Skip to content

Nieuwe oogst van Voedselbos Ketelbroek

30 mei 2022 |

Ook bij Vitam genieten we van het mooie weer. Dat is niet alleen goed voor onze stemming, maar ook voor de oogst in de voedselbossen, die we een warm hart toedragen. We waren dan ook blij met de nieuwe oogst van Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. Deze gebruiken we in onze restaurants – waarmee onze samenwerking met Stichting Voedselbosbouw Nederland nog meer vormt krijgt. 

Sinds 2018 werken we samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland, wat ons vorig jaar de eerste oogst opleverde uit Voedselbos Ketelbroek. Dat was een mooi moment, want het groeiproces in voedselbossen is puur natuur en dat betekent dat je geduld moet hebben. Gelukkig was het deze maand weer zover; er waren weer mooie nieuwe groentesoorten waarmee we mogen experimenteren in onze keukens. De oogst bestond uit daslook, brandnetel, bloemen van pimpernoot en dennentopscheuten. Onze chef-kok Louis Planken van de Vitam-locatie VGZ in Arnhem ging er meteen mee aan de slag en probeerde van alles uit – met als resultaat een aantal heerlijke gerechten. We delen graag het volgende recept. 

In deze film zie je meer over vorige oogst, eind 2021.  

Louis in Voedselbos

 

Recept – daslookolie   

  • 100 gram daslook 
  • 300 gram neutrale olie van goed kwaliteit (bv zonnebloem of druivenpitolie) 
  • Koffiefilter  
  1. Verwarm de olie tot 40-45 graden. Voeg de daslook toe en doe het voor 3 minuten op de hoogste snelheid in de blender. 
  2. Zet op een kom de koffiefilter (of eventueel een hele fijne doek) en schenk de olie daar doorheen. 
  3. Laat het in de koelkast 24 uur afgedekt uitlekken. Onderin zit nu de felgroene olie en waarschijnlijk wat bruinachtig vocht 
  4. Schenk de olie over. Scheid het vocht en gooi het weg.
 Tip!  Van het prutje in het koffiefilter kan je nog een lekkere pesto maken met wat nootjes en Parmezaanse kaas.  

 Tip!  Je kan daslook ook goed gebruiken om door de salade te doen, te wokken als spinazie of bij andere wokgroenten of verwerken in een quiche. Ook de bloemen zijn mooi als decoratie en als smaakmaker in salade.

Daslookolie