
Recept: romige pastinaaksoep met dille
De pastinaak zien we steeds vaker terugkomen in gerechten. Gelukkig! Want deze groente heeft een heerlijk aromatische smaak en kan zowel rauw, gestoofd, gekookt en gebakken gegeten worden. Vaak wordt deze groente bestempeld als wintergroente, maar wat ons betreft is de pastinaak ook heerlijk in de herfst en lente!
Wist je dat?
De pastinaak is onderdeel van de wortelfamilie. Deze groente bevat minder zetmeel dan aardappels, maar slaat wel meer zetmeel op dan wortels. De zoete smaak van de pastinaak ontstaat doordat het zetmeel wordt omgezet in suikers. Bij blootstelling aan kou zet de pastinaak meer zetmeel om, waardoor hij in de winter zoeter dan in de herfst.
Ingrediënten
Recept voor 4 personen:
- 400 gram pastinaken
- 2 sjalotten
- 4 el zonnebloemolie
- 2 tenen knoflook
- 1 tablet groentenbouillon
- 1 bosje verse dille
- 125 gram magere kwark
Bereiding
- Breng water aan de kook in een waterkoker of in een ketel. Voeg daarna een tablet groentebouillon erbij.
- Schil de pastinaak en snijd ze in blokjes
- Snipper de sjalot en de knoflook
- Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en fruit de knoflook en sjalot voor 1 minuut.
- Voeg de pastinaak toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Kook de pastinaak gaar in 10 minuten.
- Snipper de dille en roer door de magere kwark. Breng dit op smaak met peper.
- Voeg de dille en kwark toe aan de soep en pureer het geheel met een staafmixer.
Heb je restjes over? Je kunt de soep prima in porties invriezen om er later nog eens van te kunnen genieten.
Eet smakelijk!
Meer kookinspiratie? Download onze receptenbundel:
Blijf op de hoogte met vitam
-
7 feb 2025|Good Food|Doing Food|Doing Good|CO2-reductie
Onze voedingsdeskundige Nadja Hanssen aan het woord: de kracht van peulvruchten
Lees meer -
26 nov 2024|Good Food|Doing Food|Doing Good
BEWUSTE KEUZES VOOR DE GOOD FOOD-PRODUCTLIJN
Lees meer -
21 nov 2024|Good Food|Zorg
Goed eten in de zorg: het Martini Ziekenhuis
Lees meer