
Ode aan peulvruchten: lekker, gezond en duurzaam
Bij Vitam houden we van peulvruchten. Want met deze heerlijke onbewerkte producten maken we fantastische gerechten. En ze zijn niet alleen lekker en gezond, maar ook duurzaam. Door vaker peulvruchten aan te bieden in onze restaurants, kunnen we mooie stappen kunnen zetten in de eiwittransitie. Daarom hebben peulvruchten een grote rol in ons aanbod.
De makkelijke keuze in duurzame catering
Eigenlijk is het heel makkelijk om meer peulvruchten te eten. Want ze zijn ontzettend veelzijdig. Ze passen bij elk eetmoment. En bij ieder onderdeel in ons buffet. In soepen zijn ze heel makkelijk te verwerken, bijvoorbeeld in een Italiaanse ribollita of als hoofdingrediënt in Hollandse bruine bonensoep. In onze saladebar vinden de gasten altijd een peulvruchten-variant en ook in de warme lunchgerechten verwerken we peulvruchten. Zelfs in de buffetonderdelen waar je het misschien niet zo snel verwacht, zie je ze terug. Want in de huisgemaakte spreads voor op het brood verwerken we ze ook. Denk aan verschillende soorten hummus of groentespreads. En ook in de yoghurtbar vind je ze terug. Bijvoorbeeld in de sojayoghurt met geroosterde cacao kikkererwten als topping. Zo maken we het makkelijker en vooral lekker voor de gasten om meer plantaardig te eten.
Innoveren met peulvruchten
Natuurlijk blijven we ook in beweging. En bij het innoveren en doorontwikkelen van ons aanbod, hebben peulvruchten een grote rol. Zo hebben we eerder al een prijs gewonnen met onze foodmodule Bowsl & Beans – kleurrijke bowls waarin groenten en peulvruchten samenkomen. En ook voor dit jaar hebben we nieuwe plannen voor foodmodules en gerechten met peulvruchten.
Bewust meer plantaardig koken
Al die lekkere gerechten moeten natuurlijk bereid worden op onze locaties. Dus bieden we de Vitammers op locaties ondersteuning. Dit doen we door recepten te delen in onze recepturendatabank en door praktische trainingen te verzorgen in het Vitam Lab – onze eigen kookschool. Zo maken we het voor de medewerkers op locaties makkelijker om meer plantaardig te koken.
Peulvruchten dus! Daarmee laten we lekker, gezond en duurzaam samengaan.
It’s good doing food!
Blijf op de hoogte met vitam
-
18 mrt 2025|Doing Good|CO2-reductie
Vitam's projectmanager MVO Angélique Wijnen over lokaal inkopen
Lees meer -
12 feb 2025|Good Food|Doing Food|Samenwerkingspartners|Doing Good|Nieuws
Samenwerking met groothandel Boerschappen
Lees meer -
7 feb 2025|Good Food|Doing Food|Doing Good|CO2-reductie
Onze voedingsdeskundige Nadja Hanssen aan het woord: de kracht van peulvruchten
Lees meer