Skip to content

Zinnige tijdsbesteding - Dagboek van Vitammers bij Philadelphia

1 apr 2021 ||

In een eerdere blog vertelden we jullie al meer over Vitammers die hun tijd zinvol besteden door vrijwilligerswerk te doen bij Aafje. Naast de collega’s die aan de slag zijn gegaan bij deze zorginstelling in regio Rotterdam, zijn er ook Vitammers die zich hebben aangemeld om mee te helpen op verschillende locaties van Philadelphia. Tijdens het werken wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen die op de locaties gelden.  

Benieuwd wat de Vitammers doen? Hieronder vertellen drie collega's over hun werkdag op een van de Philadelphia-locaties.

Mireille - maandag 22 maart 2021

Vandaag mag ik weer meewerken bij Philadelphia, locatie Philatuin in Nijkerk. Om 15.00 uur stap ik op de fiets, klaar voor een tochtje van zo’n 10 km. Ik heb weer heel veel zin om te gaan werken. Als ik op de locatie aankom is alleen de stagiaire aanwezig en samen wachten we tot de bewoners en de begeleiders er zijn. Dan gaan we eerst even met z’n allen koffie en thee drinken, waarbij iedereen enthousiast vertelt over wat ze die dag hebben gedaan op hun werk.

Ondertussen check ik op het scherm wat er vandaag op het menu staat, want ik ben elke maandag en woensdag de kok. Vandaag gaan we voor rode bietjes met gekookte aardappelen en een rundersaucijsje, lekker! Langzamerhand ga ik de voorbereidingen treffen, aardappels schillen hoeft al niet meer, dat is inmiddels door een van de bewoners gedaan. Het samenwerken gaat goed, het eten ruikt lekker. Kortom, het wordt weer een feestje! Tafels worden ondertussen gedekt en dan met z’n allen aan tafel en eten maar. Alles wordt enorm gewaardeerd, gelukkig. Na het eten ruimen we gezamenlijk alles weer op en dan stap ik weer op de fiets naar huis. Onderweg bedenk ik dat het weer een topmiddag was, ik voel me gewaardeerd en erg op mijn gemak, wat een feestje om dit twee keer per week te mogen doen!! Echt, ik raad het iedereen aan…

Werken bij Philadelphia-1

Sandra – zaterdag 13 maart 2021

Vandaag was mijn eerste dag als vrijwilliger bij locatie de Spil in Genemuiden. Ik had eerst een kennismaking met de bewoners van deze locatie en later op de dag kreeg ik van bewoonster Jolanda een rondleiding door het gebouw. Dat deed ze vol enthousiasme!

Op de locatie waar ik heen ga, is woonruimte voor zestien mensen met een verstandelijke beperking in de leeftijd van 25 tot 50 jaar. De woongroep bestaat uit twee afdelingen met appartementen voorzien van douche, toilet, keukenblok, slaapkamer en woonkamer. Overdag gaat iedereen naar zijn of haar werk/dagbesteding en tegen een uur of drie komen ze weer thuis.

s Middags kwamen we bijeen en hebben we samen koffie en thee gedronken. Daarna was het tijd om diverse, leuke activiteiten te doen. Zo heb ik bijvoorbeeld vandaag samen met bewoonster Esther een heerlijke appelcake gebakken.

In de middag geven de bewoners zelf aan of ze gezamenlijk willen eten of dat ze zelf op hun eigen kamer gaan koken. Zo weten wij voor hoeveel mensen we uiteindelijk iets klaar moeten maken. En vandaag stond er pizza op het menu! Samen met Esther en Marlon hebben we zelf pizza’s gemaakt.

Vanaf nu ga ik er twee dagen in de week heen. Dit is op wisselende tijden na 15.00 uur en dit kan ook wel eens in het weekend zijn. Mijn dagen dat ik ga werken zijn in overleg met de leiding van de Spil en ze nemen mij op in de planning. Naast het koken zal ik ook verder ondersteunen bij het knutselen, boodschappen doen, wandelen, bakken, cadeautjes kopen, spelletjes doen en puzzelen met de bewoners. 

Hoewel de werkzaamheden en tijden niet echt aansluiten op wat ik normaal doe, vind ik het heel leuk en dankbaar werk.

 

Mauriche - 16 februari 2021

Vandaag heb ik weer meegedraaid op een locatie van Philadelphia in IJsselmuiden. Normaal sta ik bij Stibbe in Amsterdam, maar totdat mijn locatie weer open gaat, ga ik vier keer in de week vrijwilligerswerk doen bij Philadelphia. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag zal ik voornamelijk avondmaaltijden verzorgen voor de 22 bewoners op deze locatie. Het koken doe ik met enorm veel plezier en dat sluit natuurlijk goed aan bij mijn gebruikelijk werkzaamheden voor Vitam.

Toen ik vanmiddag netjes met mijn koksbuis de keuken in kwam, gaf dat gelijk extra beleving. Samen met de bewoners ging ik aan de slag. Ik zag al snel dat zij het uitgebreide en lekkere koken enorm waardeerden en dat ze het eten al zoveel beter vonden smaken. Ze vonden het zelfs zo lekker, dat de rauwe uien al werden opgegeten voordat ze gesneden waren.

Ik vind het super leuk dat ik mijn tijd zo kan inzetten en het is ontzettend dankbaar werk! De bewoners zijn ook blij als je er bent en ze stellen je aanwezigheid heel erg op prijs. Nogmaals het is super leuk en motiverend werk en het is fijn om de mensen gelukkig te zien met wat wij heel gewoon vinden: lekker en eerlijk avondeten!


Download whitepaper: Vitaliteit op het werk