Skip to content

Plantaardige smoothies - heerlijk verfrissend en zonder dierlijke producten

26 jul 2021 ||

Het is weer tijd voor smoothies! Zo simpel, maar zó ongelofelijk lekker. De meeste smoothies smaken heerlijk romig, doordat er yoghurt, melk of ijs aan wordt toegevoegd. Maar dat kan ook een probleem zijn: als jij vegan bent, drink je geen melkproducten. Betekent dat dan dat je minder kunt genieten van een lekkere smoothie? Integendeel! Met smoothies kun je juist heel gemakkelijk minder dierlijk eten. 

In de media lees je verschillende verhalen over smoothies. Zijn ze wel gezond? In deze blog vertellen we je hier alles over…

Zijn smoothies gezond?

Smoothies zijn een makkelijke manier om voedingstoffen binnen te krijgen. Zeker voor mensen die soms moeite hebben om voldoende te eten. In een smoothie zitten vooral veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren.

Smoothies behoren niet tot de Schijf van Vijf. Dat klinkt misschien gek, omdat smoothies veel groenten en fruit bevatten en die zijn toch gezond? Maar van het drinken van een smoothie raak je minder snel vol dan van het eten van los fruit of groenten omdat je niet hoeft te kauwen. In een korte tijd krijg je ongemerkt veel calorieën binnen door de hoeveelheid (fruit) suikers. In een smoothie zitten namelijk meerdere porties fruit en groenten (de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 stuks fruit per dag) waardoor er gemiddeld in 1 glas van 250ml al snel 30 gram suiker zit. Dat zijn 7 suikerklontjes! Dat is al de helft van wat je op een dag mag consumeren.

Drink met mate!

Smoothies zijn dus niet heel gezond, maar betekent dit dat je ze niet meer moet drinken? Tuurlijk niet! Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. Geniet daarom in de zomer lekker van een verfrissende smoothie, maar drink met mate!

 

New call-to-action