Skip to content
Koffie

Rondje koffie: de circulaire koffiebar van Vitam

23 okt 2020 |

Koffie drinken op het werk is vandaag de dag een belangrijke zaak. Het is namelijk méér dan alleen even ‘een kopje koffie’. Het is een korte pauze van werk of een uitje om alleen of samen met een collega even de tijd te nemen om van een écht goed kopje koffie, thee of gezonde snack te genieten. De koffiebar is daarmee een centrale ontmoetingsplek binnen een organisatie. De onderwerpen kwaliteit, herkomst en duurzaamheid krijgen ook rondom koffie steeds meer aandacht. Daarom introduceert Vitam de 100% circulaire koffiebar!

Om zo circulair mogelijk te handelen, zet Vitam samen met partners maximaal in op refuse, reduce, reuse en recycle. We inspireren onze gasten om verantwoorde keuzes te maken en delen onze kennis over het sluiten van kringlopen. Zo zorgt Vitam voor structureel lagere milieu impact en dragen we bij aan vitale mensen in een vitale wereld.

Onder andere met onze circulaire koffiebar geven we handen en voeten aan onze circulaire doelstellingen omtrent biodiversiteit, energie, materialen & grondstoffen, gezondheid en welzijn, samenleving en toegevoegde waarde.

 

Onderdelen van Vitam's circulaire koffiebar:

Koffiebonen: Tijd voor andere koffie!

We leven in een tijd waarin mensen bewust leven en meer dan ooit bewuste keuzes maken over wat ze consumeren en hoe ze de wereld willen achterlaten voor toekomstige generaties. Maar we willen niet inleveren op kwaliteit. Vooral niet als het om ons dagelijkse ‘bakkie’ gaat. Het is daarom tijd voor andere koffie, iets wat de bewuste generatie aanspreekt. Eerlijke koffie die niet inboet op kwaliteit. Daarom kiezen we voor de koffiebonen van RondjeKoffie of Peeze.

De koffiebonen met de naam RondjeKoffie bestaan uit een Arabica-boon uit Congo en een Robusta-boon uit Oeganda. De koffieplantages krijgen een eerlijke prijs voor hun bonen, die vervolgens uit duurzaamheidsoverwegingen per boot naar Nederland worden vervoerd. En ook het brandingsproces verloopt duurzaam. Vervolgens worden de bonen verpakt in herbruikbare tonnetjes die gemaakt zijn van composteerbare materialen. Zo is de cirkel rond. Door deze koffie te drinken zorgt de lunchgast voor zichzelf én voor een ander. Dit zorgt voor een fijn gevoel omdat de lunchgast ook een bijdrage aan de wereld levert.

 

Peeze koffieDe koffie van Peeze wordt gemaakt door een kleine groep gepassioneerde, Arnhemse koffiemakers die de hele keten van A tot Z kent. De ingrediënten komen uit ontwikkelingslanden waar mensenrechten, goede arbeidsomstandigheden en duurzame omgang met grondstoffen niet vanzelfsprekend zijn.

 

Koffiedrab
Koffie is een natuurproduct en valt binnen de biologische kringloop. Deze begint in de oorsprong, waar de koffiebessen geplukt en verwerkt worden. Deze procesbewerking wordt verantwoord ingevuld. 

Na de bereidingsfase van koffie blijft de zogenaamde koffiedrab over. Het is mogelijk om de drab te upgraden, doordat het rijk is aan waardevolle voedingsstoffen. Voorbeelden van 'upcycling':

  • Lokale upcycling: verse theekruiden op locatie
  • Regionale upcycling: Brabantse worstenbroodjes gemaakt van oesterzwammen geteeld op de koffiedrab
  • Een lokale plantsoenendienst komt de drab ophalen

Koffiemachine
De koffiemachine is bij voorkeur een refurbished pistonmachine. Hiervoor is het niet nodig om een nieuw apparaat aan te schaffen, maar kan een gebruikte machine een nieuw leven krijgen.

Circulaire koffiebar

Koffieverpakking
In 2018 heeft Peeze ‘s werelds eerste composteerbare koffieverpakking geïntroduceerd. De folie bestaat uit een bedrukte laag, een barrièrelaag en een seallaag. De hoofdingrediënten voor deze lagen zijn Europese suikerbieten en cellulose. Ook het overdrukventiel en de inkten zijn gemaakt van volledige composteerbaar materiaal. Na gebruik mag de verpakking bij het groenafval worden weggegooid.

Koffiebekers en kopjes
De Peeze bekers zijn gemaakt van suikerrietafval, om precies te zijn van vezels die overblijven na de productie van suikerriet. Een waardevolle restgrondstof die nog maar beperkt wordt hergebruikt. Hiermee wordt het onnodig kappen van bomen voorkomen. Bovendien zijn de bekers volledig composteerbaar waardoor ze na gebruik bij het groenafval mogen.

Naast de disposable bekers wordt gebruikt gemaakt van koppen die gemaakt zijn van koffiedrab. Bij bedrijven wordt hiervoor het gebruikte koffieresidu ingezameld, die de basis vormt voor de nieuwe kopjes. Aan het eind van de levensduur wordt het oude exemplaar verkruimeld zodat het weer de basis kan vormen voor een gloednieuw kopje.

Het koffiemeubel
De koffiebar is gemaakt van gerecyclede rijplaten, PET flessen en populierenhout.

Koffie

Met de circulaire koffiebar werkt Vitam aan een positieve impact op de wereld en hopen we anderen te inspireren op dit gebied.

 

Benieuwd op welke manieren Vitam nog meer haar verantwoordelijkheid neemt? Download het MVO-jaarverslag hier.