Alle ‘LOVE’ voor witlof (+ recept)
Om zijn bittere smaak is deze groente niet direct bij iedereen favoriet. Een gemiste kans, wat ons betreft. We hebben het over witlof - een enorm veelzijdige én gezonde groente - die met de juiste bereiding door iedereen gewaardeerd zal worden. Check vooral ook het recept onderaan deze blog, wedden dat je om bent?
R in de maand? Witlof!
Hoewel je witlof zonder schuldgevoel jaarrond kunt eten (altijd een milieubewuste keuze!), kunnen we het ten tijde van griepgolven en verkoudheidsvirussen extra aanbevelen. Witlof bevat namelijk enorm veel vitamine C, daar kan geen sinaasappel tegenop! Ook staat de groente bekend om het gunstige effect op de bloeddruk en de ontgiftende werking op de lever. Daarnaast is witlof caloriearm en vezelrijk, lekker voor lijn en de spijsvertering dus.
Recept: Gekarameliseerde witlof
Je kunt witlof prima rauw eten, als basis of als onderdeel van een salade. Verwijder wel de harde kern, die is het meest bitter van smaak. Ook lekker: maak er een ovenschotel, stamppot, soep of quiche van. Door de warme bereiding wordt de smaak direct milder. Witlof combineert overigens erg goed met pittige kazen zoals Parmezaan of gorgonzola, maar is ook liefhebber van zoet. Daarom zie je veel recepten van witlof in combinatie met fruit, balsamicoazijn of rozijnen. Of probeer dit recept voor gekarameliseerde witlof.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 4 stronkjes witlof, gewassen
- 2 eetlepels ongezouten roomboter
- 2 eetlepels honing
- Vers gemalen peper
Bereiding
- Kook de stronken kort in een pan ruim kokend water: ze moeten nog een goede bite hebben. Laat goed uitlekken en een beetje afkoelen. Halveer daarna de witlof.
- Verhit de roomboter in een ruime pan totdat deze gaat kleuren. Leg de halve stronkjes met de platte kant naar beneden in de pan en bak ze mooi goudbruin. Druppel de honing over de stronkjes, bestrooi met vers gemalen peper en voeg eventueel nog wat water of groentebouillon toe.
- Doe het deksel op de pan en laat de stronkjes nog even lekker karamelliseren tot ze helemaal gaar zijn.
Tip: weinig tijd? Kook de witlof niet van tevoren, maar snijd het fijn. Je roerbakt dan de witlof met de honing. Zo krijg je ongeveer hetzelfde effect.