Asperges en Pasen: de perfecte combinatie

10 April, 2020

Asperges en Pasen is een logische combinatie voor velen van ons en daarom is deze groente vaak terug te vinden op het Paasmenu. Het witte goud kent een kort seizoen in Nederland, namelijk van april tot eind juni. Veel Nederlanders maken optimaal gebruik van deze tijdelijke groente – we consumeren namelijk gemiddeld 800 gram asperges per persoon in deze periode.

Koken met asperges is echt een feest, want je kan er alle kanten mee op. Door de subtiele smaak kan je ze goed combineren. Naast het Oudhollandse recept met aardappelen, ham en botersaus, kan je van het witte goud heerlijke soep maken, of ze gebruiken in pastagerechten, quiches of salades.

Het allerbeste zijn de asperges wanneer ze vers uit de grond komen. De vuistregel is: hoe verser de asperge, hoe meer vitamines het bevat. Door de asperges zacht en voorzichtig over elkaar te wrijven herken je of ze vers zijn. Wanneer je gepiep hoort, dan zijn ze vers!

De prijs van asperges is relatief hoog, wat veroorzaakt wordt doordat de oogst erg arbeidsintensief is. Elke stengel moet in het 'bed' worden gezocht en vervolgens met de hand ondergronds op de goede lengte worden afgesneden. De aspergegronden worden overdekt met plastic om zo de grond warm te houden en te zorgen dat ze niet verkleuren.

De asperge zorgt voor weinig voedselverspilling, omdat het volledig gebruikt kan worden. De restjes, zoals de schillen, uiteinden en het kookvocht, zijn perfect voor de soep en als basis voor sauzen.

Ga jij ook uitgekeken aan de slag met deze lentedelicatesse?

Hieronder delen we het recept van de Limburgse aspergesoep met gerookte zalm:

Aspergesoep madebyellen.com

Bron afbeelding: Pinterest madebyellen.com

Paasrecept: Limburgse aspergesoep 

Voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 1 kilo asperges
  • 2 uien
  • 1 prei
  • Verse platte peterselie
  • 1 ei
  • 1 kruimige aardappel
  • 150 gram gerookte zalm
  • 1/2 tablet groentebouillon

Benodigdheden:

  • Soeppan
  • Schiller
  • Mes
  • Staafmixer

Bereiding:

  1. Was de asperges goed af en laat even uitlekken. Schil de asperges met een dunschiller en snijd het kopje eraf. Bewaar de schillen.
  2. Breng 2 liter water aan de kook en voeg hier de asperges, de schillen en de ½ groentebouillon aan toe.
  3. Schil de aardappel en snijd in blokjes.
  4. Zeef na een kwartier de asperges eruit en laat de schillen nog een half uur doorkoken. Zeef daarna de schillen eruit.
  5. Voeg de aardappel toe aan de soep en laat op een zacht vuur doorkoken. Pureer na 15 minuten tot een glad geheel met de staafmixer.
  6. Was de groenten af en laat uitlekken. Snijd vervolgens de prei en de uien in stukjes.
  7. Verhit de pan met een beetje olie. Bak hierin de asperges, de prei en de uien gaar.
  8. Voeg vervolgens toe aan de bouillon.
  9. Voeg een rauw ei toe aan de soep en roer erdoor tot een bindend geheel.
  10. Hak de peterselie fijn en voeg toe aan de soep.

 

Eet smakelijk!

 

Op zoek naar meer kookinspiratie? Download dan onze gratis receptenbundel ‘Verleidelijk Vegetarisch’!New call-to-action