Skip to content
medium (1)

Duurzamer koffie drinken, zo doe je dat!

30 sep 2019 |

Wil jij met je dagelijkse gewoontes zo min mogelijk negatieve impact maken op onze wereld? En ben je - net zoals heel veel Nederlanders - gek op je 'bakkie koffie'? Koffie drinken is een gewoonte die helaas best belastend is voor ons milieu. In deze blog geven we je praktische tips om dat dagelijkse genietmomentje toch wat duurzamer te maken. Dan smaakt je koffie meteen nog een stuk beter!

Kies met keurmerk

Koffiebonen worden geproduceerd in de landen rondom de evenaar, in Zuid- en Midden Amerika, Afrika en Azië. En op diverse manieren is die productie schadelijk voor de omgeving en het milieu in die gebieden. Denk bijvoorbeeld aan ontbossing en verandering van de biodiversiteit. Ook wordt er vaak een oneerlijke prijs gegeven aan koffieboeren en werken plantage-arbeiders dikwijls onder slechte omstandigheden. 

Om dit te voorkomen, zijn er verschillende keurmerken in het leven geroepen. Deze keurmerken garanderen dat de koffie geproduceerd is met respect voor mens of milieu. Denk aan Fairtrade, UTZ, Rainforest Allianz en Biologisch. Op keurmerkenwijzer.nl vind je meer informatie over de betekenis van de verschillende keurmerken. Let de volgende keer dat je koffie koopt dus goed op of je deze logo's op de verpakking ziet.

Koffiebonen


Slim koffie zetten

Het 'zetten' bepaalt een groot deel van de milieu-impact van koffie drinken. Wat je daarin kunt veranderen? Zet bijvoorbeeld niet meer koffie dan je opdrinkt, logisch eigenlijk. En schakel de apparatuur op tijd uit zodat je geen nutteloze stroom verbruikt. Gooi gebruikte koffiefilters en koffiedrab bij het GFT afval. Heb je een capsule systeem? Dan zet je je koffie wel op maat, maar produceer je weer meer afval. Bepaalde capsules zijn echter wel navulbaar of in te leveren om te laten recyclen. Check het eens. Alle beetjes helpen.

Kop op!

Gedurende de dag drink je waarschijnlijk meerdere keren koffie. Of thee. Hoe dan ook, waarschijnlijk gebruik je daardoor ook verschillende kopjes, bekers of mokken. Dat is eigenlijk niet nodig. Spoel jouw beker, mok of kopje uit met koud water en gebruik hem vaker dan één keer. Dat scheelt productie van nieuwe bekers of afwaswater en warmte voor het schoonmaken van de kopjes en mokken.

Puur natuur

Gek op cappuccino of latte macchiato? Hoe lekker en aantrekkelijk deze koffie ook is, het is helaas geen duurzame keuze. De veeteelt voor melkproductie is namelijk erg belastend voor ons klimaat. Drink bij voorkeur zwarte koffie of kies voor een plantaardige vervanger zoals soja- of havermelk. En het liefst zonder suiker. Dat is gezonder én zo heb je ook geen roerstaafjes meer nodig. Beter voor jou dus, en voor het milieu.

Koffie piston
 
 
Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!Download whitepaper: Vitaliteit op het werk