Skip to content
medium (32)

Alaaaaf… Zo kom je vitaler carnaval door!

1 mrt 2019 |

Carnaval staat niet bekend om de gezondste tijd van het jaar. Dat is ook logisch als je bedenkt dat carnaval van oudsher een eet- en feestfestijn is, vóórdat – volgens de christelijke traditie - de vastenperiode ingaat. Carnaval ‘Carne vale’ betekent letterlijk ‘Vaarwel aan het vlees’, wat ook linkt naar de sobere manier van eten na het feestgedruis.

De traditie van het vasten is inmiddels zo goed als verdwenen, maar (gelukkig!) is het feesten er niet minder op geworden. Met zijn korte nachten, de alcoholische versnaperingen en het geijkte feestvoer (de top 3 wordt ingenomen door friet, pizza en shoarma) kunnen de carnavalsdagen een flinke aanslag zijn op je lijf. Dit zijn onze tips om zo vitaal mogelijk carnaval door te komen:

1. Eet lekker veel fruit – Door fruit bijvoorbeeld toe te voegen aan het ontbijt krijg je in ieder geval al lekker veel vitamines, mineralen én vocht (anti-kater) binnen. De meeste fruitsoorten bevatten een goede dosis vitamine C en dat houdt je weerstand op peil en helpt je lichaam om alcohol af te breken. En wist je dat een banaan helpt een goede bodem te leggen? Ga dus voor een BVO’tje (een BANAANTJE voor onderweg) voor je de feesttent ingaat.

2. Ontbijt als een koning (of prins) – Ga voor een stevig ontbijt dat de maag goed vult en voedingswaarde én energie geeft. Naast een lekker stuk fruit, kan je denken aan een volkorenbroodje met ei en avocado, of pannenkoeken. Ook havermout met noten en gedroogd fruit is een aanrader. Kijk ook vooral even waar je maag zich het beste bij voelt 😉 En heeft die het echt zwaar, dan kan een smoothie een goede oplossing zijn.

Pop up - Kickstart je dag insta

3. Sweet dreams – Met alle energie die het carnavallen van je vraagt, is het belangrijk om minimaal zeven uur per nacht te slapen. Je lichaam kan zo herstellen en alle afvalstoffen afvoeren. Zonder voldoende slaap wordt carnaval echt een uitputtingsslag voor je lichaam, dus pak die rust-uurtjes mee.

4. Water, water, water! – Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam, en dat is ook exact de reden waarom je de volgende ochtend hoofdpijn hebt. Drink dus water voor, tijdens en na het drinken om je vocht op peil te houden. Water- bier- water–bier, is ook een lekker ritme.

5. Zorg voor een goede bodem – Los van ‘wat’ je eet, is het sowieso belangrijk om een goede bodem te leggen. Je lijf heeft de energie hard nodig en het zorgt ervoor dat de alcohol minder hard ‘valt’! Extra aanrader is om een keer niet voor fastfood te kiezen, maar om met elkaar een flinke pan (maaltijd)soep of stamppot te eten bij iemand thuis. Nét zo gezellig!

6. Maak een boodschappenlijstje – Fruit, goed ontbijt, een stevige bodem…. Allemaal een stuk gemakkelijker met een goede voorbereiding. Plan je maaltijden en zorg dat je de ingrediënten ervoor in huis hebt (van tevoren bereiden is nóg beter). Het maakt de verleiding van ‘het makkelijke frietje’ een stuk minder groot.

7. Hos, spring & dans die polonaise – dan krijg je automatisch voldoende beweging tijdens de carnavalsweek. Hoef je je meteen niet schuldig te voelen over je afwezigheid op de sportschool.

8. Haring happen – Waar de traditie van het haring happen op Aswoensdag vandaan komt, daar wisselen de meningen over. Maar als je ervoor te porren bent, zeker doen! Met hun hoge gehalte aan omega-3 (vetzuren) zijn de visjes goed voor hart en vaten, de hersenen, huid, zenuwen en ogen. En de bijpassende uitjes leveren weer een extra shotje vitamine C. Altijd een goede gewoonte dus.

Haring vis

9. Ga lekker los, zonder schuldgevoel - Feesten – en de ontspanning die het geeft - is gezond! Als je normaliter een gezonde levensstijl nastreeft, kan je daar best eventjes van afstappen. Wij zeggen:

10. GENIET ERVAN!

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!Download whitepaper: Vitaliteit op het werk