika, in blokjes
  • klein blikje mais
  • klein blikje zwarte bonen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • flinke snuf komijn en gemberpoeder
  • 2 eetlepels (gerookt) paprikapoeder
  • verse koriander naar smaak
  • handjevol fijn gesneden ijsbergsla

Bereiding

  • Smeer de kip in met de helft van alle gedroogde kruiden. Laat het geheel eventjes intrekken. Voeg eventueel een beetje olie toe, zodat er meer een marinade ontstaat.
  • Fruit de knoflook en ui in olijfolie, voeg de de kipreepjes (of het gehakt) en de rest van de droge kruiden toe en bak het geheel aan.
  • Als het vlees gaar is, voeg dan de rode paprika, mais en bonen toe en warm nog even goed door.
  • Verwarm de tortilla even kort in de magnetron of koekenpan.
  • Beleg de tortilla met het mengsel en de ijsbergsla. En strooi er - voor de liefhebber- vers gesneden koriander overheen. Oprollen en smullen maar!

Tip: Serveer met guacamole, salsasaus, geraspte kaas en crème fraîche.

 

Op zoek naar meer recepten vol groenten? Download de gratis receptenbundel 'Verleidelijk Vegetarisch'!

New call-to-action