Skip to content

Vet gezond: de Hollandse Nieuwe is weer in het land! (+recept)

11 jun 2020 |

Half juni zijn de Nederlanders weer in de ban van Hollandse Nieuwe! Tijdens jaarlijkse Vlaggetjesdag komt het eerste vaatje vers gevangen haring binnen in Scheveningen. 

Vlaggetjedag

Eén van de belangrijkste gebeurtenissen in het jaar in Scheveningen: de aankomst van het eerste vaatje nieuwe haring! Op deze zogenoemde 'Vlaggetjesdag' worden er vele evenementen georganiseerd om het seizoen van de Hollandse Nieuwe in te luiden. Vanaf dit moment barst het in Nederland los met haringfeesten en zijn de vette haringen weer te vinden bij de viswinkel en in de supermarkten. Vanaf half juni zal de haring te koop zijn bij viswinkels en supermarkten!

Hollandse Nieuwe

Een haring mag de naam Hollandse Nieuwe dragen wanneer hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Nederlandse manier is gezouten, gekaakt en gefileerd. Het hoge vetpercentage komt doordat de haring meegroeit met de seizoenen. Hij voedt zich voornamelijk met plankton, die harder groeit wanneer er veel zonlicht is. Hierdoor wordt de vis vooral in het voorjaar wat vetter. 

De rest van het jaar wordt vooral de benaming Hollandse maatjesharing gebruikt. De naam maatje is afgeleid van maagd en slaat op de periode dat de haring is gevangen, namelijk na de paaitijd. In het najaar teert hij op de vetten van het voorjaar, maar hij blijft nog steeds een vette, gezonde vis door een vetpercentage van minimaal 5%.

Door de naam zou je denken dat de Hollandse Nieuwe alleen door Nederlanders wordt gevangen, maar niks is minder waar. De Denen en Noren vangen voornamelijk deze haring in de Noordzee. 

Haring

Haring in het land, dokter aan de kant!

Deze spreuk is helemaal juist, want haring is erg gezond! Haring zit boordevol goede voedingstoffen. De eiwitten van de haring zijn van hoge kwaliteit en zijn goed voor onze spieren, organen en zenuwstelsel. Het vet van de haring bestaat uit onverzadigde vetzuren (omega-3), die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en de kans op hart-en vaatziekten.

Recept Haringtartaar (4 personen)

Het paradepaardje onder de vis heeft niet veel bereiding nodig om er een overheerlijk hapje van te maken. Traditioneel wordt de vis nog afgemaakt met een uitje of wat zuur, om zo de zoutsmaak te verhullen. 

Ingrediënten

  • 10 zoute haring
  • 1 zoete ui
  • ½ bos bieslook
  • olijfolie
  • zwarte peper

Bereiding

  1. Snipper de ui, snijd de haring in brunoise en snijd de bieslook fijn.
  2. Meng de ingrediënten met elkaar en breng op smaak met de olijfolie en een beetje zwarte peper.

Presentatie tip: gebruik een kookring om het gerecht mooi op te maken op een bord. Vul de ring met alle ingrediënten en wanneer je deze weghaalt, blijft het haringtartaartje in een ronde vorm staan.

Op zoek naar meer kookinspiratie? Download dan onze gratis receptenbundel ‘Verleidelijk Vegetarisch’!New call-to-action