Skip to content

Het lekkerste oranje (bij)gerecht op Koningsdag (+ recept)

24 apr 2020 ||

Gasten van onze restaurants zijn welbekend met onze dagelijks verse en rijk gevulde saladebars. Eén van de componenten die het altijd goed doet, is onze frisse wortelsalade met hazelnoot. Ter ere van Koningsdag én omdat veel gasten in verband met het coronavirus al enige tijd niet hebben kunnen genieten van ons aanbod, delen we graag het recept van deze heerlijke oranje salade. Snel, simpel en smaakvol!

 

Wortelsalade met hazelnoot

Voor een goed gevulde bak salade om te delen – bereidingstijd 10 minuten

ComponentInzendingen_800_800_q_wortelsalade_saladebar

 

Ingrediënten

  • 1 kg winterpeen
  • 50 gram hazelnoten
  • 125 gram witte kaas
  • 15 gram bieslook
  • 100 ml honing-mosterd dressing
  • 20 ml appelazijn
  • 150 gram gele rozijnen
  • Optioneel een snufje zout

Bereiding

  1. Rasp de wortelen met behulp van een blokrasp of foodprocessor;
  2. Hak de hazelnoten en de bieslook fijn;
  3. Verkruimel de witte kaas;
  4. Maak de geraspte wortel aan met een klein snufje zout en de appelazijn. Roer goed door;
  5. Voeg de hazelnoten, bieslook, witte kaas en rozijnen toe aan de wortel en breng op smaak met de honing/mosterd dressing;
  6. Serveer in een grote schaal en geniet er van!

Tip: voor een nog rijkere smaak rooster je de hazelnoten even kort in een droge koekenpan voordat je ze aan de salade toevoegt.

Deze salade is een heerlijk bijgerecht voor tijdens de lunch of diner! Lees hieronder meer over de gezondheidsvoordelen van wortelen:

pexels-photo-143133

Wortelen: verantwoord en voedzaam

Voedingswaarden en gezondheidseffecten

Wortelen zijn fantastische groenten: ze zijn erg voedzaam omdat ze veel vezels en voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, bevatten. Daarnaast zijn ze rijk aan bètacaroteen, die voor de mooie oranje kleur zorgt. Daarentegen bevatten ze weinig calorieën (33 kcal per 100 gram). Gunstig als je op de lijn let! Ook is de klimaatbelasting van wortelen het hele jaar door laag. Dat betekent dat het relatief weinig energie kost om deze producten in de winkel te krijgen.

Houdbaarheid wortelen

Bospeen en waspeen zie je met name in de lente en zomer terug in de winkels. Deze kun je het beste in de koelkast bewaren, waar ze ongeveer vijf dagen goed blijven. Winterpenen zijn daarentegen robuuster en zijn tot wel een maand lang houdbaar buiten de koelkast. Deze zijn ook het hele jaar door verkrijgbaar in de winkels.

Bereiding van wortelen

Je kunt wortelen in veel verschillende recepten verwerken, zowel zoet als hartig. Denk aan een feestelijke worteltjestaart of aan een rijke soep of maaltijdsalade met wortel. Daarnaast kan je ze ook rauw eten, als gezonde snack.

 

Op zoek naar meer kookinspiratie? Download dan onze gratis receptenbundel ‘Verleidelijk Vegetarisch’!

New call-to-action