Skip to content
medium (25)

Werkplezier vergroten? Doe het met deze praktische tips!

5 nov 2018 ||

Hoe zorg je dat jouw medewerkers plezier in hun werk houden, zodat zij vol passie aan de slag gaan en de visie van het bedrijf met een glimlach uitdragen? Kortom: hoe kun je het werkplezier vergroten van jouw medewerkers? 

In dit artikel leggen we uit wat werkplezier is, wat de voordelen van meer plezier op de werkvloer zijn en geven we tips om het werkplezier te vergroten binnen jouw organisatie. 

Wat is werkplezier?

Met werkplezier bedoelen we de mate waarin een medewerker van een bedrijf plezier en energie uit zijn dagelijkse werkzaamheden haalt. Gaat een persoon met goede moed of met tegenzin naar zijn werk? Voelt hij of zij zich betrokken bij de organisatie en draagt het werk bij aan de kwaliteit van zijn of haar leven?

Samenwerken

Voordelen van plezier op de werkvloer

Werkplezier verhogen heeft verschillende voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. We zetten ze op een rijtje.

Voordelen voor de werkgever

Zit een medewerker door omstandigheden op de werkvloer niet lekker in zijn vel? Komt hij of zij alleen voor het maandelijkse salaris elke dag naar kantoor? Dan mis je als werkgever een aantal interessante voordelen.

Voordelen van werkplezier voor werkgevers:

  • Minder verzuim en minder verloop
  • Medewerkers zijn productiever, tonen meer initiatief en leveren hogere kwaliteit werk
  • Goed voor het imago van het bedrijf
  • Fijne werksfeer

Voordelen voor medewerkers

Medewerkers met plezier in hun werk kunnen naast de afgesproken maandelijkse financiële vergoeding ook rekenen op een aantal voordelen.

Voordelen van werkplezier voor werknemers:

  • Ervaren minder stress tijdens het werk
  • Zijn minder vaak ziek
  • Bouwen energie op tijdens de werkdag

    Wandelen collegas

6 tips voor het vergroten van werkplezier

Werkplezier is voor iedereen anders. Waar de een de meeste energie uit complete zelfstandigheid haalt, wil de ander het liefst aan de hand genomen worden en een vooraf bepaalde takenlijst afwerken.

Omdat werkplezier erg persoonlijk is, bestaat er geen magische formule om het binnen een organisatie te vergroten. Het betreft dus altijd maatwerk. Wel zijn er enkele algemene tips die voor vrijwel iedereen en elk werk gelden:

1. Bepaal wat werkplezier is

Wil je als werkgever het werkplezier vergroten bij jouw medewerkers? Ga dan eerst eens in gesprek. Vraag wat ze leuk vinden en waar ze energie van krijgen. Vraag vervolgens wat ze niet leuk vinden en hoeveel procent van hun werkzaamheden uit deze minder leuke taken bestaat.

Medewerkers verwachten echt niet elke dag juichend van geluk door te brengen. Er zijn nu eenmaal leuke en minder leuke aspecten aan elke baan. Maar een gezonde balans hierin is wel belangrijk. Maak dus samen met je medewerkers een lijstje van de leuke en minder leuke zaken. Zie je mogelijkheden om het zwaartepunt te verschuiven?

2. Maak duidelijke afspraken

Miscommunicatie, onduidelijke of vergeten afspraken, vertraging en dubbel of onnodig werk: al deze zaken hebben veel irritatie tot gevolg. Gelukkig zijn ze gemakkelijk te vermijden. Wil je het werkplezier in jouw organisatie vergroten? Zorg dan dat er duidelijke afspraken worden gemaakt.

Afspraken zijn duidelijk wanneer beide partijen begrijpen wat er afgesproken is. Dit is te controleren door aan het eind van een gesprek de afspraak samen te vatten in een vraag. Om de afspraak helder te krijgen is het handig om ook een tijdstip toe te voegen aan de samenvatting. Bijvoorbeeld: “We spreken dus af dat je het voorstel uiterlijk donderdag 17.00 naar mij verstuurt?”

Geef als werkgever hierin het goede voorbeeld. Stel en communiceer een deadline en houd je aan deze afspraak.

3. Stimuleer verantwoordelijkheid en ontwikkeling

Veel medewerkers beleven plezier aan een zekere mate van verantwoordelijkheid binnen hun werkzaamheden. Ze voelen zich dan meer betrokken bij de organisatie en halen meer energie uit hun werk.

Micromanagement wordt in de meeste gevallen als iets negatiefs ervaren. Als werkgever heb je bepaalde werknemers aangenomen, omdat jij acht dat zij specifieke werkzaamheden goed zullen uitvoeren. Vertrouw er dan ook op dat ze in hun functie de juiste beslissingen nemen en probeer je niet met elk detail te bemoeien.

Een praktisch voorbeeld is om je officemanager een budget te geven om kantoorartikelen aan te schaffen. Laat hem dit zelfstandig doen zonder dat hij dit eerst hoeft te overleggen of om goedkeuring hoeft te vragen.

4. Faciliteer ontspanningsmogelijkheden

Zelfs voor werknemers die zoveel energie uit hun werk halen dat zij de hele dag met een glimlach op hun gezicht rondlopen, kan de boog niet altijd gespannen staan. Iedereen moet af en toe even ontspannen. Door ontspanningsmogelijkheden te faciliteren houd je je werknemers betrokken, gezond en gemotiveerd.

Op zoek naar tips? Lees dan onze blog over ontspanning op het werk.

5. Investeer in vitaliteit

Werkdruk veranderen in werkplezier doe je ook door te investeren in vitaliteit. Dit heeft voor de werkgever enkele bijzondere voordelen, maar vergroot ook het plezier voor werknemers.

Vitale werknemers zitten lekkerder in hun vel en bewegen zich vol goede moed door de werkdag heen. Om dit te stimuleren kun je investeren in gezonde bedrijfscatering, maar ook door beweging en ontspanning op het werk te stimuleren.

6. Evalueer en beloon

Uit onderzoek van Van Harte en Lingsma blijkt dat werknemers waardering van hun leidinggevende belangrijker vinden dan een salarisverhoging. Het belangrijkst vinden werknemers dat er naar ze geluisterd wordt en dat zij complimenten ontvangen over hun prestaties.

Vind je dat een werkgever een taak goed uitgevoerd heeft? Laat het hem of haar dan weten! Een compliment is voor veel medewerkers al beloning genoeg en stimuleert het werkplezier.

Ga ook op periodieke basis het gesprek aan met je medewerkers. Evalueer wat goed gaat en wat niet, maar ook waar medewerkers wel of geen energie van krijgen. Door actief en regelmatig te luisteren naar je medewerkers blijft de sfeer goed en kun je eventueel ingrijpen voor het te laat is.

Werkplezier verhogen

In dit artikel hebben we uitgelegd wat werkplezier is, wat de voordelen van plezier op de werkvloer zijn en hebben we je enige handvatten gegeven om het werkplezier te vergroten binnen jouw organisatie.

Het werkplezier vergroten door een gezonde en lekkere lunch aan te bieden? Goed idee! Neem even contact met ons op!

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!Download whitepaper: Vitaliteit op het werk