Skip to content
medium (23)

Vitaliteit verbeteren? Dit zijn de 6 voordelen voor medewerkers!

30 okt 2020 ||

In een eerdere blog bespraken we de voordelen voor werkgevers bij het investeren in vitaliteit. Maar vitaliteit verbeteren heeft natuurlijk ook een hoop voordelen voor medewerkers zelf. In deze blog delen we er zes.

Vitaliteit op het werk

De afgelopen decennia zien we steeds meer mensen kiezen voor een gezonde leefstijl. Elk jaar neemt het aantal rokers verder af en neemt het aantal sporters toe. Gezonde voeding is tegenwoordig voor veel mensen eerder regel dan uitzondering. Geweldige ontwikkelingen waar we bij Vitam erg veel energie van krijgen!

Helaas zien we dat vitaliteit en een gezonde leefstijl niet altijd worden doorgetrokken naar de werkvloer. Jezelf trakteren op een biertje aan het eind van de werkweek of een broodje kroket op vrijdagmiddag moet natuurlijk kunnen, maar wanneer je dagelijks een vette hap in de bedrijfskantine bestelt, ben je niet echt gezond bezig.

VITAM Saladebar (2)

Voordelen van vitaliteit

Investeren in vitaliteit heeft veel voordelen. Wij zetten er zes op een rij.

1. Gezond blijven

Als je iemand vraagt wat hij of zij in de toekomst wilt worden of bereiken, is het antwoord vaak ‘gezond en gelukkig blijven’. Maar om dit te realiseren is nú actie nodig, niet pas over twintig jaar.

Door nu aan je vitaliteit te werken vergroot je de kans om ook in de toekomst gezond te blijven. Zo kunnen ziektes als obesitas, diabetes en hart- en vaataandoeningen mogelijk voorkomen worden door een vitale leefstijl.

2. Lekker in je vel zitten

Wist je dat 36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim in Nederland door stress veroorzaakt wordt? Door je vitaliteit te verbeteren, houdt je ook je geestelijke gezondheid op peil. Met een vitale levensstijl zorg je dat je lekker in je vel zit, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.

Door werk te maken van vitaliteit zorg je niet alleen dat je nu lekker in je vel zit, maar ook op latere leeftijd. Uit onderzoek bij ouderen in Leiden en Den Haag bleken senioren met een vitale leefstijl zich niet alleen lichamelijk, maar ook op sociaal vlak beter te voelen en met meer positiviteit in het leven te staan.

3. Persoonlijke ontwikkeling

Ook motivatie en veerkracht zijn belangrijke pijlers van een vitale leefstijl. Met motivatie bedoelen we het stellen van doelen en de wilskracht om deze doelen te bereiken. De manier waarop iemand met dagelijkse strubbelingen omgaat noemen we veerkracht.

Een vitale levensstijl draagt bij aan de manier waarop iemand in het leven staat, helpt een persoon zijn doelen te behalen en heeft zo een positieve bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling.

4. Socialer

Als je niet lekker in je vel zit, straal je dit ook uit. Je bent sneller geïrriteerd en hebt nergens zin in. Kortom, voor je collega’s ben je waarschijnlijk minder gezellig dan wanneer je wel lekker in je vel zit. Niet echt sociaal dus.

Mensen die werk maken van hun vitaliteit, hebben over het algemeen goede relaties met hun klanten en collega’s omdat zij terugkrijgen wat ze geven: positiviteit, energie en enthousiasme!

5. Werkplezier vergroten

Een vitale leefstijl helpt je bij het vergroten van het werkplezier. Met werkplezier bedoelen we de mate waarin je plezier en energie uit je dagelijkse werkzaamheden haalt. En het is natuurlijk wel zo fijn dat je het naar je zin hebt op je werk, aangezien je daar een groot deel van je week doorbrengt.

6. Gezond werken tot aan je pensioen

De pensioenleeftijd wordt steeds verder opgerekt en door technologische ontwikkelingen is het niet zeker dat banen van nu over twintig jaar nog steeds bestaan. Daarnaast is hetzelfde werk niet op elke leeftijd even gemakkelijk. Dit laatste gaat vooral op voor fysiek zwaarder werk.

Investeren in vitaliteit betekent ook dat je een flexibele houding aanneemt en voorbereid bent op eventuele veranderingen in de arbeidsmarkt of je persoonlijke situatie. Dit wordt ook wel duurzame inzetbaarheid genoemd. Door hier actief mee bezig te zijn, vergroot je de kans dat je gezond kunt doorwerken tot aan je pensioen.

VITAM Vitaal

Werk maken van vitaliteit?

Actief bezig zijn met vitaliteit heeft een hoop voordelen. Je werkt niet alleen aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook aan je persoonlijke werkplezier en ontwikkeling. Daarnaast maakt het je een socialer persoon en ben je voorbereid op veranderingen in de arbeidsmarkt.

Het is de missie van Vitam om mensen - met lekker eten en drinken - te verleiden tot een verantwoorde en vitale levensstijl. Dit doen we door middel van gezonde en verantwoorde bedrijfscatering op locatie. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw kantoor? Neem dan contact met ons op!

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk