Skip to content
medium (6)

Ieder Vitam restaurant zijn eigen 'Vakspecialist Verse Soep'

4 feb 2022 |

Het is een ideale manier om voedzaam te lunchen, handig om restjes groenten mee te verwerken en iedereen houdt ervan: vers bereide soep. Alle reden voor Vitam om verse soep in de basis van haar (lunch)aanbod te plaatsen.

Om dat op alle locaties te garanderen, organiseert de cateraar de training ‘Vakspecialist Verse Soep’, waarin alle facetten van het soep maken naar voren komen. Inmiddels volgden zo’n 70 cateringmedewerkers de training, die een extra handvat biedt in het stimuleren van culinaire creativiteit en ondernemerschap op locatie.

Het doel: in ieder Vitam restaurant een eigen Vakspecialist Verse Soep.

Selecteren, calculeren, experimenteren en optimaliseren

De training wordt in drie sessies van drie uur gegeven. Per keer doen zo’n 20 medewerkers mee. De docenten zijn Vitams Food Pioneers, een club van ervaren chefs die het culinair DNA van de cateraar borgen en uitbouwen. De lesopbouw werd afgestemd met Vitams partner het Koning Willem I college en kent een ‘Masterchef’-achtige opzet, waarin de groepen na een uitgebreide uitleg en instructie zelf aan de slag gaan.

Ze doorlopen daarbij het hele proces: van het selecteren en wegen van de ingrediënten en het calculeren van de juiste kostprijs, tot het daadwerkelijke koken en de presentatie. De medewerkers worden uitgedaagd om met diverse smaken te experimenteren, te blijven proeven en zo te optimaliseren tot er een smaakvolle soep geserveerd kan worden. Binnen het proces is er ook aandacht voor ‘food waste’, aangezien soep een ideale manier van restverwerking is.

Verse soep

Ondernemerschap op locatie

Het management van Vitams restaurants berust bij de teams op locatie. Omdat zij hun gasten dagelijks zien en steeds beter leren kennen, weten ze precies hoe ze kunnen inspelen op hun wensen en behoeftes. Omdat er dus veel verantwoordelijkheid bij de medewerkers op locatie ligt, vindt Vitam het vanzelfsprekend om de juiste handvatten te bieden. Deze training is daar een praktisch voorbeeld van, waarbij het de ambitie is om op iedere locatie een Vakspecialist Verse Soep aan te stellen. Andere voorbeelden zijn het online leerplatform V’Academy, waar praktische trainingen te vinden zijn voor alle medewerkers.

Ook heeft de cateraar - samen met het Koning Willem I College in Den Bosch – een eigen koksopleiding ontwikkeld, waarin gevarieerd en seizoensgebonden koken centraal staat en de focus ligt op creativiteit, gezondheid en duurzaamheid.

Kookles

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!Download whitepaper: Vitaliteit op het werk