Skip to content
voldoende water drinken op kantoor

Tips: voldoende water drinken op kantoor

21 feb 2020 ||

Voel jij je ook vaak vermoeid, warrig of prikkelbaar op kantoor zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is? Misschien drink je te weinig! Als je brein slechts 2 procent te weinig vocht binnen krijgt, nemen je humeur en productiviteit een flinke duik. Dit komt doordat onze hersenen voor 85% uit water bestaan en alleen goed kunnen functioneren met een constante watertoevoer. Is dit er niet dan worden we traag, slordig en ook niet bepaald gezelliger…

Kortom: dit wil je voorkomen. Maar is het nou echt zo simpel op te lossen door even een glas water te drinken? Nou, eigenlijk wel! Een experiment uit een neuropsychologisch onderzoek liet zien dat een testgroep die een glas water dronk voorafgaand aan het uitvoeren van een mentaal uitdagende taak, 14% sneller was dan de groep die dit niet had gedaan. Je hersenen profiteren er dus direct van.

Bij Vitam helpen we onze gasten daarom ook graag een handje om meer water te drinken. Dit doen we door het aanbieden van gratis kraanwater, duurzame waterinitiatieven en een verleidelijke Waterbar bijvoorbeeld.

Voordelen goede hydratatie

Naast een betere alertheid en hogere concentratie, levert voldoende water drinken ook voordelen op voor de rest van je lichaam. Denk aan een mooie huid, een goede spijsvertering, lagere bloeddruk en meer energie! Allemaal effecten die bijdragen aan een goed humeur😊.

Hoeveel water moet je drinken?

Ik denk dat je nu genoeg redenen hebt om serieus je best te gaan doen om meer water te drinken, toch? Mooi! Nu nog het praktische gedeelte: hoe zorg je dat je voldoende water drinkt én dit ook blijft volhouden? Het Voedingscentrum adviseert je om anderhalf tot twee liter water per dag te drinken. Dit kan je doorrekenen in ongeveer negen glazen met ongeveer 200 milliliter water.

Voldoende drinken gedurende de hele (werk)dag

Het grootste gedeelte van je dagelijkse hoeveelheid water drink je overdag, tijdens je kantooruren. Over het algemeen zijn dit ook de uren waarin je het meeste van je hersenen vraagt. Probeer daarom om zes glazen water over deze uren te verdelen. De overige drie verdeel je in één glas voordat je naar je werk gaat en twee glazen in de avond, en klaar is kees! De grootste uitdaging is om onder werktijd, waar je vaak meerdere prioriteiten tegelijkertijd hebt, je zes glazen te halen.

Op advies van het Voedingscentrum om in ieder bedrijfsrestaurant gasten de optie te geven gratis kraanwater te drinken, vind je in elk bedrijfsrestaurant van Vitam een watertappunt. Zoals die van het duurzame waterinitiatief van Stichting Join the Pipe op onze locatie bij het Openbaar Ministerie. Met Join the Pipe wordt onnodig gebruik van plastic voorkomen en worden projecten gesteund voor schoon drinkwater in Afrika en Azië.

Eén van je zes glazen water kun je dus al scoren tijdens de lunch! Nog vijf te gaan.. Hierbij onze tips:

1. Uit het oog, uit het hart

Houd je flesje of glas water zo veel mogelijk in het zicht en binnen handbereik. Zet het bijvoorbeeld op je bureau. Op deze manier word je er sneller aan herinnerd dat je water moet drinken én hoef je er alleen maar je arm voor uit te strekken. Easy does it! Zorg wel dat je je lege flesje of glas meteen even vult als je naar het toilet gaat. (Of vraag het aan die collega die een rondje koffie gaat lopen😉) 

Flesje water op bureau

2. Lang leve technologie

Tegenwoordig hoeven we niet meer alles zelf te onthouden; daar hebben we onze digitale agenda’s voor. Stel daarom herinneringen in op je laptop en/of op je smartphone, om regelmatig water te drinken. Stel drie herinneringen in voor tijdens de ochtenduren en drie voor in de middag. Er bestaan zelfs speciale drink-apps die bijhouden hoeveel je drinkt en die je herinneren sturen. Geen excuses meer!

3. Kies logische drinkmomenten

Het kost iemand gemiddeld 66 dagen om een gewoonte aan te leren. We kunnen ons voorstellen dat je niet graag 66 dagen lang, zes keer per dag dezelfde pop up krijgt die je vertelt dat je water moet drinken. Doe dit dus enkel in de eerste weken en zorg dat je meteen logische momenten voor jezelf kiest om water te drinken. Drink bijvoorbeeld vóór iedere maaltijd en ieder tussendoortje een glas water. Eten vergeten we namelijk niet zo snel!

4. Pimp je water

Het zou best kunnen dat je de smaak van water niet echt kunt waarderen. Het is namelijk behoorlijk saai. Voeg daarom stukjes vers of bevroren fruit toe aan je flesje water. Daarmee krijgt het meer smaak en ziet het er ook nog eens aantrekkelijker uit. Bedenk ook dat je lichaam veel vocht haalt uit het eten van waterrijke groenten en fruit; zoals komkommer, aardbeien, watermeloen, tomaten en courgette.

pimp je water

Ook bij Vitam verleiden we onze gasten graag om meer water te drinken, door het aantrekkelijker te maken. Zo vind je bijvoorbeeld op onze cateringlocatie op het Hoofdkantoor van Waternet (Amsterdam) een Waterbar waar gasten hun glas water kunnen pimpen met verse tuinkruiden, specerijen en suikervrije siropen. Leuk én lekker!

Heb jij nog andere goede tips om dagelijks voldoende water te drinken? Laat het weten in de comments!

 

Lees ook:

Gezond eten op het werk? Met deze 10 tips wordt het een makkie!

 

Benieuwd hoe je van jouw werkomgeving een gezonde(re) plek kan maken? Download de gratis whitepaper Vitaliteit op de (thuis)werkvloer!Download whitepaper: Vitaliteit op het werk