Skip to content

Samenwerking in de spotlight: Boerschappen

Bewuste catering betekent voor ons ook de juiste samenwerkingen aangaan. Omdat je samen nog meer kunt bijdragen aan een betere wereld. Eén van deze samenwerkingen is die met Boerschappen. Ontstaan vanuit een gedeelde ambitie om de ketens te verkorten, en van de grond gekomen bij de aanbesteding van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Wij waren op zoek naar een manier om echt lokaal in te kopen voor de penitentiaire inrichtingen; Boerschappen kon hier met haar werkwijze invulling aan geven. Eén en één is twee dus. En dat werd het ook toen de opdracht werd gescoord en we bij twaalf penitentiaire inrichtingen het eten en drinken mochten gaan verzorgen.

 

Zo ziet de samenwerking eruit voor DJI

Als leverancier van goed eten haalt Boerschappen de producten direct van de lokale boeren. En maakt daar niet alleen maaltijdboxen voor consumenten van, maar levert ook aan bedrijven. Korte ketens dus zonder tussenschakels. Een bewuste keuze voor Vitam om deze samenwerking aan te gaan voor de opdracht bij DJI. Daarvoor stelt Boerschappen verse ingrediëntenpakketten samen voor zeven van de twaalf locaties. Met deze wisselende en seizoensgebonden pakketten kunnen de gedetineerden een hele week zelf koken. Ook levert Boerschappen de ingrediënten voor de warme maaltijden van twee DJI-locaties met een grootkeuken en de ingrediëntenpakketten voor de warme maaltijd op verschillende afdelingen van drie locaties van Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI).

 

Een soepel georganiseerd proces

Dit vraagt natuurlijk om een goed ingeregeld proces van alle partijen. Maandelijks stelt Boerschappen de menu’s en ingrediëntenpakketten samen, waaruit de gedetineerden op zeven locaties kunnen kiezen. Deze voorkeuren inventariseren wij met keuzeformulieren die we op maat maken. Daarop geven de gedetineerden aan welke menu’s of pakketten ze willen ontvangen. Daarbij hebben ze naast de keuze voor de pakketten ook de optie om voor een verse kant-en-klaar maaltijd te kiezen die via Eetgemak of Culivers wordt geleverd. Door rekening te houden met deze voorkeuren, dringen we de voedselverspilling terug. Op basis van de formulieren worden de leveringen door Boerschappen samengesteld en naar de PI’s gebracht. Daar delen onze medewerkers deze uit aan de gedetineerden.

 

Zo doen we samen goed voor de mens en de wereld

Vers en gezond eten en drinken stimuleren; dat is één van onze gezamenlijke doelen bij DJI. Rechtstreeks van het land en zonder bewerkingen levert Boerschappen de ingrediënten, zoveel mogelijk uit het seizoen. Verser en gezonder kan bijna niet. Ingekocht zonder tussenschakels. Korte ketens dus. Dát is samen goed doen voor de mens en de wereld.

 

Een samenwerking die goed bevalt

Het gaat om een complex proces voor alle partijen. Maar daardoor zeker niet minder interessant. Zowel Vitam als Boerschappen ziet dit als een mooie, uitdagende samenwerking. Met volop kansen voor de toekomst. Zowel in deze opdracht als op andere manieren.

 

Stijn Markusse, Boerschappen: “Het is een mooie kans om langzaam verandering en verbetering te brengen op het gebied van voeding binnen de PI’s.”

 

Een ander project waarvoor we samenwerken met Boerschappen is ‘De groentegeneratie van Brabant’. Een project om samen met Provincie Noord-BrabantBoerschappen en TommyTomato aan kinderen te laten zien hoe lekker en gezond het is om ook groente te eten! Daarvoor gaan we naar Brabantse basisschoolklassen om de leerlingen daar alles te leren over groente. Met een compleet lesprogramma, groente van Brabantse boeren – via Boerschappen - en kooklessen in de klas.