Skip to content

Zonder korreltje zout

6 dec 2021 ||

In Nederland eet ongeveer 85% van de mensen te veel zout. Het eten van bewerkte producten is hierin de grootste boosdoener, maar er wordt ook nog te vaak zelf zout toegevoegd aan de maaltijden. Minder zout eten brengt bewezen gezondheidsvoordelen met zich mee, zo verlaagt het de bloeddruk en verkleint het de kans op hart-, vaat- en nierziekten.

Het verminderen van de zoutinname lijkt voor velen in het begin een onmogelijke taak. Vitam merkt dit ook bij haar gasten en helpt hen daar dan ook graag bij door geen onnodige toevoegingen te gebruiken in de salades en soepen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat je gezond en lekker kunt koken met weinig tot geen zout.

We beperken niet alleen het zoutgebruik in onze gerechten, we plaatsen ook smaaktafels in de restaurants om de zoutconsumptie terug te dringen. Op deze centrale tafel treffen de gasten allerlei natuurlijke smaakmakers zoals olie, azijn, cress-soorten en verse kruiden. Hiermee verleiden wij de gasten hun eten te verrijken met gezonde smaakmakers en creëren we bewustwording door de zoutpot buiten handbereik te plaatsen en alternatieven te bieden.

VITAM  1215

nierstichting nederland & vitam

Samen met onze partner Nierstichting Nederland werken we aan verschillende initiatieven om de zoutconsumptie terug te dringen. Met deze samenwerking willen wij onze (lunch)gasten en het Nederlandse publiek inspireren en activeren om bewuster en gezonder te leven. Met aandacht, voor minder zout. Lees meer over onze samenwerking →

nu jij!

Minder zout eten is even wennen, maar door creatief te zijn zet je toch al snel smaakvolle gerechten op tafel. Laat je inspireren door de smaaktafel en voeg alleen natuurlijke smaakmakers toe tijdens het koken. Ter inspiratie vind je hieronder een zoutarm soeprecept. Oordeel zelf; vind jij hem flauw?

Recept: spinaziesoep met pastinaak en gember

Voor 15 koppen soep – 3 liter

80653120_m
 

Ingrediënten

  • 300 g spinazie
  • 100 g pastinaak
  • 1 el gember
  • 6 limeblad gedroogd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 4 takjes tijm
  • 2 uien
  • 3 takjes lavas
  • 1 deciliter room
  • 2,5 liter water

Bereiding

  • Snipper de ui en knoflook en snij de pastinaak, gember en rode peper fijn.
  • Verhit een soeppan met een beetje olie en bak hierin alle ingrediënten licht aan.
  • Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken en voeg daarna de room toe.
  • Pureer met de staafmixer tot een gladde massa.

 

Op zoek naar meer kookinspiratie? Download dan onze gratis receptenbundel ‘Verleidelijk Vegetarisch’!

New call-to-action