Skip to content

Kickstart je dag met een lekker en gezond ontbijt!

20 sep 2021 ||

Wist je dat het ontbijt ongeveer 15% van de dagelijkse inname aan energie levert? Maar wist je ook dat 5% van alle Nederlanders niet ontbijt? Wat zijn eigenlijk de bouwstenen om jouw dag energiek te starten? 

Wat doet het ontbijt nou eigenlijk met je lichaam en kan je het zo maar weglaten uit je eetroutine? De ochtendmaal zorgt voor nieuwe energie na het slapen en het kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet en daarnaast minder risico loopt op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk (Bron: voedingscentrum.nl).

Het overslaan van het ontbijt kan samenhangen met ongezonde gewoonten, zoals snacken, roken, alcohol drinken en weinig bewegen. Dit komt waarschijnlijk doordat de niet-ontbijters de energie die ze missen door het ontbijt over te slaan, later op de dag gaan compenseren.

Bouwstenen voor een gezond ontbijt

Om goed te kunnen functioneren heeft ons lichaam niet alleen energie nodig, maar ook voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Stel met de volgende ingrediënten een voedzaam ontbijt samen die helpen om de dag goed te starten.

1. Drinken

Tijdens je nachtrust kan je veel vocht verliezen, hierdoor kunnen je hersenen krimpen en sneller verouderen. Het is daarom belangrijk om in de ochtend een glas water te drinken. Daarnaast draagt het drinken van water op de nuchter maag bij aan de spijsvertering, want die komt hierdoor op gang.

2. Graanproducten

Brood, havermout en muesli zijn ideale producten om je dag mee te starten. Kies bij voorkeur de volkoren variant, deze bevat meer vitaminen, mineralen en vezels. 

3. Groenten en fruit

Groenten en fruit geven een extra gezonde boost aan je ontbijt. Stukjes vers fruit zijn heerlijk bij de yoghurt of maak er een lekkere smoothie van. Ook groenten zijn prima toe te voegen aan het ontbijt, voeg bijvoorbeeld stukjes paprika en tomaat toe aan een versgebakken omelet. 

4. Melkproducten

Melkproducten voegen calcium, eiwitten, vitamine B2 en vitamine B12 toe aan je ontbijt. Kies bij voorkeur voor magere en halfvolle zuivelproducten en zonder toegevoegde suiker.

5. Vetstof

Een mespuntje vetstof op het brood levert onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Je herkent deze vetzuren doordat ze zacht en makkelijk smeerbaar zijn, ook al komen ze net uit de koelkast.

Vitam viert de hele dag door feest

’s Nachts in je bed je verheugen op het ontbijt van morgen… Maak er vooral een feestje van! Probeer een keer wat anders en laat je inspireren door recepten van Vitam. Denk aan een omelet met tomaten-avocadosalsa, een smoothiebowl met mango, pompoenpannenkoeken of overnight oats met dadels en amandelen. Heb je ’s ochtends nou écht moeite met eten, neem je eten dan mee of ontbijt op je werk of sta een kwartiertje eerder op. Luister vooral naar je lichaam, maar zorg er wel voor dat je voorbereid bent voor als je honger krijgt, zodat je niet in de verleiding komt om onderweg een ongezonde snack te nemen.

Vitam helpt hierbij door in de bedrijfsrestaurants gerechten aan te bieden op meerdere eetmomenten. Met onze module 'Kickstart je dag' kan je in onze restaurants niet alleen terecht voor een heerlijke lunch maar ook voor een gezond ontbijt!

Tot slot is de dag rustig starten met het gezin of collega’s ook gewoon heel gezellig en zorgt het ervoor dat je beter bestemd bent tegen de stress die een werkdag met zich mee kan brengen. 

Varieer met ontbijtjes, neem de tijd en geniet!

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk

 

Bronnen: Het Voedingscentrum, Wat Eet Nederland, Nice