Voedselverspilling tegengaan? Help mee met deze 5 oplossingen!
Wereldwijd wordt er 30 tot 50% van het voedsel verspild. Het grootste deel hiervan - maar liefst 33% - wordt volgens het voedingscentrum bij de consument thuis verspild. Het blijkt dat mensen te vaak, te veel voedsel te makkelijk weggooien.
Bij Vitam zijn we binnen onze dienstverlening op verschillende manieren bezig om voedselverspilling tegen te gaan. Geloof het of niet, maar ook jij kunt met een paar kleine aanpassingen van je gewoontes al heel veel doen. In deze blog vind je vijf tips waarmee je de voedselverspilling bij jou thuis flink kunt verminderen.
1. Vertrouw je zintuigen
Je zintuigen zijn vaak het beste middel om te bepalen of je iets nog kunt eten of drinken. Op verpakkingen staat vaak een datum. Dit is dan een THT- (tenminste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).
Is de TGT-datum verstreken en heb je het product niet ingevroren? Dan is het niet meer veilig om het te nuttigen. Is de THT-datum verstreken? Gebruik je zintuigen!
Belangrijk om te benadrukken is dat de eerste ‘T’ in de afkorting THT staat voor ‘tenminste’ (houdbaar tot). Dat wil zeggen dat de producent garandeert dat jouw ongeopende pak melk bijvoorbeeld, tot die datum van een goede kwaliteit is.
Wil je weten of je een product nog kunt eten of drinken? Vertrouw dan op je zintuigen!
Bij melk kan dat bijvoorbeeld door middel van drie vragen:
- Schenk hem in; klontert hij niet?
- Ruik aan de melk; ruikt hij niet muf of zuur?
- Neem een klein slokje van de melk. Smaakt hij niet vies?
Kun je elke vraag met ‘nee’ beantwoorden, dan kun je lekker genieten van dat glaasje melk, wat je voorheen wellicht in de gootsteen had gegooid, omdat de THT-datum verstreken was. Een bereikte of overschreden THT-datum wil dus niet zeggen dat het niet meer veilig is om het product te eten of drinken.
Dit kijken-ruiken-proeven-trucje kun je ook doen met andere productgroepen zoals vleeswaren, kaas en gebak. Eieren hebben weer een heel eigen trucje om te testen of ze nog goed zijn.
2. Maak een boodschappenlijst
Dat een boodschappenlijstje handig kan zijn om tijd en geld te besparen, weet iedereen wel. Maar het helpt ook bij het tegengaan van voedselverspilling. En dat is heel logisch!
Supermarkten zijn erop ingesteld om jou uit te lokken om meer te kopen. Als je zonder plan naar de supermarkt gaat, pak je al snel wat jou lekker lijkt en wat je denkt nodig te hebben. Zonder boodschappenlijst ben je als een zalm op het droge voor een beer met honger; een makkelijk doelwit.
Als je een boodschappenlijst maakt voordat je in de verleiding komt, kun je op je gemak kijken wat je al in huis hebt, plannen wat je nog nodig hebt en weet je dus wat je allemaal moet kopen.
Houd jij je aan je lijstje, dan is de kans groot dat je niet meer inslaat dan dat je kunt consumeren. Geld-, tijd- én bovendien voedselverspilling tegengegaan. En dat allemaal door een simpel boodschappenlijstje.
3. Bewaar wijzer
Er liggen vele soorten producten in onze voorraadkasten, koelkasten en vriezers. En ieder product heeft zijn eigen bewaaraanwijzing.
Wist je dat een tomaat bijvoorbeeld lekkerder blijft als je deze buiten de koelkast bewaart? En ook een komkommer blijft liever in het donker buiten de koelkast dan erin. Dus in de vriezer, koelkast of de voorraadkast? Check het op de verpakking of op internet. Op deze handige webpagina van het voedingscentrum vind je makkelijk en snel informatie over de bewaarwijze van duizenden producten.
Hieronder de drie belangrijkste bewaar maatregelen nog eens op een rij:
1. Kijk op de verpakking om er achter te komen hoe je het product het beste bewaart. Staat er niks op, check het dan even op internet. Tip: type ‘hoe bewaar je [naam product]?’ in bij Google en je krijgt vaak het gewenste resultaat. Extra tip: kun je het echt niet vinden? Bewaar het dan zoals ze het in de supermarkt bewaren.
2. Zorg dat je koelkast op 4 °C staat en de vriezer op -18 °C. Heb je geen thermometer in je koelkast? Voor een paar euro kun je er al een aanschaffen. Zeker de moeite waard!
3. Zorg dat geopende verpakkingen weer goed afgesloten worden. Lukt dat niet goed, bewaar het product dan het liefst in een afsluitbare bakje om ‘kruisbesmetting’ te voorkomen.
4. Je vriezer is je beste vriend
Om voedselverspilling in 2019 tegen te gaan is je vriezer je beste vriend! In plaats van een week in de koelkast, blijft rauwe kip bijvoorbeeld maar liefst negen maanden goed in de vriezer. Dat is negenendertig keer langer!
Brood kan 2 tot 4 weken mee in in de vriezer, in plaats van 2 dagen daarbuiten. En ook gehakt, vis, groenten (behalve blad- en salade groenten) en allerlei soorten maaltijden bewaar je lang in de vriezer.
Let op: hoewel de vriezer heel goed is om de houdbaarheid van producten te rekken, kun je sommige levensmiddelen (zoals blad- en salade groenten, eieren en koffie) beter niet in de vriezer bewaren.
5. Hergebruik restjes en overgebleven producten
Restjes hebben een slechte naam. Sowieso klinkt het woord ‘restjes’ niet heel erg lekker. Onzin natuurlijk, want het deel van de maaltijd wat je de eerste keer niet op kreeg, is vaak de tweede keer nog steeds erg lekker!
Bijkomstig voordeel bij een overgebleven maaltijd is dat de bereidingstijd veel korter is. Lekker handig voor als je eens een keer geen zin hebt om te koken. Verander je gebruikelijke ‘afhaal-vrijdag’ in ‘opwarm-vrijdag’. Bespaart je nog geld ook.
Voor overgebleven producten zijn er talloze voedselverspilling oplossingen te bedenken. Een paar voorbeelden:
- Verwerk bijvoorbeeld overgebleven groenten in een soep of wokgerecht
- Maak van oude boterhammen toast, croutons of een tosti.
- Vaak is het alleen de bite die verloren gaat bij overrijp fruit, dus niets weerhoud je om er een smoothie of milkshake van te maken.
- En overrijpe bananen lenen zich bijvoorbeeld erg goed om gezonde havermoutkoekjes van te maken.
- Denk ook aan minder voor de hand liggende restjes. Zo is de stronk van een broccoli bijvoorbeeld perfect om pesto van te maken.
Sharing = caring
De oplossing van ieder probleem begint bij jezelf. Maar helemaal alleen een probleem oplossen lukt niet… Help daarom mee!
Deel dit artikel of onderstaande afbeelding met je collega’s, vrienden en familie en volg de tips in dit artikel. Zo kunnen we in 2019 met z’n allen voedselverspilling tegengaan!
Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!