Wat is een duurzame eetkeuze?

21 mrt 2022

Duurzaamheid is heel complex. Er zijn verschillende factoren die de impact van ons eten op het milieu bepalen, zoals CO2-uitstoot en landgebruik. Hoe doe je het nu goed? We weten dat vlees een enorme impact heeft op het milieu, maar waar moet je nog meer rekening mee houden? Wat is bijvoorbeeld de milieu-impact van zuivel, noten of groenten? Hieronder vind je een aantal ‘wist-je-datjes’ om jouw eetkeuze een stukje duurzamer te maken.

 
GROENTEN

De algemene regel voor de meest duurzame keuze is: koop lokaal en in het seizoen. Groenten van Nederlandse bodem zijn niet alleen een duurzame keuze maar geven ook nog eens meer variatie op je bord. Probeer bijvoorbeeld in de herfst- en wintermaanden meer bloemkool en wortelen te eten. Duurzaam en lekker! Wil je meer inzicht in de seizoenshelden? Bekijk onze seizoenskalender in het restaurant.

 

PEULVRUCHTEN EN NOTEN

Niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook een volwaardige vleesvervanger en een van de meest duurzame eiwitbronnen. De impact verschilt wel per nootsoort. Een milieuvriendelijker handje noten? Kies voor pinda’s (2,90 kg CO2eq/kg) of walnoten (2,29 kg CO2eq/kg).

Vitam - KB achtergrond

GEEN DUURZAME EETKEUZE

 
VLEES

Biefstuk en rundergehakt hebben de grootste milieu-impact van alle vleessoorten, met een CO2-uitstoot van respectievelijk 57,9 en 30,7 CO2-eq/kg. Varkensvlees (14,3 kg CO2eq/kg) en kip (13,4 kg CO2eq/kg) zijn een stuk minder belastend. Maar nog beter kun je kiezen voor een stukje vis of een plantaardige vleesvervanger.

 

KAAS

Geen vlees? Vaak kiezen mensen dan voor kaas als vervanger. Maar schijn bedriegt als het om duurzaamheid gaat. Want kaas (12,9 CO2eq/kg) heeft een grotere milieu-impact dan kip of varkensvlees. Hoe dat komt? De productie van kaas vraagt om relatief veel melk en water. Wil je vlees vervangen? Kies dan eerder voor eieren of plantaardige opties.

 

flash-dantz-AlxJrnhfDsQ-unsplash

 

Bron: Voedingscentrum, Milieu Centraal