
Onze voedingsdeskundige Nadja Hanssen aan het woord: de kracht van peulvruchten
Peulvruchten zijn al jaren een vast onderdeel van onze voeding, maar ze verdienen veel meer aandacht. Ik ben ervan overtuigd dat peulvruchten een sleutelrol spelen in de overgang naar een duurzamer en gezonder eetpatroon. Ik zie peulvruchten als een fantastische, onbewerkte productgroep die echt kan bijdragen aan de eiwittransitie. Ze zijn niet alleen heerlijk, maar ook super voedzaam, gezond en duurzaam.
Gezond en duurzaam: de voordelen van peulvruchten
Peulvruchten hebben een lage ecologische voetafdruk per gram eiwit, wat ze tot een duurzame keuze maakt. Veel soorten kunnen bovendien lokaal geteeld worden. Dit draagt bij aan een gezonde en vruchtbare bodem, omdat peulvruchten stikstof uit de lucht kunnen binden, wat de bodemkwaliteit verbetert. Ze zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, vezels, en diverse vitamines en mineralen, waaronder B-vitamines, ijzer, magnesium, kalium, en fosfor. Ze ondersteunen de darmgezondheid en het regelmatig eten van peulvruchten wordt in verband gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Peulvruchten in je eetpatroon: een goede keuze
Peulvruchten kunnen bijdragen aan een volwaardig eetpatroon. Het Voedingscentrum adviseert om minimaal één keer per week peulvruchten te eten, maar helaas haalt de gemiddelde Nederlander dit advies niet. We eten gemiddeld maar twee keer per maand peulvruchten. Dit is jammer, want peulvruchten zijn juist zo'n veelzijdige en gezonde keuze. Ze zorgen voor een langer verzadigd gevoel, dankzij de eiwitten en vezels die ze bevatten. Bovendien helpen ze het slechte (LDL) cholesterol te verlagen, wat de gezondheid van je bloedvaten ten goede komt.
Peulvruchten als vleesvervanger
Peulvruchten kunnen vlees in veel opzichten goed vervangen. Ze bevatten eiwitten en andere voedingsstoffen die we ook in vlees vinden, zoals ijzer en vitamine B1. Toch is het belangrijk te weten dat peulvruchten geen vitamine B12 bevatten en, met uitzondering van sojabonen, geen volledig aminozuurprofiel hebben. Dierlijke eiwitbronnen zoals vlees bieden een compleet aminozuurprofiel. Maar het incomplete eiwitprofiel van peulvruchten is heel makkelijk op te lossen door ze in een maaltijd te combineren met granen. Dit zorgt ervoor dat je een maaltijd krijgt met een vergelijkbare eiwitkwaliteit als die van een maaltijd met vlees.
Peulvruchten hebben dus veel te bieden. Ze zijn niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Het is tijd om ze vaker op het menu te zetten en zo bij te dragen aan een gezonder én duurzamer eetpatroon.
Blijf op de hoogte met vitam
-
18 mrt 2025|Doing Good|CO2-reductie
Vitam's projectmanager MVO Angélique Wijnen over lokaal inkopen
Lees meer -
12 feb 2025|Good Food|Doing Food|Samenwerkingspartners|Doing Good|Nieuws
Samenwerking met groothandel Boerschappen
Lees meer -
11 feb 2025|Good Food|Doing Food|Doing Good|CO2-reductie
Ode aan peulvruchten: lekker, gezond en duurzaam
Lees meer