Skip to content

Wat is een duurzame eetkeuze?

Duurzaamheid is heel complex. Er zijn verschillende factoren die de impact van ons eten op het milieu bepalen, zoals CO2-uitstoot en landgebruik. Hoe doe je het nu goed? We weten dat vlees een enorme impact heeft op het milieu, maar waar moet je nog meer rekening mee houden? Wat is bijvoorbeeld de milieu-impact van zuivel, noten of groenten? Hieronder vind je een aantal ‘wist-je-datjes’ om jouw eetkeuze een stukje duurzamer te maken.

GROENTEN

De algemene regel voor de meest duurzame keuze is: koop lokaal en in het seizoen. Groenten van Nederlandse bodem zijn niet alleen een duurzame keuze maar geven ook nog eens meer variatie op je bord. Probeer bijvoorbeeld in de herfst- en wintermaanden meer bloemkool en wortelen te eten. Duurzaam én lekker! Wil
je meer inzicht in de seizoensgroenten? Bekijk onze seizoenskalender in het restaurant.

 

PEULVRUCHTEN EN NOTEN

Niet alleen goed voor de gezondheid, maar peulvruchten en noten zijn ook volwaardige vleesvervangers en  duurzame eiwitbronnen. De impact verschilt wel per soort. Een milieuvriendelijker handje noten? Kies dan voor pinda’s of walnoten.

Vitam - KB achtergrond

GEEN DUURZAME EETKEUZE

 
VLEES

Lamsvlees en runderbiefstuk hebben de grootste milieu-impact van alle vleessoorten. Varkensvlees en kip zijn een stuk minder belastend. Maar nog beter kan je kiezen voor vis of een plantaardige vleesvervanger.

 

KAAS

Vaak kiezen mensen voor kaas als vleesvervanger. Maar schijn bedriegt als het om duurzaamheid gaat. Want verschillende kaassoorten hebben een grotere milieu-impact dan kip of varkensvlees. Wil je vlees vervangen? Kies dan eerder voor eieren of plantaardige opties.

 

flash-dantz-AlxJrnhfDsQ-unsplash

Bron: Voedingscentrum, Milieu Centraal