Skip to content
medium (8)

'Dag tegen zout' tijdens de BBQ + recept

2 aug 2019 |

Binnen ons streven om onze gasten te verleiden tot de gezonde keuze - én als partner van De Nierstichting - zetten wij ons dagelijks in om onze gasten zoutbewuster te maken. 85% van de Nederlanders eet namelijk te veel zout. Dat kan de bloeddruk verhogen en nierschade veroorzaken. Het is dus een gezonde keuze om dagelijks minder zout te eten. Tijdens het BBQ-seizoen is dat nog wel eens een uitdaging...

Onze chefs bereiden hun gerechten dagelijks met zo min mogelijk zout en de zoutvaatjes staan in onze restaurants niet standaard op iedere tafel. Op onze 'smaaktafels' verrijken onze gasten hun maaltijd met verse kruiden, specerijen, olie & azijn. Volledig in diezelfde geest lanceerde de Nierstichting dit jaar hun campagne 'Dag tegen zout' waarin ze benadrukken hoe belangrijk het is om vers en onbewerkt te koken en hoeveel smaken je kunt ontdekken als je met andere smaakmakers, zoals verse kruiden en specerijen, werkt. 

Pop-up - Smaaktafel (2)

Zout en de BBQ

De BBQ, we kunnen er volop van genieten. Maar juist tijdens het barbecueën schuilt het gevaar van (te) veel zout. Vooral de kant-en klare barbecueproducten zijn daarin een boosdoener. Maar ook hier geldt dat verse kruiden en specerijen - in combinatie met de smaaksensatie die de BBQ zelf geeft! - de perfecte smaakmakers zijn voor tijdens de BBQ. Om iedereen daar verder op te stimuleren en inspireren publiceerde De Nierstichting het gratis magazine 'Smaakmakers voor de barbecue'. Onze chef Floris leverde zijn bijdrage aan het magazine met een smaakvolle en frisse Mexicaanse salade van de BBQ.

Recept: Mexicaanse salade van de BBQ

Floris: "De bereiding op de barbecue zorgt voor een rokerige smaak, die versterkt wordt door het gerookte paprikapoeder. Door de maïskolf in de bladeren te 'stomen', wordt de maïs beschermd tegen blakeren en krijgen de korrels nog meer rooksmaak. Dit, in combinatie met de geitenkaas, zorgt voor een rijke smaak waardoor de toevoeging van zout overbodig is."

Ingrediënten 4 personen

• 1 maiskolf • 500 gram kipfilet • 3 avocado’s, eetrijp • 1 kilo roseval aardappels • 100 gram verse geitenkaas • 100 gram granaatappelpitten • tijm • munt • citroensap • paprikapoeder (gerookt)

Bereiding

  1. Snijd de aardappels op een paar plekken in, bestrooi met de paprikapoeder en wikkel ze per stuk in aluminiumfolie met wat tijm en leg op de hete barbecue.
  2. Trek de bladeren van de maiskolf naar achteren en verwijder de haren.Vouw de bladeren terug en leg  op de barbecue. Rooster de maiskolf met de bladeren voor ongeveer 30 minuten, tot ze gaar zijn.
  3. Snijd de kipfilet in stroken, bestrooi met peper en sprenkel er wat citroensap overheen. Grill op de barbecue voor circa 10 à 15 minuten, tot het vlees goed gaar is.
  4. Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit en de schil. Smeer de avocado’s in met olijfolie en grill in het midden van barbecue tot er mooie grillstrepen op de avocado staan.
  5. Pak de aardappels uit en snijd in grove stukken. Snijd met een scherp mes de maiskorrels van de kolf. Meng de aardappels met de mais en de geitenkaas.
  6. Snijd de avocado in plakken en garneer er omheen. Leg de stroken kipfilet over de salade en bestrooi het geheel nog licht met de paprikapoeder en besprenkel met wat citroensap.
  7. Garneer het gerecht met de granaatappelpitten en wat gehakte munt. Tip: Lekker in combinatie met gemarineerde groentenspiezen.
 
Op zoek naar meer kookinspiratie? Download dan onze gratis receptenbundel ‘Verleidelijk Vegetarisch’!
New call-to-action