Skip to content

Gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen

12 feb 2021 ||

Afgelopen dinsdag heeft Vitam samen met JOGG, het Voedingscentrum, Appèl en verschillende JOGG-gemeenten Arnhem, Medemblik, Vlaardingen en Waalwijk de ambitie ondertekend om te werken aan een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen, om te zorgen dat werknemers op de werkvloer kunnen kiezen voor gezond eten en drinken. De VNG ondersteunt deze ambitie en stimuleert gemeenten hierin.

De gezondheid en vitaliteit van werknemers is in het belang van alle werkgevers. Een gezond voedingsaanbod is daarin een randvoorwaarde. Met onze kennis en kunde op het gebied van gezonde voeding én onze bestaande dienstverlening bij verschillende gemeenten willen wij daarin graag ook onze stempel daarop drukken. Daarom heeft onze CEO, Marlies Martens, met trots de ambitie ondertekend.

Met deze ondertekening gaan wij op basis van de Richtlijn Eetomgevingen voor bedrijfsrestaurants werken aan een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen. Samen zorgen we ervoor dat ieder jaar meer JOGG-gemeenten een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in het gemeentehuis hebben en ondersteunen dit in presentatie en verkooptechnieken. Het doel is dat in 2025 alle JOGG-gemeenten aan de slag zijn met het gezonder maken van de eigen bedrijfsrestaurants op basis van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. In 2025 moet 75% van de gemeentelijke bedrijfsrestaurants het niveau zilver hebben bereikt.

Samen naar een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen
Om het aanbod in gemeentehuizen gezonder te maken, gaan wij in gesprek met onze gemeentelocaties om het aanbod aan te laten sluiten op de Richtlijn Eetomgevingen voor bedrijfsrestaurants. Hierbij inspireren wij de gemeenten vanuit onze ervaring en deskundigheid en laten zien welke verbeterstappen mogelijk zijn.

Het Voedingscentrum adviseert over de inhoud van de Richtlijn Eetomgevingen en de Schijf van Vijf. Ook biedt het Voedingscentrum een checklist, waarmee partijen kunnen zien hoe ze er voor staan en welke stappen ze kunnen zetten richting een gezonder aanbod. Voor monitoring is de online Kantinescan beschikbaar. JOGG kan door middel van een adviseur ondersteuning op locatie bieden bij de implementatie van de Richtlijn Eetomgevingen in de bedrijfsrestaurants van gemeentehuizen. Gezamenlijk zullen goede en inspirerende voorbeelden worden gedeeld, zodat steeds meer gemeenten aan de slag gaan met een gezonder aanbod.

JOGG ondertekening

Het gezonde bedrijfsrestaurant van Vitam bij Gemeente Venlo

In het Nationaal Preventieakkoord zijn ambities en concrete acties geformuleerd om overgewicht terug te dringen. Het aanbod van producten in bedrijfskantines en catering kan gezonder worden door het maken van gezonde keuzes te stimuleren. Eén van de dingen waar je als gemeente direct invloed op kan uitoefenen is het voedingsaanbod in het eigen bedrijfsrestaurant. De Gemeente Venlo is een van de voorlopers en heeft de zilveren ster bemachtigd volgens de criteria van het Voedingscentrum.

 

Lees meer over mogelijkheden van bedrijfscatering door Vitam op jouw locatie en hoe wij invulling geven aan de catering bij andere organisaties of neem contact met ons op.

Download whitepaper: Vitaliteit op het werk