Skip to content
medium (20)

Ontspanning op kantoor: 7 tips voor een relaxte werkomgeving

4 okt 2018 ||

Naast een gezonde lunch is ook ontspanning op kantoor een belangrijk onderdeel van vitaliteit op de werkvloer. Met deze 7 tips zorg je dat er een productieve en aangename werkomgeving ontstaat, waarbij medewerkers zonder stress hun werk kunnen uitvoeren.

Een ontspannen omgeving

Ontspanning op de werkvloer begint bij een fijne werkomgeving. Werknemers brengen een groot deel van hun leven op de werkvloer door. Sommige mensen zien hun collega’s zelfs vaker dan hun eigen partner. Wel zo fijn als de dagelijkse werkzaamheden dan in een aangename omgeving plaatsvinden.

1. Zorg voor voldoende daglicht en frisse lucht

Laten we beginnen bij de basis: elk mens heeft behoefte aan frisse lucht en voldoende daglicht. Acht uur lang in een donker hokje de dagelijkse werkzaamheden verrichten, werkt gegarandeerd stress in de hand.

ArboNed stelt dat natuurlijk daglicht meerdere positieve effecten heeft. Door de draaiing van de aarde wisselt het licht voortdurend in sterkte, kleur en richting. Dit is goed voor het bioritme van de mens. Daarnaast krijgen we door zonlicht essentiële vitamines binnen. Deze voordelen gaan niet op bij kunstmatig licht.

Een praktische tip om meer daglicht te realiseren is door spiegelende oppervlakken te plaatsen en de muren licht van kleur te houden. Hierdoor kaatst het licht rond. Op zoek naar een nieuw pand? Neem grote ramen op in het bouwconcept of prioriteer dat als must have bij het zoeken naar een bestaand pand.

Krijgen we niet genoeg frisse lucht, dan krijgen we het benauwd en raken we gestrest. Aan frisse lucht op de werkplaats is zelfs een artikel in de Arbowet gewijd, deze stelt het bedrijven verplicht om voldoende luchtverversing te faciliteren op natuurlijke (zoals ramen die open kunnen), dan wel op mechanische wijze. Stimuleer daarnaast je medewerkers om regelmatig een luchtje te scheppen, bijvoorbeeld met een wandeling na de lunch of een vergadering die al wandelend wordt georganiseerd.

Wil je een aangename kantooromgeving realiseren? Check dus eerst even of je werknemers wel voldoende daglicht en frisse lucht krijgen.

Servicekantoor

2. Stilte en geluid

Geluidsoverlast is een bekende stressfactor in drukke kantoren. Het leidt snel tot concentratieverlies, wat weer stress tot gevolg heeft. Vooral bij kantoortuinen en co-working spaces is geluidsoverlast een veelvoorkomend probleem. Gelukkig is dat redelijk eenvoudig op te lossen. Stel bijvoorbeeld geluidsregels op om de werkomgeving voor iedereen aangenaam te houden.

Enkele regels om geluidsoverlast te voorkomen zijn:

  • Luister muziek alleen op een koptelefoon
  • Voer telefoongesprekken en vergaderingen in een aparte ruimte
  • Kort overleg: loop even naar elkaar toe in plaats van ‘door de ruimte heen’ te praten.
  • Gebruik eventueel digitale communicatiemiddelen als Slack of Hang-outs voor korte vragen.

3. Planten

Bomen en planten voorzien ons van verse zuurstof en zuiveren de lucht om ons heen. Erg gezond en zelfs essentieel voor ons bestaan dus! Waarom verzamelen we deze gezonde groene vrienden dan niet om ons heen op kantoor?

De aanwezigheid van planten werkt helend en stressverlagend. Werknemers in een plantenrijk kantoor zijn over het algemeen meer ontspannen en productiever. Zo toont onderzoek aan dat de aanwezigheid van kantoorplanten het welzijn van kantoormedewerkers met maar liefst 47% kan doen toenemen en dat het de productiviteit ook met 15% kan verhogen!

4. Gezond eten en drinken

Goed eten en drinken zorgt voor ontspanning op het werk. Voor een aangename werkomgeving is een gezonde bedrijfskantine dan ook essentieel. Bij Vitam is het onze missie om onze gasten te verleiden tot het kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl. Vitale werknemers zitten immers lekkerder in hun vel en zijn minder stressgevoelig.

Een fijne kantine met goed eten en drinken maken de lunch tot een echt ontspannen moment. Even het werk vergeten en socializen met collega’s, om daarna vol nieuwe energie weer aan het werk te gaan. Ook een goede kop koffie of thee in de kantine kunnen als fijne minibreak fungeren gedurende de dag.

KB-4068-jpg

Ontspanning op kantoor

Naast ontspanning op de werkvloer is ook ontspannen tijdens en na het werk belangrijk om het stressniveau laag te houden.

5. Werkdruk management

Ongeveer 1 op de 3 werknemers ervaart een te hoge werkdruk, zo stelt het FNV. En een te hoge werkdruk is slecht voor de gezondheid. Werkstress, burn-outs en zelfs hart- en vaatziekten zijn voorbeelden van klachten die veroorzaakt kunnen worden door een te hoge werkdruk.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de werkdruk in de hand te houden. Goede faciliteiten en slimme tools om het werk te vereenvoudigen zijn daarin een goede investering. Wanneer je de schroevendraaier van een timmerman vervangt door een elektrische, zal dit zijn werk een stuk aangenamer maken en de werkdruk verlagen. Ditzelfde principe gaat voor veel beroepen op. Denk bijvoorbeeld aan trainingen over eigen effectiviteit en applicaties die interne communicatie kunnen stroomlijnen.

Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk. Hier bedoelen we onder andere mee dat werk tijdens kantooruren gebeurt en dus niet mee naar huis gaat. Google voerde een experiment uit waarbij medewerkers in de avond geen toegang meer hadden tot hun werk en concludeerde dat dit het geluk van werknemers ten goede kwam.

Een laatste tip is om eens kritisch te kijken naar het aantal uren dat er daadwerkelijk gemaakt wordt. Merk je dat je medewerkers structureel overuren maken om al het werk gedaan te krijgen? Kijk dan eens of er mogelijkheden zijn om extra personeel aan te nemen of de hoeveelheid taken te minimaliseren.

6. Faciliteer ontspanningsmogelijkheden

Tussen het werk door even ontspannen werkt erg productief. Het belang van mini-breaks (en tips hoe ze te faciliteren voor jezelf) hebben we besproken in onze blog over bewegen op kantoor. Maar als werkgever kan je je werknemers ook extra faciliteiten bieden om even het hoofd leeg te kunnen maken.

Bij het bedenken van ontspanningsmogelijkheden op kantoor is vooral de balans belangrijk. De activiteit mag niet té veel tijd innemen (zodat het ten koste gaat van het werk), maar werknemers moeten wel echt even los komen van hun werkzaamheden.

Populaire kantooractiviteiten met de juiste balans zijn bijvoorbeeld de tafeltennistafel, de pooltafel, het dartbord en de tafelvoetbaltafel. Ook een gezond wandelingetje met de kantoorhond wordt steeds populairder, vooral binnen kleine kantoren. En natuurlijk een lekkere kop koffie of thee in de bedrijfskantine, zoals besproken bij tip 4.

Tafeltennis

7. Organiseer activiteiten

Het is aan te raden om zo nu en dan een activiteit buiten het werk te organiseren. Dit werkt ontspannend en is goed voor de teamspirit. Het eerste waar vaak aan gedacht wordt, is onstpanning aan het eind van de kantoorweek, vaak in de vorm van een borrel. Maar er zijn heel veel andere - meer actieve- activiteiten te bedenken: Een doorlopende tafeltenniscompetitie, een escaperoom of met het hele bedrijf meedoen aan de plaatselijke hardloopwedstrijd.

Yoga in spijkerbroek

Meer ontspanning op het werk!

Werkstress is de belangrijkste oorzaak van uitval en verzuim. Ontspanning op kantoor is daarom van essentieel belang. We hopen je met deze tips te inspireren om van jouw werkomgeving een ontspannen plaats te maken voor elke medewerker.

Meer weten over de mogelijkheden om van jouw bedrijfskantine een aangename omgeving te maken met lekker en verantwoord eten en drinken? Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden!

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk