Case: Zuyd Hogeschool

1 januari, 2017

Vanuit zes locaties in Maastricht, Heerlen en Sittard verzorgt Zuyd Hogeschool bachelor-, masteropleidingen en cursussen. Op de verschillende vestigingen wordt dagelijks de lunch verzorgd voor gemiddeld 2300 studenten. Sinds januari 2017 is Vitam verantwoordelijk voor catering op alle locaties.

Zoektocht naar gezonde voeding en meer klanttevredenheid

In februari 2016 zette Zuyd Hogeschool de Europese aanbesteding uit voor een nieuwe cateraar. Yvette Krekels, contractmanager bij Zuyd Hogeschool, legt uit waarom de zoektocht naar een nieuwe samenwerking ingezet werd: “De zittende cateraar leverde al jaren dezelfde producten. Er was weinig variatie of initiatief om een ander assortiment aan te leveren, wat beter zou aansluiten op de verschillende vragen van lunchgasten.”

In de aanbestedingen kwamen twee belangrijke speerpunten naar voren: “De klanttevredenheid moest verbeteren en Zuyd wil graag bijdragen aan een gezonde levensstijl op het gebied van de voeding. Er moest in ieder geval (gezonde) keuzemogelijkheid zijn.”

De verschillende locaties worden door een grote diversiteit aan studenten bezocht. “We willen dat er op elke locatie invulling wordt gegeven aan de couleur locale, zonder dat een bepaald concept daarbij leidend is.” Daarnaast speelde betaalbaarheid van de gezondere keuzemogelijkheden een grote rol en waren ook samenwerking met lokale leveranciers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een onderdeel van het programma van eisen.

De oplossing: Global Kitchen

Als antwoord op de aanbesteding, presenteerde Vitam het concept Global Kitchen: de verschillende keukens en smaken van de wereld, bereid met zo veel mogelijk gezonde, lokale en duurzame ingrediënten.

Earth Cafe

“Alle aanbieders zijn gevraagd om een drietal prijsniveaus aan lunches en menu’s aan te bieden. De aanbieders zijn beoordeeld op diversiteit, prijs en kwaliteit. Vitam kwam daarbij als winnaar uit de bus.” zegt Yvette over het kiezen van een nieuwe partij om mee samen te werken. 

“Ook had Vitam het beste concept om diversiteit, couleur locale en gezonde voeding te combineren.” De keuze was gemaakt. Aan de slag dus!

Aantoonbaar gezondere voeding

Vanaf 2017 zijn 22 Vitam medewerkers bij Zuyd Hogeschool op locatie in dienst. Sindsdien is er een aantoonbare stijging van 25% aan verkoop van gezonde producten.

Mark Hufken legt uit hoe Vitam diversiteit en gezonde voeding bij Zuyd Hogeschool stimuleert en meetbaar maakt. “De manager op locatie bepaalt het menu door goed te luisteren naar de vraag op de locatie. Er wordt maandelijks gemeten welk percentage gezonde producten er per locatie wordt ingekocht en het prijsbeleid is er op gericht gezonde producten te stimuleren.”

ZuydOver het huidige aanbod van Vitam zegt Yvette: “Het aanbod is gezonder en er worden minder toevoegingen gedaan aan de voedingsmiddelen. Minder zout in de gerechten bijvoorbeeld. Ook is het natuurlijk steeds meer een trend om gezonder te gaan eten, dus ik denk dat het een wisselwerking is.”

Door middel van korte enquêtes meet Vitam de klanttevredenheid bij haar lunchgasten. Om een goed beeld te krijgen, wordt 30% van de bezoekers geïnterviewd. Daarnaast voert Zuyd een tweejaarlijks klanttevredenheidsonderzoek uit. “Tot nu toe scoort Vitam bovengemiddeld op het gebied van klanttevredenheid!” zegt Yvette over deze onderzoeken.

(Afbeeldingen via: Zuyd Hogeschool)

Over de samenwerking

Mark Hufken is zeer positief over de samenwerking met Zuyd Hogeschool. “De samenwerking met Zuyd hogeschool vind ik ronduit geweldig te noemen. Streven naar een doel en de obstakels samen wegnemen. Er is een open en eerlijke communicatie en we weten elkaar te vinden op de momenten dat dit nodig is.”

En dat gevoel is wederzijds. Yvette: “Ik kan de reactie van Mark onderschrijven. De samenwerking verloopt heel soepel en transparant!”

Gezonde catering bij jou op de campus?

Ben je overtuigd van onze missie en wil je de catering bij jou op de campus ook vitaal en verantwoord maken?