Skip to content
Gezonde catering

Gezond genieten met Vitam’s bewuste gebak

Bewuste keuzes maken. Dat doen we bij Vitam iedere dag, ook samen met opdrachtgevers. Zo kwam het Martini Ziekenhuis vorig jaar met het verzoek om gezonder gebak. Bezoekers hebben vaak behoefte aan ‘troostvoeding’: na een moeilijke afspraak of een ziekenbezoek even iets lekkers als troost. Dan wordt vaak gedacht aan een ongezonde snack. De bezoekers bij het Martini Ziekenhuis lopen dan het risico dat ze misgrijpen, want we bieden daar een grotendeels gezond aanbod in de verschillende outlets. Maar deze behoefte aan troostvoeding negeren is geen optie. Dus kwam de vraag om op te zoek gaan naar een gezonder alternatief. Een vraag waar wij ons als bewuste cateraar meteen in vastbeten.

Innoveren en experimenteren

Het Vitam-team in dit ziekenhuis zocht in het regionale netwerk en kwam in contact met Sascha Bouwknegt van Proeflab. Bij bakkerij Fledderus kreeg zij de ruimte om gebak te maken en te testen. Natuurlijk mochten we proeven, en Nadja Hanssen – Vitam’s voedingsdeskundige – adviseerde over de voedingswaarden. Dit resulteerde in het Bewust Gebak voor het Martini Ziekenhuis, in de varianten cheesecake, appelcake en chocoladetaart. Bewust omdat het vetgehalte van het gebak lager is dan dat van een bolletje kaas. In cijfers uitgedrukt: het gebak bevat gemiddeld 6 gram vet per 100 gram, waarvan 3 gram verzadigd, tegenover een plak voorgesneden 48+-kaas die 9 gram/100 gram vet bevat, waarvan 6 gram verzadigd. En ook met het suikergehalte van het bewuste gebak zit het goed: gemiddeld 9 gram suiker/100 gram, ten opzichte van reguliere appeltaart met gemiddeld 20 gram suiker/100 gram.

 

Als bewuste cateraar zetten we het succes voort

En het gebak is een groot succes; dat blijkt wel uit de verkoop ervan. Bezoekers zijn enthousiast, de opdrachtgever is enthousiast, en wij ook. Daarom gaan we dit bewuste gebak ook op andere Vitam-locaties aanbieden. Proeflab heeft inmiddels een samenwerking met Patisserie Zuidam, die als producent landelijk uitlevert. Het gebak, gevulde koeken en andere lekkernijen die ontwikkeld worden gaan verder onder het label noguiltypleasure.nl. We zijn er klaar voor om het gebak naast verdere uitbreiding binnen het Martini Ziekenhuis ook aan te bieden op verschillende andere Vitam-locaties met een koffiebar en als onderdeel van ons banquetingaanbod bij een opdrachtgever met meerdere locaties.

Als eerste cateraar presenteren we dit bewuste gebak. Daarmee laten we zien dat we staan voor gezond genieten, en maken we gezond eten op het werk lekker én makkelijk. Dat is een bewuste keuze. It’s Good Doing Food.