Skip to content
Groenten en fruit

Succesvolle verspillingsvrije week

14 sep 2021 |

Van 7 tot en met 13 september vond de Verspillingsvrije week op de agenda. Doel van deze landelijke campagne is Nederland steeds meer verspillingsvrij maken. Al het eten en drinken wordt met aandacht en energie verbouwd, gekweekt, verwerkt, getransporteerd, gekoeld, of juist verhit, en verpakt, dus hoe zonde is het om dit te verspillen?  Vitam was partner van stichting Samen tegen Voedselverspilling tijdens de Verspillingsvrije week. 

Ook Vitam maakt als facilitaire horecadienstverlener impact en werkt aan een vitale wereld. Het is niet meer van deze tijd om onzorgvuldig om te gaan met waste. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en proberen op innovatieve wijze voedselverspilling tegen te gaan. Belangrijke thema’s voor ons zijn voedselverspilling, het terugdringen van verpakkingsmateriaal, energieverbruik en afvalstromen. Het no waste koken speelt een grote rol in onze dienstverlening en het is en blijft een leuke uitdaging bij koks om zo min mogelijk producten en ingrediënten weg te gooien. Met verschillende initiatieven, zoals Nobody's perfect, Too Good To Go en met onze eigen Good Food-productenlijn zijn wij dagelijks bezig met het maken van verantwoorde keuzes.

No waste video's

Tijdens deze week stonden wij nog extra bij stil bij voedselverspilling en deelden wij onze kennis met de restaurantgasten en onze medewerkers. Elke dag haakten wij in op verschillende productgroepen die in de hoofdrol staan bij de Verspillingsvrije week. 

Twee andere Food Pioneers, Vince Bouchier en Floris Gerrits, willen andere koks inspireren om no waste te koken. Vince bekijkt de meest voorkomende waste-producten bij onze locaties aan gaat aan de slag met gemakkelijke no waste recepten. Floris heeft een heerlijk pesto-recept bedacht op basis van de bladeren van de bloemkool. Want de gemiddelde Nederlander eet alleen de bloemkoolroosjes en doet vervolgens niks met de bladeren. Terwijl die minstens zo lekker zijn qua smaak. 

Nederlanders eten veel aardappelen, wat ook betekent dat ze wel eens wat overhouden! Kijk hoe Vince van overgebleven aardappelen een heerlijke tortilla weet te maken:

 

Bekijk meer no waste video's >

 
 

No waste koken in onze restaurants 

In het buffet werden kaartjes met 'No waste' neergezet bij recepten die met restverwekingsingrediënten zijn bereid. Hierdoor konden de gasten zien en proeven dat je met restingrediënten nog heerlijke maaltijden kan bereiden. 

Blogreeks 'minimal-waste koken'

Het is ons streven voedselverspilling steeds verder terug te dringen.  Iedere dag weer. Food Pioneer Roland Biermans heeft verschillende tips uitgeschreven over minimal-waste koken. Raak geïnspireerd van zijn blogs en ga zelf aan de slag met het tegengaan van voedselverspilling. Lees de blogreeks en leer meer over de minimal waste aanpak gedurende een week.

Tips voor thuis

Ga zelf aan de slag met het verminderen van voedsel. Lees hieronder de belangrijkste tips tegen voedselverspilling:

  • Check je voorraad. Wat moet eerst op?
  • Maak een planning en boodschappenlijstje
  • Kijk, ruik en proef! Gebruik je zintuigen bij de THT-datum
  • Eet of vries in voor óf op de Te Gebruiken Tot-datum 
  • Zet je koelkast op 4 graden
  • Kook op maat
  • Weet waar je eten het best bewaart
  • Wees creatief met restjes 

Bekijk meer tips op de website van de Verspillingsvrije week.