Skip to content
Spanje

Viva la Vida! Vitam neemt je mee op vakantie naar Spanje

3 aug 2020

Viva la Vida! Het zonnige Spanje waar je lekker op het strand ligt met een sangria, s’avonds vrolijke salsamuziek op straat wordt gespeeld en in een gezellige cafería nacho’s met pittige pepers bestellen. Deze week brengt het Vitam het zonnige Spanje naar onze bedrijfsrestaurants! Hasta la vista!

Eten en drinken

Wanneer je aan de Spaanse keuken denkt, dan denk je vast aan tapas, nacho’s en paella. De Spaanse keuken heeft echter veel meer te bieden. Over de eeuwen heen heeft het veel invloeden gehad vanuit de Oude Grieken en Romeinen, de Joden en de Moren. De laatste groep heeft de grootste invloed gehad. Zo zie je hier en daar in recepten Oriëntaalse accenten, zoals rijst, fruit, noten en specerijen.

El desayuno, of terwijl het ontbijt, is vooral licht en zoet. Dit bestaat uit croissants, toast, pan (Spaans stokbrood) met Iberico ham of zelfs gebakjes. Hier drinken ze verse zumo de frutas of een café en leche. Traditioneel worden churros gegeten bij het ontbijt. Dit is gefrituurd deeg met kaneel en suiker. In de toeristische gebieden kun je ze de gehele dag door krijgen als snack.

Voor de Spanjaarden is de lunch, el almuerzo, de belangrijkste maaltijd van de dag. Vanwege het warme klimaat nemen ze een uitgebreide lunch en houden ze een siësta. Een Spaanse lunch bestaat uit drie gangen, het voorgerecht bestaat uit een kleine frisse salade of een gazpacho. De tweede gang is de hoofdmaaltijd, die bestaat uit vlees of vis. Uiteraard zijn vegetarische opties ook steeds meer in trek. Als derde gang is er een toetje met als meest geliefde gerecht de flan (vergelijkbaar met een custard dessert).

tapas

Rond een uur of 18.00 uur eten de Spanjaarden kleine hapjes genaamd tapas. Dit is ontstaan doordat de kleine bordjes werden gebruikt om de wijn te beschermen van fruitvliegjes. De serveerders legden hier kleine stukjes ham, kaas of gebakje op om zo de gast te lokken te eten. Bekende tapas gerechtjes zijn calamaris, chorizo, olijven, garnalen, amandelen en champignons.

Vanwege een uitgebreide lunch eten de Spanjaarden pas tussen 21.00 uur en 22.00 uur. Als toerist zie je dat de terrassen, cafés en restaurants nog tot in de late uurtjes volop bruisen van gezelligheid en lekker eten. Deze maaltijd is dan wel vrij licht bestaande uit tapas, salades of een pan de Iberico. Een goed glas wijn uit een van de 50 wijnstreken uit Spanje mag hier zeker niet aan ontbreken. Een ander geliefd Spaans drankje met uitgaan is de sangria, dit is rode wijn dat met andere vruchten op smaak gebracht.

Een typisch lokaal drankje in Valencía en Alicante is de Horchata. Dit is een drankje gemaakt van het sap van fijngemalen knollen van de knolcyperus. Tegenwoordig wordt hij ook gemaakt met plantaardige zuivel. De smaak hint naar amandelen en hazelnoten. Hij wordt verder op smaak gebracht met vanillesuiker en room.

Al goed zin gekregen in een Spaanse specialiteit? Dan delen we deze Spaanse frittata met jou!

 

Blijf fit na een lange zit! 

Buiten schijnt de zon en jij en je collega’s kunnen wel een pauze gebruiken. Mooi! Dit Spaanse spelletje genaamd pelota spelen de Spanjaarden op de straat en is vrij populair. Het lijkt veel op een Nederlands spel Friese kaatsen en tennis. 

pelota   

Wat heb je nodig:

  1. Racket / cesta (racket met geworven mandje)
  2. Tennisbal
  3. Muur
  4. Krijt

Spelregels:

  1. Verdeel de spelers onder twee teams.
  2. Je speelt de bal tussen de spelers van je eigen team via de muur.
  3. De bal mag minimaal één stuit op de grond maken voordat hij teruggespeeld wordt. Het team krijgt één punt wanneer het voor de tegenstander onmogelijk is de bal na één stuit terug te spelen of de bal uitslaat.
  4. Zorg dat je een voormuur, een achtermuur en een zijmuur hebt. Markeer op de grond een Falta-lijn (voorste lijn) en Pasa-lijn (achterste lijn). Zorg dat hier genoeg ruimte tussen zit van 10 meter.
  5. De voorste speler staat het dichtste bij de voormuur en tussen de Falta-lijn en de Pasa-lijn. Deze speler is ook wel de aanvaller en probeert de bal van de andere speler te onderscheppen. De achterste speler staat ver achter de Pasa-lijn en verdedigt de voormuur.
  6. De voorspeler speelt de bal weg van de achtermuur en speelt direct tegen de achterspeler van de tegenpartij. De achterspeler beantwoord de aanvallen van de voorspeler van de tegenpartij, moet de bal in het spel houden en terugspelen.
  7. Het team dat als eerste 25 punten behaalt wint.

Tip! Je kan het spel ook met blote handen spelen of terwijl; pelota a mano

Vrijdagavond filmtip: Verliefd op Ibiza

Zet de Spaanse tapas maar klaar en bereid je voor op een avondje giebelen en wegdromen van het prachtige eiland Ibiza! Kan je geen genoeg krijgen van de Spaanse sfeer? Probeer dan ook eens Verliefd op Cuba! 

Geen zin in een film? Op Netflix staat een ruim aanbod van Spaanse soaps zoals de spannende hit-serie La Casa de Papel en Las Chicas del Cable. 

blog 1-1