Skip to content
Vegan lunchsalade

Veganisme, heel plantaardig! (+recept)

1 nov 2021 ||

Een paar jaar geleden moest je wel even zoeken naar een restaurant met veganistische opties. Dat is tegenwoordig wel anders: in de doorsnee supermarkt vind je nu een scala aan vleesvervangers en onze goede ouwe koeienmelk heeft er heel wat plantaardige broertjes en zusjes bij gekregen. En als je ‘hummus’ zegt, weet iedereen waar je het over hebt. Kortom: veganistisch eten – of in andere woorden ‘plantaardig eten’ – is mainstream aan het worden.

Lief voor het milieu

Maar wat zijn de beweegredenen om plantaardig te eten? Het milieu is een veel gehoord argument, want we zijn ons steeds sterker bewust van de impact die voeding heeft op onze leefwereld. De productie van dierlijke producten vraagt veel van onze aarde. De voedingsindustrie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 20 tot 35% van alle uitstoot van broeikasgassen, waarbij de productie van vlees en zuivel hierin de grootste boosdoener is.

Hoe zit het met voedingsstoffen?

Veganistisch eten wordt ook geroemd om zijn gezondheidsvoordelen. Als je plantaardig eet, zoek je automatisch naar vervanging voor dierlijke producten. Vaak kies je dan voor groente, peulvruchten en noten en dat betekent: meer vezels, antioxidanten en plantaardige nutriënten.

Aan de andere kant bestaat het risico dat je minder eiwitten, ijzer, vitamine B12 en calcium binnen krijgt. Daarom worden veganisten geadviseerd om goed te kijken naar de variëteit aan vervangers die ze kiezen. Peulvruchten, tofu, noten en sojaproducten zijn daarbij populaire producten. Een B12 supplement wordt vaak ter aanvulling aangeraden.

Zin om eens vegan te lunchen? Probeer het volgende recept en ontdek dat plantaardig eten vooral ook erg lekker is!

Recept: Vegan lunchsalade met hummus, avocado en bietjes

voor 2 personen – bereidingstijd 10 minuten

Lunchsalade
 

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • 250 gram gekookte quinoa
  • 1 eetrijpe avocado
  • 2 gekookte bietjes
  • 100 gram sojabonen
  • een paar flinke eetlepels hummus met koriander
  • Handje gemengde sla
  • Vers gemalen peper

Bereiding

  • Maak de limoen schoon en rasp de schil. Pers de limoen uit en meng dit samen met de olijfolie en de sojabonen door de quinoa.
  • Verdeel de mix over de borden en leg er stukjes avocado, in stukken gesneden bietjes en gemengde salade naast.
  • Schep de hummus eroverheen en breng op smaak met vers gemalen peper. Extra lekker en gezond: strooi er wat fijngehakte ongebrande noten overheen.

 

Op zoek naar meer kookinspiratie? Download dan onze gratis receptenbundel ‘Verleidelijk Vegetarisch’!

New call-to-action