Skip to content

Gezond de werkdag door

16 nov 2023 |

Een flauw gevoel in de ochtend en een flinke energiedip in de middag; bekende fenomenen voor vele werkenden onder ons. Helemaal voorkomen kan waarschijnlijk niet, maar goed eten kan helpen om deze momenten beter door te komen. Natuurlijk door de drie hoofdmaaltijden – ontbijt, lunch en diner – gezond en voedzaam in te vullen. Met veel vezels en plantaardige eiwitten en niet te veel zout en suiker. Maar als je daarnaast de juiste keuzes maakt voor tussendoor, kan dat helpen nog beter je dag door te komen. In dit blog lichten we toe hoe het komt dat veel mensen tussen de maaltijden door een dip ervaren, en natuurlijk geven we tips over wat je beter wel en niet kunt doen om dit voorkomen.

 

Waar komt die dip toch vandaan?

De concentratiedip die je ervaart in de ochtend en de middag heeft vaak te maken met een daling in je bloedsuikerspiegel. Vlak na een maaltijd stijgt deze namelijk, en na een tijdje zet de daling in. En dat kun je voelen. Veel mensen zijn dan geneigd naar een kop koffie of een lekker zoet tussendoortje te grijpen. Maar dat is niet aan te raden. Want je bloedsuikerspiegel stijgt door de snelle suikers in deze snacks razendsnel, maar daalt daarna net zo snel weer . Met de volgende energiedip als gevolg. Die koek kun je dus beter laten staan.

 

Zo blijf je beter in balans

Wil je niet te veel last hebben van schommelingen in je energie- of concentratieniveau, kies dan liever voor een tussendoortje met langzame koolhydraten. Want langzame koolhydraten worden geleidelijk opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel geen grote pieken of dalen vertoont. Als je bloedsuikerspiegel beter in balans is, is er minder kans op de welbekende ochtend- of middagdip. Bovendien bevatten tussendoortjes met langzame koolhydraten vaak ook veel vezels, en die zorgen voor een verzadigd gevoel; een win-win dus. Zo ben je die suikerdip de baas en kun je de verleiding van een ongezond tussendoortje later op de dag ook weer makkelijker weerstaan.

 

Wat je kunt eten en drinken om vol energie de dag door te komen

Ten eerste is het altijd belangrijk om voldoende te drinken. Wacht daarmee niet tot je dorst krijgt. Sta op van je werkplek en pak een glas water, eventueel met een stukje fruit of groente of verse kruiden erin voor de smaak. En wil je tussen de maaltijden door iets kleins eten om energiek te blijven? Ga dan voor een gezond tussendoortje met langzame koolhydraten en/of eiwitten. De vraag is nu natuurlijk welke producten of gerechten langzame koolhydraten en eiwitten bevatten. Volkoren graanproducten bevatten over het algemeen langzame koolhydraten, dus een volkoren cracker met hummus en komkommer is een goed idee. Dan eet je langzame koolhydraten en vezels, en de hummus bevat eiwitten. Kikkererwten kun je ook eten als snack; je hoeft ze alleen maar even te roosteren in de oven met wat kruiden erover. Ook een kom (plantaardige) yoghurt of kwark met noten en een beetje fruit is een goed idee. En natuurlijk kun je altijd kiezen voor snackgroente of een handje ongezouten noten. Volop keuzes dus. En nog lekker ook! De dag bruisend doorkomen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!